Det sønderjyske kaffebord er ikke for folk med fedt- og sukkerfobi. 21 forskellige slags bagværk fra boller til lagkager og småkager kan du blive budt på.
Her på Madensverden.dk vil vi markere 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark blandt andet ved at dele opskrifter på sønderjyske egnsretter. Vi lægger benhårdt ud med fortællingen om det sønderjyske kaffebord.
Kager erstattede brændevin
Kan et kagebord virkelig være omdrejningspunktet for en nationalfølelse? Ja, så absolut. Da Sønderjylland kom i tyske hænder efter krigen i 1864, var flertallet ulykkelig over at skifte nationalitet fra dansk til tysk.
De dyrkede deres danske rødder sammen blandt andet ved at mødes, drikke kaffe og synge gode, danske sange. For at forhindre politisk modstand fra de nu tyske sønderjyder nægtede tyskerne at give spiritusbevilling til forsamlingshusene.
Tanken var, at når der ikke blev serveret alkohol, ville deltagerantallet falde drastisk. Men sådan skulle det ikke gå. Sønderjyderne blev ved med at mødes og synge fædrelandssange. De skiftede blot snaps ud med kaffe og kage - masser af kage!
Det blev det rene sammenskudsgilde, hvor husmødrene kappedes om at lave de bedste og flotteste kager. Og således opstod det sønderjyske kaffebord som et resultat af Sønderjyllands annektering i Preussen/Tyskland.
Traditionelle kager på kagebordet
Syv tørre, syv hårde og syv cremet. Det lyder nærmest som begyndelsen på et eventyr, men det er antallet af de forskellige boller og kager, som det sønderjyske kaffebord kan komme op på.
Mindre kan også gøre det, men det er ikke ualmindeligt med 14 forskellige slags.
Tørre kager er blandt andet sandkager og honningkager, hårde kager er småkager, og de cremede er alskens flødeskumskager og lagkager - ikke mindst den sønderjyske rugbrødslagkage alias brødtorte.
Kagerne serveres efter en fast formel: Boller med smør kommer først, dernæst mere gærdej nemlig kringle, så kører vi videre til de tørre kager for at runde af med de cremede og til sidst småkagerne.
Sjove kagenavne
Det sønderjyske kaffebord havde i øvrigt et karakteristisk træk, som ikke gjaldt for de traditionelle kaffeborde i andre egne: Fadene blev serveret i en hulens fart, så folk måtte stable kagestykker op på en sidetallerken.
Også kagerne havde anderledes navne. Har du lyst til ingenting? Eller måske en knepkage og nogle gode råd? Alle tre er småkager, som ofte vil findes på det sønderjyske kagebord.
Her får du en liste over kager og bagværk, som typisk vil være at finde på et kagebord i Sønderjylland. Du kan klikke dig videre på hver enkelt kan og finde frem til opskrifterne.
Opskrifter til det sønderjyske kaffebord
Bistik - sønderjysk kage med mandeltop
Jordbærlagkage med flødeskum og creme
Ingenting - småkager med marengstop
Kilde: Destination Sønderjylland og 'Smag på Sønderjylland'.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Annelise Klausen
Kunne der ikke lave nogle opskrifter til diabetiker
Jens-Jørgen Munch
Den krig der tales om var i 11864 og ikke 1964.
Karen Seneca
Hej JensJørgen
Det var en tanketorsk og er nu rettet takket være dig 🙂
Tusind tak for det. Mvh Karen