Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Brombær

Brombær (fakta, opskrifter, og næringsindhold)

Billede med brombær.
Del gerne:
18
SHARES
FacebookMessenger18PinterestEmailSMS
Indhold
  • Dyrkning
  • Anvendelse
  • Holdbarhed og anvendelse
  • Næringsindhold
  • Fakta
  • Opskrifter med brombær
  • FAQ
  • Kommentarer

Insisterer du på selv at finde brombær i naturen, skal du sikre dig med tykt tøj og handsker, for det kan være noget af en udfordring at få fyldt skålen op uden også at få minder med hjem i form af stik, ridser og kradsemærker. Men de er absolut kampen værd, de smukke mørke brombær i krattet.

Ta' en tur i skoven i starten af september, hvor brombærrene typisk er på sit højeste og hvor de har fået den helt rigtige næsten sorte farve og den dejlige bløde sødme. Finder du de rette steder, vil skålen hurtigt være fyldt med smukke og aromatiske bær.

Heldigvis kan du også finde brombær i supermarkedernes grøntafdelinger det meste af året, så du nemt og tilgængeligt kan tilføje denne vitaminbombe til din kost.

Dyrkning

Brombær er meget taknemmelige at dyrke i haven og breder sig hurtigt. Der findes sorter uden torne, som gør plukningen noget nemmere, men til gengæld er disse også mindre hårdføre og mere udsatte for f.eks. frostskader.

Har du f.eks. en altan eller lille terrasse, kan du lade brombær vokse op ad et espalier eller hegn.

Anvendelse

Brombær egner sig til både at smovse helt friske, men kan også fint indgå i madlavningen i dit køkken - både det søde køkken og til at pifte dine varme retter op.

Lav f.eks. en lækker brombærtærte serveret med iskoldt flødeskum, eller prøv kræfter med at lave din egen marmelade eller lad den give en flot vitaminrig forstærkning til dine smoothies eller server dem friske på din morgenmad, f.eks. skyr, havregryn, grød eller yoghurt. Er de søde og modne, vil de smage alle i familien.

Som tilbehør til det varme køkken fungerer brombær fint i salater, som puré og som kompot til bl.a. and. Det syrlige i brombærrene er et fint supplement og modspil til kraftige retter.

Holdbarhed og anvendelse

Brombærrene har en holdbarhed på 2-3 dage ved 2-4 grader.

Skylles let før brug. Bærrene kan fryses med eller uden sukker.

Næringsindhold

Brombær er et af de sundeste bær, man kan finde i haven og fritvoksende i naturen. Brombær strutter af anthocyaniner, der forebygger hjerte-kar-sygdomme, samtidig med at de booster immunforsvaret.

Derudover er brombær rige på fordøjelsesfremmende kostfibre - især af typen pektin, som menes at kunne sænke kolesteroltallet og dermed beskytte hjertet. Desuden har de et lavt kalorieindhold, lavt indhold af kulhydrater og fedt.

Tænk altid på, at jo mere skånsomt bærrene behandles, jo mere sundhed kan du hive ud af dem.

Ikke uden grund kaldes de "superfood", da de er en rig kilde til vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, vitamin C, vitamin E og vitamin K. Indeholder mineralerne kalcium, jern, magnesium, fosfor, og zink samt de vigtige aminosyrer.

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 42
Protein: 1,4 gram
Fedt: 1 gram
Kostfibre: 4,3 gram
Kulhydrater: 9 gram

Fakta

I oldtiden blev bærrene brugt som lægemiddel imod diarré og bylder, hvilket kan skyldes det høje indhold af garvesyre.

Hjerteguf: Det stof, der giver brombærrene deres mørke farve, hedder anthocyaniner og er en antioxidant, som har vist sig at forebygge inflammationer og bekæmpe frie radikaler, som ødelægger kroppens celler og fører til hjertesygdomme.

Brombærrene blev i øvrigt i 1600-tallets England anvendt til at farve hår.

Opskrifter med brombær

Brombærmuffins
Skøn opskrift på brombærmuffins, der smager himmelsk godt. Store og luftige muffins med brombær, der er lidt sundere, da de er bagt uden smør.
Se opskriften her
brombærmuffins
Brombærkage
Opskrift på nem brombærkage med friske brombær og en skøn crumble på toppen. Brombærkagen er nem at lave, og opskriften er med billeder.
Se opskriften her
billede med brombærkage med crumble
Brombærmarmelade
Her får du min bedste opskrift på en nem brombærmarmelade. Marmeladen laves af friske brombær, og opskriften er med billeder.
Se opskriften her
billede med brombærmarmelade
Brombærtærte med kokos
Her får du min opskrift på en nem brombærtærte med kokos. En lækker kage med friske brombær, kokos og smuldredej. Klar på 30 minutter.
Se opskriften her
brombærkage med kokos
Brombær galette med friske eller frosne bær
Her er min bedste opskrift på en lækker brombær galette, der er super nem at lave. Galetten er perfekt som dessertkage.
Se opskriften her
brombær galette
Mørdejsstang med brombær og kagecreme
Min opskrift på mørdejsstang, der er fyldt med friske brombær og en hjemmelavet kagecreme. Kagen er nem at lave, og du kan også bruge andre bær end brombær.
Se opskriften her
mørdejsstang med bær og kagecreme
Lækker sommertærte med brombær og hindbær
Her er en nem opskrift på en lækker sommertærte. Det er en skøn kage med bund af mørdej, mens fyldet består af friske brombær og hindbær.
Se opskriften her
billederesultat for sommertærte
Blommegrød og grød af mirabeller
Den bedste opskrift på blommegrød med blommer eller mirabeller. Grøden tager få minutter at koge, og den jævnes nemt med majsstivelse.
Se opskriften her
Billede af blommegrød.
Bramble - lækker cocktail med brombær og gin
Bramble er en klassisk cocktail, der blandt andet laves med gin og brombær. Den lækre drink stammer fra London, og nydes med friske brombær.
Se opskriften her
billederesultat for Bramble brombærdrink
Brombærcrumble
Her er min opskrift på en lækker brombærcrumble. En skøn kage med friske brombær og den sprøde crumble på toppen. Få opskriften her.
Se opskriften her
billederesultat for brombærcrumble
Brombærhorn
Brombærhorn er noget af det lækreste. En gærdej med kærnemælk, som rulles om marcipanremonce og brombær. På toppen drysses med pistacienød.
Se opskriften her
Brombærhorn a la Lagkagehuset
Brombærroulade - hurtig roulade med brombær
Se opskriften her
brombærroulade

FAQ

Hvorfor hedder det brombær?

Navnet "brombær" er afledt af bremmel, der betyder tornet busk. Det latinske navn er Rubus Plicatus.

Hvor mange slags brombær findes der?

Der findes tæt på 100 forskellige slags brombær i Danmark - og de både smager og ser ret forskellige ud.

Er brombær et bær?

Nej, brombærret er botanisk set ikke et bær, men flerfoldsfrugter med sten.

Hvorfor er brombær særligt gode for kvinder?

I brombær findes planteøstrogener, som formodes at kunne hjælpe mod almindelig PMS-symptomer som oppustethed og ædeflip, og mod overgangsaldersymptomer som hedeture.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.