Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Fløde

Fløde (fakta, næringsindhold og opskrifter med fløden)

Billede med fløde.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS
Indhold
  • Vælg den rigtige fløde
  • Næringsindhold i fløde 38%
  • 5 hurtige fakta om fløden
  • Opskrifter med fløde
  • FAQ
  • Kommentarer

Fløde er et mælkeprodukt, og er det som flyder til toppen (øverst på mælken) efter at råmælken er skummet og filtreret.

Flødens fedtindhold kan variere, og bliver styret og kontrolleret, alt efter hvilket produkt det er til. Eksempelvis har den almindelige piskefløde normalt et fedtindhold på 38%, mens en kaffefløde har et fedtindhold på omkring de 9%.

Du kan også købe madlavningsfløde med forskellige (og væsentligt lavere) fedtprocenter.

Fløde anvendes almindeligvis til flødeskum, saucer, supper, kage, fromage, og andre desserter - og fløden kan derfor bedst betragtes som et nydelsesprodukt, og ikke et hverdagsprodukt.

Fløden skal i øvrigt indeholde mindst 30% fedt for at kunne piskes til flødeskum.

Vælg den rigtige fløde

Selv om der er mange, der efterhånden kigger mod erstatningsprodukter for fløden - så er fløde altså ikke så slemt endda, hvis den blot indtages med måde.

Fløden skal ses som en ekstra luksus til madlavningen i blandt andet en god sauce - så vælg den rigtige, når det endelig skal være, og lad dig ikke narre af "sundere" alternativer, med mindre du har en form for intolerance, der gør at det ikke er muligt for dig at bruge fløden.

Dog skal man være opmærksom på det høje kalorieindhold i en fuldfed piskefløde, og derfor altså indtage den med måde. 100 gram piskefløde indeholder 346 kalorier.

I 2024 satte Arla fedtprocenten i piskefløde ned fra de tidligere 38% til nu 36%. På den måde kan koncernen spare penge, indrømmede Arla overfor TV2.

Næringsindhold i fløde 38%

Mængde per 100 gram

Kalorier 346
Kulhydrat 3,3 gram
Fedt 36 gram
Protein 2,2 gram

5 hurtige fakta om fløden

Her er 5 korte fakta om fløden.

Fløde er den fede del af mælk

Når mælk står stille, stiger den fede del automatisk til tops - det er fløden! Industrielt bliver den nu typisk separeret mekanisk via centrifugering.

Der findes flere slags fløde

I Danmark har vi eksempelvis disse:

  • Piskefløde (38% fedt) - god til piskning og saucer
  • Madlavningsfløde (ca. 8-18%) - tyndere og tåler opvarmning
  • Kaffefløde (ca. 9%) - bruges i varme drikke
    Nogle fløder er tilsat stabilisatorer for bedre holdbarhed og konsistens.

Fløde kan piskes - men ikke for meget!

Pisker du fløde, får du flødeskum. Pisker du for længe, får du smør! Det er faktisk sådan man laver smør traditionelt - ved at piske fløde længe nok.

Fløde er rig på fedt - og smag

Den høje fedtprocent gør fløde lækker og cremet, hvilket fremhæver smagen i alt fra pastaretter til desserter. Men den bør nydes med måde, hvis man tænker på kalorierne.

Fløde bruges i køkkener verden over

I det franske køkken er fløde et must i saucer og supper. I det danske køkken ser vi det i risalamande, sovs og flødekartofler - og i Italien bruges det i eks. panna cotta.

Opskrifter med fløde

Her får du nogle af de mest populære flødeopskrifter på Madens Verden.

Flødekartofler
Sådan laver du flødekartofler. Min bedste opskrift på cremede flødekartofler i ovn, og de laves med kartofler, løg og fløde. Nemt og godt.
Se opskriften her
Billede af flødekartofler.
Panna cotta
Min bedste opskrift på panna cotta, der er en klassisk dessert fra det italienske køkken. Nem at lave på få minutter med få ingredienser.
Se opskriften her
Billede af panna cotta.
Bedste luksus mørbradgryde
Opskrift på mørbradgryde og paprikagryde, der er en populær gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon. Himmelsk lækker og nem at lave.
Se opskriften her
billede med mørbradgryde
Blomkålssuppe
Nem og lækker opskrift på blomkålssuppe. En cremet suppe lavet med blomkål og kartofler, og du kan servere den som hovedret eller forret.
Se opskriften her
billede med blomkålssuppe
Gammeldags citronfromage
Citronfromage er en skøn klassiker fra det danske køkken lavet med masser af friskpresset citronsaft og citronskal og piskede æggehvider.
Se opskriften her
billede med citronfromage anrettet med flødeskum på toppen
Koteletter i fad
Koteletter i fad er en af de mest populære retter i det danske køkken, og her får du min opskrift med bacon, peberfrugt og fløde.
Se opskriften her
Billede af koteletter i fad.
Kartoffel porre suppe
Sådan laver du kartoffel porre suppe. Min nemme opskrift på den populære suppe med kartofler og porre, der er perfekt som forret eller hovedret.
Se opskriften her
Billede af kartoffel porre suppe.
Spaghetti med bacon og cremet flødesauce
Sådan laver du spaghetti med bacon og cremet flødesauce, der er lavet af tørsaltet bacon, og nænsomt tilberedt med grønne asparges.
Se opskriften her
Billede resultat for spaghetti med bacon og cremet flødesauce
Hakkebøffer med baconflødesovs i ovn
Virkelig god opskrift på hakkebøffer med baconflødesovs og peberfrugter. Retten tilberedes i et fad, der stilles i ovnen. Nem aftensmad.
Se opskriften her
Billederesultat for hakkebøffer med baconflødesovs
Fløderand - nem opskrift på klassisk dansk dessert
Fløderand er en gammel klassisk dessert, som mormormad ofte lavede. I dag køber de fleste den, men fløderand er faktisk meget nem at lave selv.
Se opskriften her
billederesultat for fløderand

FAQ

Hvad er fløde?

Fløde er den fede del af mælk, der naturligt stiger op, når mælk står i ro. Indeholder typisk 9-38 % fedt, afhængigt af typen.

Hvad er forskellen på piskefløde og madlavningsfløde?

Piskefløde kan piskes og bruges i både kolde og varme retter. Madlavningsfløde kan ikke piskes og er ofte tilsat stabilisator - bruges mest i varme retter.

Kan man koge fløde?

Ja, piskefløde tåler opkog uden at skille. Madlavningsfløde og cremefraiche med lavt fedtindhold kan skille, især ved høje temperaturer eller syre.

Kan man piske fløde?

Kun fløde med mindst 30-35% fedt kan piskes til skum. Brug iskold piskefløde og evt. et koldt piskeris/skål.

Kan fløde fryses?

Piskefløde: Ja, men den skiller ved optøning. Efter frysning er den velegnet til sauce, men ikke til piskning. Syrnede flødeprodukter (cremefraiche, skyr, m.m.): Frarådes - skiller og bliver grynet.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter og modtage vort populære nyhedsbrev. Du går ikke glip af funktioner på Madens Verden.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Du kan også fortsætte gratis med annoncer.