Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Brød › Grovboller - sunde boller med fuldkorn

Grovboller - sunde boller med fuldkorn

billede med grovboller
4.8 fra 16 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
104
SHARES
FacebookMessenger104PinterestEmailSMS
Opdateret: 16. februar 2025 - Udgivet: 20. januar 2022

Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.

Disse grovboller er bagt med fuldkorns hvedemel, og derfor er de mere sunde end almindelige boller.

Samtidig er grovbollerne lette og luftige, og når opskriften så oveni er meget nem at gå til, ja så er det altså en god opskrift på boller med mere tyngde end normalt.

Længere nede kan du læse mere om fuldkorn og den anvendte hvedemel, og der er også noget om hvorfor fuldkorns hvedemel er sundere for os.

Opskriften giver 12 stk., der også er egnet til at fryse ned. God bagelyst.

Se også mine opskrifter på:

  • Fuldkornsboller
  • Hurtige boller
  • Boller med havregryn
  • Gulerodsboller
Oversigt over indhold
  • Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.
  • Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Noter
  • Koldhævede grovboller
  • Hvid fuldkorns hvedemel
  • Hvad er fuldkorn?
  • Kommentarer
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn

4.82 fra 16 stemmer
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 12 minutter min
Samlet hævetid 40 minutter min
Samlet tid 1 time t 7 minutter min
Antal: 12 stk.
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Kalorier: 222
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 2 dl mælk - lunken
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • 350 g hvedemel
  • 150 g fuldkorns hvedemel
  • 0,5 tsk kardemomme
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 75 g smør
Pensling
  • 1 æg
  • Lidt mælk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Den lune mælk kommes i skålen til røremaskinen, og gæren smuldres ud i mælken. Brug dejkrogen og rør gæren ud i mælken. Rør derefter ægget i.
  2. Hvedemel vejes af i en anden skål sammen med fuldkorns hvedemel, kardemomme, salt og sukker. Æltes derefter i dejen.
    billede med hvid fuldkorns hvedemel til grovboller
  3. Tilsæt også 75 gram smeltet smør, og ælt nu dejen i cirka 10 minutter ved middel hastighed. Dejen er rimelig fast, og sådan skal den være.
    billede med dej til grovboller
  4. Tag dejen op af skålen træk den ud og fold den sammen, men du skal ikke ælte den yderligere. Lægges tilbage i skålen, som dækkes med et viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, hvilket cirka tager 20 minutter.
  5. Træk derefter igen dejen lang, hvorefter den foldes sammen igen. Du skal stadig ikke ælte den.
  6. Del den i 12 lige store stykker, som formes til boller og sættes på en bageplade med bagepapir.
  7. Lad grovbollerne hæve i 20 minutter.
    billede med grovboller sat til hævning på bageplade
  8. Pisk et æg sammen med lidt mælk og pensl bollerne.
  9. Bag dine grovboller i en forvarmet ovn ved 225 grader varmluft, hvor de skal have cirka 12 minutter. Bag bollerne på næstnederste rille.
    billede med bagte grovboller
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 222kcalKulhydrater: 34gProtein: 7gFedt: 7gMættet fedt: 4gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.2gKolesterol: 43mgNatrium: 253mgKalium: 139mgKostfibre: 2gSukker: 2gVitamin A: 224IUVitamin C: 0.02mgCalcium: 36mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Noter

De færdigbagte boller køler lidt ned på en rist inden de nydes med smør eller en hjemmelavet hindbærmarmelade.

Koldhævede grovboller

Opskriften her kan også laves som koldhævede grovboller. Som jo så samtidig også bliver til langtidshævede boller.

Det eneste du skal gøre er, at nedsætte mængden af gær i opskriften.

Du skal blot anvende fem gær, hvilket svarer til lille kugle. Ellers følger du opskriften som angivet.

Når dejen er æltet sammen, kommes den i en skål, som dækkes med husholdningsfilm og et viskestykke.

Stil dejen i køleskabet natten over, og om morgenen deles den i 12 lige store boller, som stilles på en bageplade med bagepapir. Lad grovbollerne hæve 15 minutter.

Pensl så med æg, mælk eller vand, og bag dem i 12 minutter ved 225 grader varmluft.

Derefter er der nybagte grovboller til morgenbordet.

Hvid fuldkorns hvedemel

Du kan som sådan anvende flere forskellige typer af fuldkorns mel i denne opskrift, men jeg har brugt en hvid fuldkorns hvedemel.

Den produceres af Amo, og kommer fra en nyere hvedesort.

Den har den fordel, at den både er lys i farven og samtidig er mild i smagen. Og det er jo helt perfekt, når du vil have masser af fuldkorn i boller.

Fuldkorns hvedemelet er stadig malet af hele korn, og indeholder alle de sunde dele. Derfor smager disse grovboller stadig meget af almindelige boller, selvom de indeholder en del fuldkorn.

Du kan endda prøve dig frem og tilsætte lidt mere fuldkorn og lidt mindre hvedemel. Eksempelvis med 250 gram af hver.

Hvad er fuldkorn?

Der er mange fordele ved at tilsætte mere fuldkorn i boller og andet bagværk.

Dels øger det mæthedsfornemmelsen, og derfor spiser du mindre. Det er jo godt for vægten og indtaget af kalorier.

Men din mave er også glad for fuldkorn, for det giver maven noget mere at arbejde med.

Fødevarestyrelsen anbefaler i øvrigt, at vi spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen.

- Fuldkorn er en del af de 8 kostråd, og lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Samtidig nedsætter du risikoen for livsstilssygdomme som hjerte-karsygdomme, type 2 diabetes, visse former for kræft og forebygger, at du tager på i vægt, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Caroline Hector Hoffmann skriver

    april 23, 2025 at 12:28 pm

    De smager godt men er til den tørre side, synes der er for meget mel i

    Svar
« Ældre kommentarer

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required