Brombær er super sunde, og så kan de bruges til bla. kager og desserter. Her får du alt om brombærrene med fakta, opskrifter, næringsindhold og meget mere.
Insisterer du på selv at finde brombær i naturen, skal du sikre dig med tykt tøj og handsker, for det kan være noget af en udfordring at få fyldt skålen op uden også at få minder med hjem i form af stik, ridser og kradsemærker. Men de er absolut kampen værd, de smukke mørke brombær i krattet.
Ta’ en tur i skoven i starten af september, hvor brombærrene typisk er på sit højeste og hvor de har fået den helt rigtige næsten sorte farve og den dejlige bløde sødme. Finder du de rette steder, vil skålen hurtigt være fyldt med smukke og aromatiske bær.
Heldigvis kan du også finde brombær i supermarkedernes grøntafdelinger det meste af året, så du nemt og tilgængeligt kan tilføje denne vitaminbombe til din kost.
Oversigt over indhold
- Brombær er super sunde, og så kan de bruges til bla. kager og desserter. Her får du alt om brombærrene med fakta, opskrifter, næringsindhold og meget mere.
- Dyrkning
- Anvendelse
- Holdbarhed og anvendelse
- Næringsindhold
- Fakta
- Opskrifter med brombær
- Brombærmuffins
- Brombærkage
- Brombærmarmelade
- Brombærtærte med kokos
- Brombær galette med friske eller frosne bær
- Mørdejsstang med brombær og kagecreme
- Lækker sommertærte med brombær og hindbær
- Blommegrød og grød af mirabeller
- Bramble - lækker cocktail med brombær og gin
- Brombærcrumble
- Brombærhorn
- Brombærroulade - hurtig roulade med brombær
- FAQ
- Kommentarer
Dyrkning
Brombær er meget taknemmelige at dyrke i haven og breder sig hurtigt. Der findes sorter uden torne, som gør plukningen noget nemmere, men til gengæld er disse også mindre hårdføre og mere udsatte for f.eks. frostskader.
Har du f.eks. en altan eller lille terrasse, kan du lade brombær vokse op ad et espalier eller hegn.
Anvendelse
Brombær egner sig til både at smovse helt friske, men kan også fint indgå i madlavningen i dit køkken - både det søde køkken og til at pifte dine varme retter op.
Lav f.eks. en lækker brombærtærte serveret med iskoldt flødeskum, eller prøv kræfter med at lave din egen marmelade eller lad den give en flot vitaminrig forstærkning til dine smoothies eller server dem friske på din morgenmad, f.eks. skyr, havregryn, grød eller yoghurt. Er de søde og modne, vil de smage alle i familien.
Som tilbehør til det varme køkken fungerer brombær fint i salater, som puré og som kompot til bl.a. and. Det syrlige i brombærrene er et fint supplement og modspil til kraftige retter.
Holdbarhed og anvendelse
Brombærrene har en holdbarhed på 2-3 dage ved 2-4 grader.
Skylles let før brug. Bærrene kan fryses med eller uden sukker.
Næringsindhold
Brombær er et af de sundeste bær, man kan finde i haven og fritvoksende i naturen. Brombær strutter af anthocyaniner, der forebygger hjerte-kar-sygdomme, samtidig med at de booster immunforsvaret.
Derudover er brombær rige på fordøjelsesfremmende kostfibre - især af typen pektin, som menes at kunne sænke kolesteroltallet og dermed beskytte hjertet. Desuden har de et lavt kalorieindhold, lavt indhold af kulhydrater og fedt.
Tænk altid på, at jo mere skånsomt bærrene behandles, jo mere sundhed kan du hive ud af dem.
Ikke uden grund kaldes de ”superfood”, da de er en rig kilde til vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, vitamin C, vitamin E og vitamin K. Indeholder mineralerne kalcium, jern, magnesium, fosfor, og zink samt de vigtige aminosyrer.
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 42
Protein: 1,4 gram
Fedt: 1 gram
Kostfibre: 4,3 gram
Kulhydrater: 9 gram
Fakta
I oldtiden blev bærrene brugt som lægemiddel imod diarré og bylder, hvilket kan skyldes det høje indhold af garvesyre.
Hjerteguf: Det stof, der giver brombærrene deres mørke farve, hedder anthocyaniner og er en antioxidant, som har vist sig at forebygge inflammationer og bekæmpe frie radikaler, som ødelægger kroppens celler og fører til hjertesygdomme.
Brombærrene blev i øvrigt i 1600-tallets England anvendt til at farve hår.
Opskrifter med brombær
Brombærmuffins
Brombærkage
Brombærmarmelade
Brombærtærte med kokos
Brombær galette med friske eller frosne bær
Mørdejsstang med brombær og kagecreme
Lækker sommertærte med brombær og hindbær
Blommegrød og grød af mirabeller
Bramble - lækker cocktail med brombær og gin
Brombærcrumble
Brombærhorn
Brombærroulade - hurtig roulade med brombær
Gå til opskriftFAQ
Navnet "brombær" er afledt af bremmel, der betyder tornet busk. Det latinske navn er Rubus Plicatus.
Der findes tæt på 100 forskellige slags brombær i Danmark – og de både smager og ser ret forskellige ud.
Nej, brombærret er botanisk set ikke et bær, men flerfoldsfrugter med sten.
I brombær findes planteøstrogener, som formodes at kunne hjælpe mod almindelig PMS-symptomer som oppustethed og ædeflip, og mod overgangsaldersymptomer som hedeture.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments