Oversigt over indhold
- Basilikum er en elsket krydderurt, der især klæder tomater. Læs om, hvor sund den er, hvad den passer sammen med og se en række opskrifter.
- Basilikums oprindelse og art
- Næringsindhold og sundhed
- Opbevaring og holdbarhed
- Anvendelse
- Hvad er basilikum?
- Smag og duft
- Basilikum i mad
- Værd at vide
- Dyrkning og opbevaring
- Opskrifter med basilikum
- Spaghetti med bacon, olie, hvidløg og basilikum
- Verdens bedste tomatsuppe
- Pastasalat med bønner, kylling og basilikumsolie
- Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)
- Italienske frikadeller
- Bruschetta med tomat
- Caprese salat
- Pasta med parmaskinke og flødesauce
- Mozzarellaspyd - sund og nem opskrift
- Kylling caprese med mozzarella, tomat og basilikum
- Kommentarer
Basilikum er en elsket krydderurt, der især klæder tomater. Læs om, hvor sund den er, hvad den passer sammen med og se en række opskrifter.
Basilikum har en dejlig, aromatisk smag og duft, som kan bruges på et utal af måder, når du laver mad.
Nogle retter er ligefrem baseret på krydderurten, for eksempel pasta med pesto og tomatsalat med mozzarella.
Vi kan bruge de friske, duftende blade i maden, men også tørrede, knuste blade som krydderi.
Når du laver varme retter, skal du aldrig bruge frisk basilikum, for dens smag fordufter hurtigt, når den varmes op. I stedet snupper du den tørrede, eller venter med at blande de friske blade i til lige før servering.
Bruges selvfølgelig også til pasta med kødsovs og den klassiske lasagne bolognese.
Basilikums oprindelse og art
Krydderurten med det botaniske navn Ocimum basilicum hører til læbeblomstfamilien, og er blandt andet beslægtet med timian, mynte, oregano og salvie.
Vi forbinder den mest med italienske retter, men urten er oprindelig fra Afrika og Indien. Den dag i dag gror den stadig vildt i blandt andet Indien.
Først i 1960'erne begyndte vi at spise basilikum her i Danmark, og det er måske ikke så sært, da den ikke er naturligt voksende i vores kolde land.
De af os, der elsker basilikum, vil ikke undre sig over, at navnet betyder konge på græsk - basilikós. For det er så sandelig en konge blandt krydderurterne.
Næringsindhold og sundhed
Udover at basilikum kan sprede glæde i køkkenet, så kan denne grønne plante også noget andet.
Duften og olien er blandt andet blevet brugt som behandling mod stress i mange år. For eksempel i Indien, hvor de grønne blade anvendes og drikkes som te.
Hvis du har svært ved at sove og lider af søvnløshed, menes basilikummen også at kunne hjælpe.
Ligesom oregano har basilikumbladene anti-inflammatoriske egenskaber og dens æteriske olier indeholder antioxidanter.
Indhold pr. 100 gram frisk bailikum:
- Lav på kalorier: ca. 23 kcal
- Indeholder A-, C- og K-vitamin, calcium, jern og antioxidanter.
Opbevaring og holdbarhed
Denne konge blandt krydderurter er en sart fætter, som ikke tåler nattekulde og træk. Desuden skal selve planten stå lyst.
Når du køber af skårne stængler, skal de i vand med det samme, du kommer hjem. Eller i en lukket pose i køleskabet. Her er de holdbare et par dage.
Basilikum i potte kan du omplante til en urtepotte og sætte lyst, så holder den længere. Men husk at vande regelmæssigt, ellers udtørrer den.
Anvendelse
Vi kan købe forskellige typer basilikum, blandt andet citronbasilikum, den røde Petra og den klassiske grønne Basilico Genovese. Herudover er der også thaibasilikum, som har en mere pebret og citrusagtig smag.
Bladene er skønne i salater og i de italienske bruschettabrød. Men du kan også sagtens tænke utraditionelt og bruge dem i is og desserter som her i denne basilikumsis med citron og lavendler.
Den finde parfumeret smag passer nemlig fortrinligt til nødder og kager med citrussmag.
Et drys grønne blade på pastaretter er eminent, men fiskeretter smager også dejligt med basilikum. Og selvom du kan variere dine pestoer, er pasta pesto med pinjekerner og basilikum bare bedst.
Urten passer særlig godt med følgende: Oregano, hvidløg, nødder, tomater og rosmarin.
Hvad er basilikum?
Basilikum (Ocimum basilicum) er en aromatisk urt fra myntefamilien.
Den stammer oprindeligt fra Indien og Asien, men er i dag udbredt i hele verden, især i det italienske og thailandske køkken.
Smag og duft
Basilikum har en sødlig, let pebret og frisk smag.
Duften er intens og genkendelig, den og kommer fra æteriske olier i bladene.
Findes i flere varianter, eks:
- Sød basilikum (mest almindelig, italiensk type)
- Thai-basilikum (lakridsagtig smag)
- Lilla basilikum (smuk farve, lidt kraftigere smag)
- Citronbasilikum (frisk citrusduft)
Basilikum i mad
Brug krydderurten til:
- Pasta og tomatretter
- Pesto alla genovese (frisk basilikum, parmesan, pinjekerner, olie)
- Salater, eks. caprese med mozzarella og tomat
- Pizza, tilføj lige før servering
- Supper, dressinger og marinader
Tip: Tilføj basilikum til sidst i tilberedningen, fordi varme ødelægger smagen!
Værd at vide
Navnet "basilikum" kommer af græsk basilikos, der betyder "kongelig".
Bruges i folkemedicin mod fordøjelsesbesvær og uro.
I nogle kulturer symboliserer den kærlighed og held.
Den er populær i duftlys og hudpleje på grund af den friske aroma.
Dyrkning og opbevaring
Basilikum trives bedst i varme og sollys, ikke i køleskab.
Kan dyrkes i krukker. Vand den jævnligt, men undgå overvanding.
Opbevares i et glas vand på køkkenbordet, evt. dækket med plastpose.
Frys den hakket i olie, hvis du vil gemme den til senere brug.
Opskrifter med basilikum
Krydderurten indgår i utallige retter, især i det italienske køkken, og her får du nogle af de mest populære:
Spaghetti med bacon, olie, hvidløg og basilikum
Verdens bedste tomatsuppe
Pastasalat med bønner, kylling og basilikumsolie
Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)
Italienske frikadeller
Bruschetta med tomat
Caprese salat
Pasta med parmaskinke og flødesauce
Mozzarellaspyd - sund og nem opskrift
Kylling caprese med mozzarella, tomat og basilikum
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments