• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Tilbehør

Grønlangkål

billederesultat for grønlangkål med skinke
Virkelig lækker grønlangkål med frisk grønkål, der jo passer perfekt til en kogt skinke eller glaseret hamburgerryg. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  26. december 2017 - Udgivet:  26. december 2017

Del gerne:
302
SHARES
FacebookMessenger302PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Min opskrift på grønlangkål. En god og klassisk opskrift, og du kan lave grønlangkålen med frisk eller frossen grønkål. God til bla. skinke.
  2. Opskrift på nem grønlangkål
  3. Grønlangkål - den bedste opskrift
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Serveringstips
  9. Sønderjysk og nordjysk kål
  10. Hvorfor hedder det grønlangkål?
  11. Frossen grønkål
  12. Opbagt grønlangkål
  13. Grønlangkål Danmark rundt
  14. Grønlangkål med kanel eller kartofler
4.7 fra 115 stemmer
Gå til opskrift

Min opskrift på grønlangkål. En god og klassisk opskrift, og du kan lave grønlangkålen med frisk eller frossen grønkål. God til bla. skinke.

Grønlangkål med frisk grønkål er sund og ret nem at lave. men du kan også nemt lave den med frossen grønkål, og her er fremgangsmåden på begge metoder.

Typisk serveres den som tilbehør til skinke og kogt hamburgerryg, men kan også nydes til andre retter. Herunder kålpølser.

Et tip er i øvrigt at købe den færdigsnittede grønkål, der også er skyllet og dermed klar til brug. Så bliver det ikke nemmere.

Og jo. Jeg ved, at der findes mange måder at lave en grønlangkål på, og har du gode tips og råd, så skriv dem gerne i kommentarfeltet længere nede.

Opskriften er beregnet til fire personer, og du får også en video med fremgangsmåden.

Se også mine opskrifter på:

  • Sønderjysk grønlangkål - den klassiske fra Sønderjylland
  • Grønkålschips - sprøde chips af grønkål
  • Grønkålssalat - sund, nem og lækker

Opskrift på nem grønlangkål

billederesultat for grønlangkål med skinke

Grønlangkål - den bedste opskrift

Min opskrift på grønlangkål. En god og klassisk opskrift, og du kan lave grønlangkålen med frisk eller frossen grønkål. God til bla. skinke.
Bedømmelse
4.7 fra 115 stemmer
RetTilbehør
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 20 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 400 g grønkål - frisk, nippet vægt
  • 2 dl fløde - måske lidt mere
  • muskatnød - revet
  • 1 tsk sukker - eller mere
  • citronsaft - friskpresset
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  • Skyl grønkålen grundigt under den kolde hane, og nip kålen fri af stokkene.
  • Kog vand op i en gryde, og kog kålen ved middel varme i 3 minutter. Så bliver din grønlangkål bedre.
  • Hæld vandet fra, og lad grønkålen dryppe helt af i en sigte eller dørslag.
  • Kom grønkålen i gryde sammen med 1-2 deciliter fløde.
  • Lad det koge op, og tilsæt så lidt revet muskatnød, friskpresset citronsaft og lidt sukker.
  • Lad grønlangkålen creme lidt ind i ca. 5 minutter, og smag til med salt og friskkværnet peber.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
209
% Daglig værdi*
Fedt
 
20
g
31
%
Mættet fedt
 
12
g
75
%
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
5
g
Kolesterol
 
57
mg
19
%
Natrium
 
648
mg
28
%
Kalium
 
396
mg
11
%
Kulhydrater
 
7
g
2
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
3
g
3
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
10725
IU
215
%
Vitamin C
 
94
mg
114
%
Calcium
 
287
mg
29
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Serveringstips

Server den færdige grønlangkål til glaseret hamburgerryg eller en kogt skinke. Men altså også til en klassisk, kogt hamburgerryg. Søg opskrifterne frem i søgefeltet øverst på siden.

Sønderjysk og nordjysk kål

I Sønderjylland laver man grønkål sammen med blandt andet kogte kartofler og kogevand fra eks. hamburgerryg, mens man i Nordjylland (Vendsyssel) koger grønkålen op med fløde, men uden opbagning.

Der kan være lokale forskelle på hvordan man præcist laver grønlangkålen i de enkelte egne.

Vendelboerne kommer i øvrigt ofte kanelsukker på grønlangkålen, hvilket man nogle steder i Sønderjylland gør med stuvet hvidkål. Sådan er der så meget.

Hvorfor hedder det grønlangkål?

Hvorfor det så hedder grønlangkål er en anden snak, der ikke findes et helt klart svar på.

Det stammer muligvis fra gammel tid, hvor man først kogte grønkålen, hvorefter den blev skåret i lange strimler med en skarp kniv. Inden den blev stuvet. Men det findes der faktisk ikke et præcist svar på.

Det er nu også ligegyldigt. Hovedsagen er, at grønlangkålen smager fantastisk som tilbehør til blandt andet kogt hamburgerryg, og mange steder spises med velbehag nytårsaften.

Samtidig er grønkål jo af de sundeste grøntsager vi overhovedet har.

Har du et bud på navnet, så kom gerne med det i kommentarfeltet længere nede.

Frossen grønkål

Jeg foretrækker altid at lave grønlangkål med frisk grønkål, men du kan sagtens også anvende en frossen grønkål.

Fremgangsmåden er sådan set den samme, men her skal du tø den frosne grønkål op, hvorefter al væden presses ud af kålen.

Det gør du ved at knuge grønkålen i hånden. Derefter er det blot at tilsætte kål og fløde, og så koge det igennem. Det er meget nemt.

Opbagt grønlangkål

Du kan også lave en opbagt grønlangkål.

Her smeltes et par spiseskefulde smør, og en stor spiseskefuld hvedemel piskes i.

Pisk derefter et par deciliter kogevand fra hamburgerryg eller noget bouillon i, og derefter mælk indtil passende konsistens.

Tilsæt kogt grønkål, og smag til med muskatnød, citronsaft, sukker, salt og peber.

Grønlangkål Danmark rundt

Grønlangkål med kanel og saltet flæsk samt kogt medisterpølse. Sådan skal den kendte grønkålsret serveres på Lolland. I hvert fald hvis du vil lave en traditionel, lollandsk egnsret.

Mange laver grønlangkål i julen, og tænker måske, at opskriften er den samme overalt i Danmark.

Det er den overhovedet ikke. Vi har nemlig hver sin måde at lave og spise retten på.

Og så er der også forskel på, hvad vi skal spise til den - om du kommer fra det sydlige Sjælland eller det nordlige Jylland.

Her kan du se, hvordan en ordentlig grønlangkål skal laves i følge traditionen.

Grønlangkål med kanel eller kartofler

Skal du have moste kartofler i din grønkål eller drysse den med kanelsukker? Hvad du vælger, gør det let at fortælle, hvilken egn du eller dine aner stammer fra.

Sønderjylland: Grønkålen koges og blandes med moste, kogte kartofler, fløde samt lidt af suppen. Spises med kålpølser eller medisterpølse og stærk sennep.

Lolland: Grønkålen koges i flæskesuppe og vrides derefter tør. Så finhakkes kålen, varmes med smør og lidt mælk , hvorefter den serveres drysset med kanelsukker.

Grønkål med kanel skal spises med saltet flæsk og kogt medisterpølse.

Vendsyssel: Grønkålen koges i en suppe, der er tilbage, efter man
man har kogt flæsk og pølse. Herefter formes kålen som boller, der skæres i skiver. Disse skiver stuves med smør og fløde.

Sydfyn: Her hedder grønlangkål højkål. Grønkålen koges, hvorefter den formes til kugler og spises med kogte kartofler og kogt svinekød.

Fanø: Retten her kaldes storkål. I følge mitfanoe.dk koges grønkål og kartofler i suppen fra letsaltet svinekød.

Kålen presses fri fra saft og hakkes groft. Kartoflerne hakkes ligeledes. Spæk skæres i tern og svitses, hvorefter kål og kartofler kommes i. Til sidst får retten et skvæt fløde.

Spises til hamburgerryg eller Fanø-pølser.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Poul Birkebo

    november 07, 2024 at 1:44 am

    Jeg efterlyser opskrift på “vendsysselsk grønlangkål”, som jeg (Aalborggenser) er opvokset med, indtil jeg flyttede hjemmefra som voksen.
    Min mor kogte de hele kål i vaskehusets kælder, og tilsatte:
    1. Div. fedtstof inden de skulle spises ved julefrokosten 😋😋

    Jeg ved, at disse (boller) idag kan købes frosne og delvist færdigbehandlede med:
    2. Svinefedt(?) i nogle forretninger - men ikke, hvor i Storkøbenhavn - og skal blot tilsættes sukker, salt og piskefløde.
    3. Færdiglaves helst i en stegegryde‼️

    Ovenstående er, som jeg husker, og kan du evt.hjælpe mig endnu nærmere en dejlig Jul (KUN opskrift på bollerne‼️), bliver jeg meget glad 🎅🏽🎅🏽
    På forhånd TAK👍

    Poul Birkebo

    Svar
  2. Birte Bune Smith

    januar 22, 2024 at 3:46 am

    Det er første gang, jeg i mit 91-årige liv ikke har fået vendsysselske langkål til jul. Og det var trist. Men jeg var for træt og sov og så også, at slagteren på Kultorvet lukkede, og det var ham, der forsynede mig med lammebov og lammebryst, som jeg lavede rullepølse af. Slag kan man jo ikke få nogetsteds, det laver slagterne selv rullepølse af. De rigtige vendsysselske langkål skal koges i den suppe, som sulemaden først er kogt i, men det afstår jeg fra, ligesom fra sukker og kanel, som jeg aldrig har fået. serveret. I stedet kogte jeg kålene i suppen fra kødet. Det er min egen opskrift og ikke den autoriserede .
    Nu ef der lang tid til næste jul, så måske kunne I til den tid skrive lidt om de vendsysselske kålboller som smager skønt, men desværre holder op en dag.

    Svar
  3. Tove

    december 31, 2023 at 4:19 pm

    Jeg kommer kogt kartofler i grønlangkålen som er blevet kølet af og så skal de mases med en gaffel.

    Svar
  4. Magnus Risager Dreyer

    september 07, 2023 at 8:13 pm

    Tiderne stemmer overhovedet ikke med frisk grønkål, nu har jeg kogt den 30 min ekstra i fløden for at få en nogenlunde konsistens.

    Svar
  5. Hanne Kristensen

    januar 24, 2023 at 7:24 pm

    Jeg har her i Nordjylland altid lært år brune kålen først og derefter lade den simre med fløde og evt. kogevand fra medister el. lig. Smag til med sukker. Mums det er godt. Lidt væde fra de brunede kartofler er også godt ovenpå.

    Svar
  6. Alice Asmussen

    juli 14, 2022 at 11:28 pm

    Kiggede lige forbi din grønlangkål , den laves så forskelligt i , tror jeg , kun det Jydske ,
    Mange steder bliver langkålen lavet som du skriver , DOG uden citronsaft 😖
    Gl.dags hvidkål med kanel 😖😖😖 tror du mener muskat 😍 og alt med fløde og smør 👍👍👍

    Svar
    • Tina N

      januar 25, 2023 at 12:22 pm

      I det nordjyske bliver stuvet hvidkål serveret med et drys kanel - det prøvede jeg for første gang julen 22.

      Svar
  7. Jane Jensen

    juli 14, 2022 at 12:17 pm

    Som fynbo vil jeg til hver en tid foretrække den version, du kalder opbagt. Det skal ikke være sådan noget tyndt sjap. Vi plejer at lave den i en ret tyk konsistens, smagt til med salt og ret meget sukker, så den er sød - og en sjat eddike til sidst, så får den den helt rigtige smag. Jeg ved, mine forældre plejede at holde nytår hos nogle venner, hvor det altid var hamburgerryg og grønlangkål, der stod på menuen. Min fars faste kommentar var: Nå, så skal vi ha’ ødelagt grønlangkål igen. Værtinden lavede nemlig kålen ved at lade en stå og simre i fløde …

    Svar
  8. John Lund

    oktober 19, 2021 at 8:29 am

    Den Grønkål har fået et moderne snit. Som intet har at gøre med den velsmagende kål at gøre, som vores forældre lavede. Kald den hellere noget andet.

    Svar
  9. Helle Sønnichsen

    december 13, 2019 at 5:07 pm

    Som Gammel sønderjyde, vil jeg rette dig lidt med hensyn til grønlangkål. I Søndejylland laver vi den ikke i en stuvning. Kålen kommes i en gryde, når den er hakket og så bliver den blandet med kartofler, der er kørt igennem kødmaskinen, der er også nogen der putter hakket hvidkål i. Så bliver der tilsat smør vand fra hamburg ryg røget bacon og kålpølser og til sidst tilsættes fløde salt og peber, så får vi brunede kartofler og kødet til sammen med sennep og rødbeder.
    Vi putter hverken kanel på stuvet hvidkål eller grønlangkål.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 13, 2019 at 5:23 pm

      Hej Helle
      Tak for dit indspark, og det er korrekt. I Sønderjylland er det ikke en egentlig stuvning, og jeg har lige rettet den til.
      I forhold til kanelsukker og hvidkål, så har jeg selv fået det flere steder. Men jeg ved også der er store forskelle fra egn til egn i Sønderjylland 🙂
      Det smager i øvrigt super godt!
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required