• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Eksotiske frugter - 10 vi kan li' og som bør smages

Eksotiske frugter - 10 vi kan li' og som bør smages

Guavaer
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  4. april 2025 - Udgivet:  3. juni 2020

Eksotiske frugter er andet end appelsiner og ananas. Her præsenterer vi 10 spændende frugter, som både smager godt, ser flotte ud og er sunde.

Eksotiske frugter er kommet til Norden for at blive.

Selvom danske jordbær er bedre end nogen andre, og vi har mange frugter og bær, så er det også dejligt med en hilsen fra troperne i frugtskålen.

Her er ti til inspiration.

Guava 

Guava findes i flere varianter, men de røde smager bedst. Man kan spise alt på frugten - fra kerner til skræl - og bladene kan bruges i te.

Den bruges ofte i juice, hvor den søde smag virkelig kommer til sin ret. Men kan også skæres ud til salater, frugtsalater og kager.

Mange kalder den superfood på grund af det ekstremt høje indhold af kostfibre og C-vitaminer.

Guavaen gror primært i Indien, Kina, Mellemamerika, Sydamerika og Caribien. Se foto øverst.

Mangosteen

Mangosteen, bunke af eksotiske frugter
Mangosteen ser ikke ud af meget, når de ligger der, men smagen er skøn. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk.

Mangosteen ser temmelig kedelig ud, men indeni bærer den på det lækreste hvide frugtkød, som både smager sødt og syrligt. Nærmest som flere forskellige frugter i en bid.

Man skal kæmpe lidt for at få fat i frugtkødet, men bærer man sig forsigtigt ad med kniven og skærer bunden af, kan man lempe frugten ud af skrællen.

Frugten gror primært i Sydøstasien.

Dragefrugten Pitahaya

Dragefrugter har formodentlig fået sit kælenavn på grund af de grønne "flammer" på skrællen. Det er en usædvanlig lækker frugt med masser af saft og smag.

Et smukt, pink bær, der er på størrelse med en grapefrugt.

Dragefrugt har hvidt kød som mangosteenen, omend smagen er mildere og utrolig lækker. Konsistensen er skøn, fordi den er blød men stadig har lidt bid.

Dragestenen er så smuk, at den kan skæres i skiver på langs, så man får den pink skræl med, men den skal dog ikke spises med skræl.

Frugterne gror primært i Mellemamerika og Asien.

Rambutan

Rambutan
Rambutan er et lille mirakel med det sjove ydre og det søde, bløde frugtkød.

Rambutanen er på størrelse med en mandarin eller en abrikos. Skærer man frugten over på midten, er den virkelig flot som dekoration på desserttallerkenen med sine røde hår og det blanke, lyse frugtkød.

Konsistensen på dens hvide frugtkød minder om kærlighedsfrugten litchi, dog er den mere saftig. Smagen er meget mild - både syrlig og sød.

Frugterne stammer fra Malaysia og dyrkes i Kina, Indien og Afrika.

Papaya

Papaya i to dele
Papaya kan blive op til 40 centimeter lang, men dem vi køber herhjemme, er på størrelse med en stor pære. Frugterne er søde og milde med en fantastisk konsistens.

Papaya er enestående. Sød og mild i smagen med en behagelig, blød konsistens.

Den kan bruges til lidt af hvert - fra frugtsalat, chiagrød og smoothies til asiatiske salater og salsa. Dog kan du ikke lave fromage eller rand af den, da enzymerne i papayaen nedbryder gelantine.

De eksotiske frugter gror typisk i Afrika, Thailand, Indien, Mexico og Sydamerika.

Cherimoya 

En cherimoya på en gren til artikel om eksotiske frugter.
En cherimoya ligner en krydsning mellem en grankogle og et æble.

Bag det tilknappet ydre gemmer en cherimoya på en superlækker smag, der kan minde om jordbær blandet med ananas og banan.

Konsistensen er meget blød, nok derfor englænderne kalder den for et creme-æble. De kan halveres og spises med en ske, blendes i smoothies og bruges i desserter som is og mousse.

Cherimoya vokser blandt andet i Sydamerika. Inkaerne dyrkede dem i Andesbjergene.

Stjernefrugt

foto med stjernefrugt karambole
Den kaldes både for stjernefrugt og karambole, og den smager fantastisk godt. Ikke alene ser den godt ud, men den er altså også en lækker gæst i frugtskålen.

Stjernefrugt - eller karambole som den hedder - har fået sit kælenavn på grund af den fine stjerne, frugtens skiver danner.

Det er en af de eksotiske frugter, som er mest perfekte som pynt på desserter og salater netop på grund af formen. Men smagen er også fin, når stjernefrugten er moden. Her minder den om en rød blomme.

De umodne er meget syrlige og mere fast i kødet. Derfor vil de typisk være bedst til skaldyrsretter.

Karambole stammer fra Sydøstasien og findes vildtvoksende i Indonesien. Nu er træet udbredt i tropiske egne over hele verden. 

Jackfruit

Jackfruits - eksotiske frugter.
Verdens største frugt dyrkes primært i Indien.

Dette er en kæmpe frugt, som kan veje op til 35 kilo, og er verdens største frugt. Den vil som regel blive solgt delt op i store både, men kan være lidt besværlig at have med at gøre, derfor kan det være en ide at købe frugten på dåse.

Jackfruits er fremragende som erstatning for kød på grund af frugtkødets struktur - for eksempel er pulled jackfruit genialt i stedet for pulled pork.

Smagen er meget mild og kan med lidt god vilje lede tankerne hen på en moden mango blandet med pære.

Jackfruits vokser primært i Asien og Afrika.

Sharonfrugter

billede med kaki sharon frugt
Kaki eller kakifrugt forveksles ofte med sharon frugten, men de er faktisk ikke ens. En sharonfrugt kan dog kaldes en kaki, men en kakifrugt kan ikke kaldes en sharon.

En sharonfrugt skal hverken skrælles eller renses for kerner. Alt kan spises. Den er sød og blød, og såvel smag som konsistens kan minde om en moden abrikos.

Sharonfrugten skal kun spises, når den er ordentlig moden, ellers er den meget bitter.

Egentlig er sharonfrugten en forædling af en kakifrugten, hvor kakifrugtens kerner er fjernet og kødet mere fast.

Sharonfrugter vokser i Israel, hvor den har fået sit navn fra Sharondalen.

Passionsfrugt

billede med passionsfrugt
Lige så kedelig en passionsfrugt ser ud på ydersiden, lige så flot og farvestrålende er den, når man skærer den op. Og så er passionsfrugten særdeles sund. Foto: Madensverden.dk.

Passionsfrugter har meget et specielt frugtkød - nærmest flydende med et indhold af en masse små kerner. Derfor er den nemmest at spise med en teske.

Smagen er syrlig-sød og lettere parfumeret, så frugten kan bruges til alt fra drinks til desserter. Du kan blandt andet bage kager med passionsfrugt eller blande frugtkødet i flødeskummet til en dessert.

De eksotiske frugter med det fine navn dyrkes primært i Mellem- og Sydamerika.

Se også disse artikler:

Her er forskellen på klementiner og mandariner

Mest mættende grøntsager - her er de 10 du skal vælge

Yuzu - alt om frugten og hvor du køber den

Skvalderkål er sundt så spis bare løs af dit ukrudt

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. mogens

    april 25, 2022 at 1:54 pm

    jeg kan virkelig godt lide bacon

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her