Kogning af pasta: Hvordan er det nu lige man koger den perfekte pasta? Det er såmænd ikke fordi det hverken er svært eller overraskende, men her er en hurtig guide med gode råd til den helt rigtige kogning af pasta.
Kogning af pasta kræver, at du bruger rigeligt med vand. En tommelfingerregel siger en liter til 100 gram pasta, så koger du et halvt kilo pastaskruer eller spaghetti, skal du bruge fem liter vand.
Salt vandet ganske let, altså ikke for meget.
Vandet skal koge kraftigt, altså bulderkoge, inden du kommer pastaen i. Skru lidt ned for blusset, så pastaen ikke koger over.
Kogetiden kan variere meget. Frisk pasta skal jo ikke koge så længe, mens tørret pasta typisk skal koge 8-12 minutterm afhængig af type og kvalitet. Se den præcise kogetid på pakken.
Se også: Pasta med kødsovs - nem opskrift med video
Pasta skal være al dente
Pas på med ikke at koge pastaen for længe. Pasta skal være al dente, hvilket er italiensk, og betyder med lidt bid.
Hæld vandet fra pastaen, og her kan du så eventuelt hælde en god olivenolie i pastaen, og blande det godt sammen. Så klistrer pastaen ikke så meget.
Her er det også lækkert at vende friskhakket persille eller basilikum i.
Pastaplader til lasagne skal i øvrigt ikke forkoges, men blot lægges direkte i fadet. De bliver møre og lækre under bagningen i ovnen.
Se også: Spaghetti Carbonara - den traditionelle italienske opskrift
Drop fedtstof i pastavandet
Der florerer en myte om, at man skal hælde olie eller andet fedtstof ned i pastaen mens vandet koger. Men det er en myte!
Lad være med det, det har ingen betydning! Vil du tilsætte lidt olie gør du det først når vandet er hældt fra.
Italiensk servering
I mange italienske pastaretter varmer du en eller to deciliter olivenolie op, tilsætter lidt hvidløg og chili, og vender så den kogte pasta i.
Husk, at der skal være tale om tørret pasta, så den kan suge olien til sig.
God appetit, og har du andre gode tips til kogning af pasta, er du velkommen til at skrive dem herunder.
Den kogte pasta kan serveres med denne bolognese. En klassisk kødsovs fra Italien, der smager af sol og sommer ved Middelhavet, og som ikke er svær at lave.
Kogning af pasta
Ingredienser
- 500 g hakket oksekød - med omkring 10 procent fedt
- 100 g bacon - eller italiensk pancetta, i tern
- 2 stængler bladselleri
- 2 gulerødder
- 1 stort løg
- 2 dl rødvin
- 1 dåse tomater - gerne daddeltomater
- 1 dl oksefond - kraftig
- 2 laurbærblade
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Lav gerne din kødsovs i en stegegryde, som varmes grundigt op.
- Fordel det hakkede oksekød i den hede gryde, og hak det ud i små stykker. Brun nu kødet godt af og det tager mindst fem minutter. Måske 10. Hvis kødet afgiver meget væske, hældes væsken fra. Læg det afbrunede kød til side.
- Skær bladselleri og gulerødder i mindre tern, og tilsvarende med løget.
- Kom bacon i gryden, og steg det næsten sprødt. Tilsæt så bladselleri, gulerødder og løg, og skru lidt ned for varmen. Lad det stege fem minutter uden at tage farve.
- Kom kødet tilbage i gryden til grøntsagerne.
- Hæld rødvin ved - gerne en god Valpolicella Ripasso, som passer fremragende til retten. Lad det koge lidt ind, så alkoholen fordamper.
- Kom så hakkede tomater ved sammen med fem spiseskefulde oksefond og to laurbærblade.
- Lad nu din pasta bolognese simre stille og roligt under låg i fire timer.
- Kig til den undervejs, rør lidt rundt, og tilfør om nødvendigt en spiseskefuld oksefond. Men lad den ellers passe sig selv og blot koge ind, så smagen forstærkes.
- Efter fire timer smages pasta bolognesen til med salt og friskkværnet peber, hvorefter den vendes sammen friskkogte tagliatelle.
- Du kan drysse med lidt friskrevet parmesan.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
Server pasta bolognese med en tomatsalat og hjemmebagt ciabatta.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Olie til Pasta er en rigtig dårlig idé, hvis man skal have det med en Kødsovs til, da det bare glider af.
Og ja, Italienere ville slå ihjel hvis de så nogen putte Oliven Olie i Pasta Vandet :O