Fermenterede grøntsager er sundt. Her indgår rød spidskål, hvidkål og gulerødder, som masseres med salt, så klarer de selv fermenteringen.
Fermenterede grøntsager har fået en renæssance de seneste år. Og heldigvis for det.
Det er nemlig både sundt og virkelig lækkert at spise for eksempel fermenteret kål - sauerkraut - til en række retter.
Derudover giver det et syrligt spark i sandwichs og burgerne. Det er let nok at lave. Det eneste som kræver lidt knofedt, er massagen.
Kål og grønt skal nemlig masseres godt og grundigt, så væsken trækker ud af dem. Og denne væske hældes over, når gulerødderne og kålen kommer på glas.
Opskrift på fermenterede grøntsager
Fermenterede grøntsager - sundt og syrligt tilbehør
Ingredienser
- 0,5 hvidkål
- 0,3 rød spidskål
- 3 gulerødder
- 2 spsk salt
- 3 laurbærblade
- 6 peberkorn
- persille - el. koriander
Fremgangsmåde
- Skær hvidkål og spidskål i strimler af ca. en halv cm. Skræl guleroden og riv den på den grove side af rivejernet. Skyl nogle kviste persille.
- Nu skal du komme det hele i en stor skål og drysse salt henover.
- Pres, masser og mas grøntsagerne i ti minutter. Eller indtil der er godt med væske, og mængden er reduceret til næsten det halve.
- Bland peberkorn og laurbærblade i.
- Skyl og skold to patentglas med plads til 2 dl. i hver.
- Hæld kålen og gulerødderne op i glassene. Fordel væsken i hvert glas. Der skal være vand nok til at dække det hele. Er der ikke det, kan du koge et par dl. med en teskefuld salt og hælde det i glassene.
- Fyld væske helt op til kanten. Du kan også tage et hvidkålsblad, folde det og mase det hen over grøntsagerne, så de komme ri pres. der må nemlig ikke være ilt i glasset.
- Sæt glassene et mørkt sted, som ikke må være for varmt. Lad dem stå tre uger og fermentere. Hver dag linder du lidt på låget, så du letter overtrykket.
Få tilsendt opskriften på mail
Derfor er fermenteret grønt sundt
Der er mange grunde til, at det er godt for os at spise fermenterede grøntsager. Fermentering er en garant for, at alle vitaminerne bliver i grøntsagerne.
Vi kan også bedre udnytte vitaminerne, da mælkesyrebakterierne nedbryder plantecellerne, så vitaminer og andre næringsstoffer nemmere optages i vores tarme.
Vi kender rådet med at spise mælkesyretabletter, hvis vi har diarre. Fermenterede grøntsager ser ud til at have nogenlunde samme virkning.
Læs også andre artikler på Madens Verden:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: