• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad

Piskning af flødeskum

sådan pisker du flødeskum
Flødeskum bruger vi jo til kager, desserter og meget andet, men faktisk er det ikke ligegyldigt, hvordan du pisker fløden. Du skal nemlig sørge for at piske mest mulig luft ned i fløden. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  12. november 2023 - Udgivet:  3. oktober 2023

Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her kan du se, hvordan du pisker flødeskum luftigt, og der er et godt trick. Få også lidt fakta om piskefløde og den nødvendige fedtprocent.
  2. Fedtprocent i fløde
  3. Pisk fløden i hånden
  4. Hvordan gør man?
  5. Flødeskum med smag

Her kan du se, hvordan du pisker flødeskum luftigt, og der er et godt trick. Få også lidt fakta om piskefløde og den nødvendige fedtprocent.

Mange begår en typisk fejl, når der skal piskes fløde til flødeskum. Men det får vi styr på her i denne artikel, hvor der også er lidt fakta og viden om piskefløde.

For selvom det lyder helt tåbeligt at skrive om piskning af fløde, så er der faktisk en række gode råd, der gør, at du får flødeskummet pisket perfekt.

Fedtprocent i fløde

Helt generelt skal en fløde have en fedtprocent på 30, før du kan piske den stiv til en flødeskum.

Og da en klassisk piskefløde har en fedtprocent på 38, ja så er det bare med at komme i gang.

Til gengæld kan du altså ikke piske fløde med en fedtprocent på under 30, og derfor er det omsonst at forsøge med en kaffefløde eller madlavningsfløde. Der er simpelthen ikke fedt nok i disse produkter.

Vær i øvrigt opmærksom på, at du sagtens kan fryse en piskefløde ned, men så kan du ikke efterfølgende piske den til flødeskum.

Pisk fløden i hånden

Generelt skal du aldrig piske flødeskum med en elpisker, men istedet gøre det i hånden. Og det er der flere gode grunde til.

  1. Du undgår, at flødeskummet skiller. Med en elpisker kommer man nemt til at piske fløden for længe, og så risikerer du at fløden skiller. Du er nemlig praktisk talt ved at lave din fløde om til smør.
  2. Dit flødeskum bliver mere luftigt. Ved at piske fløden i hånden, får du en mere luftig skum, fordi du ikke presser fløden så meget sammen.
  3. Smagen. Min påstand har altid været, at man kan smage om en flødeskum er pisket i hånden eller ved hjælp af en håndmikser. Prøv selv at lave testen, og du vil opdage, at den håndpiskede fløde bare smager bedre.
  4. Nemmere at arbejde med. En håndpisket flødeskum er nemmere at sprøjte ud, da konsistensen simpelthen er blødere.
  5. Større mængde. Du får i øvrigt også en lidt større mængde flødeskum ved at håndpiske frem for at maskinpiske fløden. Igen handler det om, at du får mere luft ind i fløden.

Se video med fremgangsmåde:

Hvordan gør man?

Mange pisker nok flødeskum uden at tænke over dette vigtige punkt. For hvordan pisker man flødeskum? Altså på den rigtige måde?

De fleste kommer fløde i en skål, og derefter piskes løs med piskeriset - eller håndmikseren nede i skålen. Men det er forkert.

Faktisk skal piskeriset helst ikke røre bunden af skålen. Den luftige og cremede flødeskum får du nemlig ved, at holde piskeriset halvt oppe af fløden.

Forklaringen er, at du så får suget mere luft ned i fløden, og dermed bliver flødeskummet mere luftigt og fyldigt. Faktisk bliver mængden fordoblet under piskning fra fløde til skum.

Det gør i øvrigt også, at du noget hurtigere har pisket fløden stiv.

Pisk desuden aldrig en flødeskum for længe, og stop når du begynder at kunne lave mønstre i flødeskummet. Så er den nemlig klar til brug.

Flødeskummet sætter sig i øvrigt efter endt piskning. Det betyder, at det bliver mere stift, efter du er færdig med at piske.

Flødeskum med smag

Skal du bruge flødeskummet til en dessert, frugt eller lignende, kan du piske lidt vaniljesukker i fløden.

Det giver en dejlig smag.

Flødeskummet kan også vendes sammen med en creme, og så har du en konditorcreme.

Se også disse opskrifter:

Fastelavnsboller af vandbakkelser med flødecreme

Bikuber

Jordbærlagkage

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen

    december 06, 2024 at 3:09 pm

    Tak fordi du læser med. Skriv gerne din mening om artiklen her.

    Svar
  2. Dorrit

    november 28, 2024 at 1:15 pm

    Skal piskefløden komme fra køleskab eller fra stuetemperatur?
    Mvh Dorrit

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 29, 2024 at 6:44 am

      Hej Dorrit
      Altid kold fløde direkte fra køleskabet - så er den nemmest at piske 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Ulla Dybkjær

    marts 13, 2024 at 3:22 pm

    Jeg pisker ofte fløden til flødeskum og gerne mere end der skal bruges. Det overskydende skum kommer jeg i frostposer og fryser det. Når jeg skal bruge det igen, optøs det og der klippes et lille stykke af frostposen og vupti er der flødeskum til kagen.

    Svar
  4. ane boel

    juni 06, 2023 at 10:12 am

    tak for det

    Svar
  5. Mette Haagensen

    december 01, 2021 at 11:35 pm

    Hej Holger!
    Det passer ikke, at fløde, der har været frosset, ikke kan piskes til flødeskum.
    Jeg gør det ofte. Det vigtigste er, at man ikke lader fløden tø helt op, og så skal man piske længere tid, men det kan sagtens lade sig gøre.
    Med venlig hilsen
    Mette

    Svar
    • Amine

      maj 24, 2023 at 3:15 pm

      Hejsa, lader du fløden tø op i køleskabet?

      Svar
  6. Kaj Ørregaard

    juli 27, 2021 at 9:02 am

    Kære Holger!
    Kunne du ikke sætte et stort F ved de retter der er fryseegnede? Når man som jeg ofte laver mad til kun en, ville det være en lettelse så jeg ved ved, at den anden halvdel lige smutter i fryseren til senere brug
    På forhånd tak, bedste hilsen
    Kaj

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her