• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Supper › Tomatsuppe - nem og lækker opskrift med friske tomater

Tomatsuppe - nem og lækker opskrift med friske tomater

billede med tomatsuppe
Klassisk italiensk tomatsuppe lavet af friske tomater. Tomaterne bages af i ovnen, hvilket tilfører endnu mere smag og fylde til tomatsuppen. Her serveret med creme fraiche og hvidløgsbrød. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  28. februar 2025 - Udgivet:  31. august 2023

Del gerne:
631
SHARES
FacebookMessenger631PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Få opskriften på en nem og fyldig tomatsuppe med masser af smag. Server med creme fraiche eller sprøde croutoner.
  2. Opskrift på tomatsuppe
  3. Verdens bedste tomatsuppe
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Tips
  9. Hvilke tomater skal jeg vælge?
  10. Mormors tomatsuppe med dåsetomater
  11. Laves på dåsetomater
  12. Krydr som du vil
  13. Blend eller lad være
  14. Med pasta
  15. Med chili
  16. Tomatsuppe med kylling
  17. Suppe med tomater og bacon
  18. Tilbehør til tomatsuppe
  19. Frysning
Gå til opskrift

Få opskriften på en nem og fyldig tomatsuppe med masser af smag. Server med creme fraiche eller sprøde croutoner.

Tomatsuppe er en af de klassiske supper, som jeg holder utrolig meget af. Dels er suppen med masser af friske tomater nem at lave, men den er også både hurtig og sund.

Tomatsuppen er selvfølgelig mest anvendt som en forret, men med masser af brød til, kan den sagtens også bruges som en hovedret. Suppen er jo ret fyldig.

Længere nede kan du få svar på en række spørgsmål omkring den fantastiske suppe med tomat, og der er også flere forslag til hvordan den kan laves. Jeg har også lavet en video med fremgangsmåden, som du kan se herunder.

Se også disse opskrifter:

  • Gazpacho
  • Blomkålssuppe
  • Kartoffel porre suppe

Opskrift på tomatsuppe

billede med tomatsuppe

Verdens bedste tomatsuppe

Få opskriften på en nem og fyldig tomatsuppe med masser af smag. Server med creme fraiche eller sprøde croutoner.
Bedømmelse
4.7 fra 136 stemmer
RetSuppe
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 20 minutter minutter
Samlet tid: 30 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 800 g tomater
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 spsk balsamico
  • 2 spsk olivenolie
  • salt
  • 2 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 bouillonterning - grøntsag
  • 2,5 dl vand
  • 1 tsk oregano - tørret
  • 1 håndfuld basilikum
  • 1 dl fløde
  • sukker
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  • Tomater kommes i et ildfast fad. Små tomater kommes hele i fadet, men er det lidt større tomater skal de halveres eller deles i kvarte.
  • Skær peberfrugt i mindre tern og kom den ved. Dryp med balsamico, olivenolie og lidt salt.
  • Bages 20 minutter i ovnen.
  • Imens snittes skalotteløg og hvidløg fint og sauteres i en stor sjat olie i en stor gryde. Sauteres helt bløde ved svag varme i cirka 10 minutter, men uden at tage farve.
  • Når tomaterne til din tomatsuppe er færdigbagte, tages de ud af ovnen og hældes i gryden.
  • Der tilsættes vand, bouillonterning, oregano og basilikum. Kog tomatsuppen op.
  • Derefter blendes tomatsuppen. Jeg plejer blot at anvende en stavblender, men du kan også give din tomatsuppe en tur i en rigtig blender.
  • Tilsæt så fløde, og smag tomatsuppen til med sukker, balsamico, salt og friskkværnet peber.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
368
% Daglig værdi*
Fedt
 
35
g
54
%
Mættet fedt
 
9
g
56
%
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
21
g
Kolesterol
 
28
mg
9
%
Natrium
 
263
mg
11
%
Kalium
 
612
mg
17
%
Kulhydrater
 
15
g
5
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
9
g
10
%
Protein
 
3
g
6
%
Vitamin A
 
2983
IU
60
%
Vitamin C
 
67
mg
81
%
Calcium
 
51
mg
5
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Tips

Den færdige tomatsuppe serveres straks, eventuelt med creme fraiche eller sprøde croutoner til.

Du kan også servere et stykke af mit italienske ciabattabrød til. Søg opskriften på brødet i søgefeltet øverst på siden.

Hvilke tomater skal jeg vælge?

Du kan som sådan anvende alle slags tomater til en tomatsuppe.

Jeg foretrækker dog små eller mindre tomater, der helst skal være virkelig modne.

Allerbedst er selvfølgelig friskplukkede tomater lige fra planten, hvor tomaterne har fået lov til at modne helt til sidst.

Sådan er virkeligheden desværre ikke altid, men supermarkederne eller grønthandleren har bestemt også gode tomater. Og efterhånden året rundt.

Men husk at tomaterne jo er det vigtigste i en tomatsuppe, så gå ikke på kompromis med kvaliteten.

Er det store tomater kan du med fordel skære dem i mindre stykker, mens de små og mindre tomater kan bages direkte.

Mormors tomatsuppe med dåsetomater

Her får du en opskrift på en super nem tomatsuppe med dåsetomater, der smager skønt med suppehorn og creme fraiche.

Opskriften kræver kun ganske få ingredienser og er så nem at lave, at selv de mindste børn kan være med i køkkenet.

Og så er den et utroligt billigt måltid. Alt du skal bruge til suppen er dåsetomater, løg, hvidløg, fløde og krydderier. Med lidt pasta som for eksempel suppehorn og creme fraiche, har du et lækkert og velsmagende måltid.

Laves på dåsetomater

Mange tomatsupper laves med udgangspunkt i friske tomater. Og der er ingen tvivl om, at de friske tomater giver en skøn smag til suppen.

Men har du ikke så meget tid, kan du altså sagtens stadig lave en hjemmelavet tomatsuppe med en rigtig god smag. Bruger du tomater fra dåse, sparer du nemlig tid, og dåsetomaterne kan sagtens bidrage med en god tomatsmag og næringsstoffer.

Du kan bruge både hakkede og flåede tomater, da suppen alligevel blendes. Sammen med lidt løg, krydderier og fløde, giver det en skøn suppe.

Krydr som du vil

I denne opskrift på tomatsuppe med dåsetomater har jeg brugt oregano som krydderi. Du kan dog krydre den, som du vil.

Basilikum, timian, paprika, chili og så videre kan alle bruges til at krydre suppen.

Brug hvad du lige har i køkkenskabet eller krydr den med dine yndlingskrydderier.

Blend eller lad være

Jeg kan godt lide, at suppen har en let cremet konsistens og giver den derfor en hurtig tur i blenderen.

Det behøves dog ikke, hvis du bruger for eksempel hakkede tomater og skærer løg og hvidløg forholdsvis fint. Det giver en mere rustik suppe, hvis du ikke blender den, med lidt mere bid fra løg og tomatstykker.

Du bestemmer altså selv, om du vil blende suppen eller spise den, som den er. Begge dele giver en dejlig suppe.

Du skal bruge

2 løg små
3 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 tsk oregano tørret
4 dåser tomater flåede eller hakkede
1 dl piskefløde
2 tsk sukker
1 tsk salt
friskkværnet peber

Tilbehør

200 gram suppehorn
200 gram creme fraiche
Evt. brød

Sådan gør du

  1. Hak løg og hvidløg og svits dem i olivenolie til de er bløde og gennemsigtige.
  2. Tilsæt oregano og dåsetomater, varm op og lad det simre et par minutter.
  3. Sæt imens vand over til suppehorn.
  4. Blend suppen i en blender eller med en stavblender. Der må godt stadig være lidt struktur i den.
  5. Tilsæt fløde og smag til med sukker, salt og peber. Tilsæt lidt ad gangen og smag dig frem til der er balance mellem de syrlige tomater, det søde og det salte.
  6. Server suppen med kogte suppehorn og creme fraiche til og evt. lidt brød ved siden af.

Med pasta

En anden populær variant er opskriften på tomatsuppe med pasta.

Her tilberedes tomatsuppen helt færdig, hvorefter pasta kan tilsættes.

Her skal du dog være opmærksom på et par ting. Du kan nemlig enten vælge at forkoge pastaen først, hvorefter den tilsættes suppen lige inden servering.

Eller du kan lade pastaen koge med i suppen i den anviste kogetid.

Her anvendes typisk en rigtig suppepasta, som normalt skal koges i omkring 10 minutter. Og her lader du altså blot tomatsuppen koge videre indtil pastaen er al dente. Altså har en smule bid.

Suppepasta opsuger dog en del væde, og derfor skal du muligvis tilsætte lidt mere vand til tomatsuppen.

Med chili

Ønsker du en endnu mere hot suppe med tomater, kan du tilsætte lidt chili. Eller meget, afhængig af hvor glad du er for chili.

Du kan bruge stødt chili, hvor du smager dig frem.

Du kan også anvende en frisk, rød chili, som snittes helt fint, og blendes med i suppen.. Pas dog på at den ikke bliver for stærk.

Du kan også tilsætte lidt sambal oelek, der er en chilipasta, og som tilfører masser af varm smag til tomatsuppen.

tomatsuppe med creme fraiche
Lækker og nem tomatsuppe med creme fraiche. Suppen kan dog serveres med mange forskellige slags tilbehør. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Tomatsuppe med kylling

Ønsker du en mere mættende tomatsuppe, kan du lave den med lidt kylling.

Til fire personer skal du bruge to stk. kyllingebrystfilet, som steger møre i lidt olie på panden. Cirka fem minutter på hver side, hvorefter de krydres med salt og peber.

Når tomatsuppen er færdig, skæres kyllingefileterne i små tern, som kommes i suppen. Og tomatsuppen tilsat kylling er pludselig en mere fyldig suppe, ja nærmest en hovedret.

Suppe med tomater og bacon

Bacon kan jo tilsættes de fleste ting, og selvfølgelig i en tomatsuppe.

Her laves suppen som anvist, og imens ristes 200 gram bacon i tern sprødt på en pande.

Anret tomatsuppen i skåle, der drysses med rigelige mængder bacon.

Den saltede og røgede bacon klæder virkelig tomatsuppen godt, og jeg plejer også lige at komme nogle både af små tomater ved sammen med friske basilikumsblade. Super lækkert.

Vil du gøre baconoplevelsen i suppen endnu mere spicy, så tilsæt lige en smule cayennepeber når baconternene er næsten færdigstegte.

Tilbehør til tomatsuppe

Som skrevet længere oppe, så er der mange muligheder for tilbehør til tomatsuppe. Creme fraiche og brødcroutoner er klassisk tilbehør, men der er bestemt også andre muligheder.

Dels kan du med fordel hælde et par cirkler god olivenolie i tomatsuppen. Det både løfter suppen og tilføjer smag. Som i Italien.

Men prøv også at hakke nogle soltørrede tomater, og kom dem i suppen ved anretningen. Soltørrede tomater er jo små smagsbomber, og også her gør de altså lykke.

Frysning

Tomatsuppen er usandsynlig lækker, så der bliver sikkert spist op. Men har du alligevel en rest tilbage, så kan den sagtens fryses ned.

Hæld suppen i en tær beholder med låg, og varm den godt igennem når du vil spise den. Helt simpelt.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Hanne Lynge Hass

    april 09, 2025 at 6:11 pm

    Klar favorit!

    Svar
« Ældre kommentarer

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required