Basilikum er en elsket krydderurt, der isรฆr klรฆder tomater. Lรฆs om, hvor sund den er, hvad den passer sammen med og se en rรฆkke opskrifter.
Basilikum har en dejlig, aromatisk smag og duft, som kan bruges pรฅ et utal af mรฅder, nรฅr du laver mad.
Nogle retter er ligefrem baseret pรฅ krydderurten, for eksempelย pasta med pestoย og tomatsalat med mozzarella.
Vi kan bruge de friske, duftende blade i maden, men ogsรฅ tรธrrede, knuste blade som krydderi.
Nรฅr du laver varme retter, skal du aldrig bruge frisk basilikum, for dens smag fordufter hurtigt, nรฅr den varmes op. I stedet snupper du den tรธrrede, eller venter med at blande de friske blade i til lige fรธr servering.
Bruges selvfรธlgelig ogsรฅ til pasta med kรธdsovs og den klassiske lasagne bolognese.
Basilikums oprindelse og art
Krydderurten med det botaniske navn Ocimum basilicum hรธrer til lรฆbeblomstfamilien, og er blandt andet beslรฆgtet med timian, mynte, oregano og salvie.
Vi forbinder den mest med italienske retter, men urten er oprindelig fra Afrika og Indien. Den dag i dag gror den stadig vildt i blandt andet Indien.
Fรธrst i 1960'erne begyndte vi at spise basilikum her i Danmark, og det er mรฅske ikke sรฅ sรฆrt, da den ikke er naturligt voksende i vores kolde land.
De af os, der elsker basilikum, vil ikke undre sig over, at navnet betyder konge pรฅ grรฆsk - basilikรณs. For det er sรฅ sandelig en konge blandt krydderurterne.
Nรฆringsindhold og sundhed
Udover at basilikum kan sprede glรฆde i kรธkkenet, sรฅ kan denne grรธnne plante ogsรฅ noget andet.
Duften og olien er blandt andet blevet brugt som behandling mod stress i mange รฅr. For eksempel i Indien, hvor de grรธnne blade anvendes og drikkes som te.
Hvis du har svรฆrt ved at sove og lider af sรธvnlรธshed, menes basilikummen ogsรฅ at kunne hjรฆlpe.
Ligesom oregano har basilikumbladene anti-inflammatoriske egenskaber og dens รฆteriske olier indeholder antioxidanter.
Indhold pr. 100 gram frisk bailikum:
- Lav pรฅ kalorier: ca. 23 kcal
- Indeholder A-, C- og K-vitamin, calcium, jern og antioxidanter.
Opbevaring og holdbarhed
Denne konge blandt krydderurter er en sart fรฆtter, som ikke tรฅler nattekulde og trรฆk. Desuden skal selve planten stรฅ lyst.
Nรฅr du kรธber af skรฅrne stรฆngler, skal de i vand med det samme, du kommer hjem. Eller i en lukket pose i kรธleskabet. Her er de holdbare et par dage.
Basilikum i potte kan du omplante til en urtepotte og sรฆtte lyst, sรฅ holder den lรฆngere. Men husk at vande regelmรฆssigt, ellers udtรธrrer den.
Anvendelse
Vi kan kรธbe forskellige typer basilikum, blandt andet citronbasilikum, den rรธde Petra og den klassiske grรธnne Basilico Genovese. Herudover er der ogsรฅ thaibasilikum, som har en mere pebret og citrusagtig smag.
Bladene er skรธnne i salater og i de italienske bruschettabrรธd. Men du kan ogsรฅ sagtens tรฆnke utraditionelt og bruge dem i is og desserter som her i denne basilikumsis med citron og lavendler.
Den finde parfumeret smag passer nemlig fortrinligt til nรธdder og kager med citrussmag.
Et drys grรธnne blade pรฅ pastaretter er eminent, men fiskeretter smager ogsรฅ dejligt med basilikum. Og selvom du kan variere dine pestoer, er pasta pesto med pinjekerner og basilikum bare bedst.
Urten passer sรฆrlig godt med fรธlgende: Oregano,ย hvidlรธg, nรธdder,ย tomaterย ogย rosmarin.
Hvad er basilikum?
- Basilikum (Ocimum basilicum) er en aromatisk urt fra myntefamilien
- Den stammer oprindeligt fra Indien og Asien, men er i dag udbredt i hele verden โ isรฆr i det italienske og thailandske kรธkken
Smag og duft
- Har en sรธdlig, let pebret og frisk smag
- Duften er intens og genkendelig โ og kommer fra รฆteriske olier i bladene
- Findes i flere varianter, eks:
- Sรธd basilikum (mest almindelig โ italiensk type)
- Thai-basilikum (lakridsagtig smag)
- Lilla basilikum (smuk farve, lidt kraftigere smag)
- Citronbasilikum (frisk citrusduft)
Basilikum i mad
โ
Pasta og tomatretter
โ
Pesto alla genovese (frisk basilikum, parmesan, pinjekerner, olie)
โ
Salater โ fx caprese med mozzarella og tomat
โ
Pizza โ tilfรธj lige fรธr servering
โ
Supper, dressinger og marinader
Tip: Tilfรธj basilikum til sidst i tilberedningen โ varme รธdelรฆgger smagen!
Vรฆrd at vide
- Navnet โbasilikumโ kommer af grรฆsk basilikos = โkongeligโ
- Bruges i folkemedicin mod fordรธjelsesbesvรฆr og uro
- I nogle kulturer symboliserer den kรฆrlighed og held
- Populรฆr i duftlys og hudpleje pga. den friske aroma
Dyrkning og opbevaring
- Basilikum trives bedst i varme og sollys โ ikke i kรธleskab!
- Kan dyrkes i krukker โ vand den jรฆvnligt, men undgรฅ overvanding
- Opbevar i et glas vand pรฅ kรธkkenbordet, evt. dรฆkket med plastpose
- Frys den hakket i olie, hvis du vil gemme den til senere brug
Opskrifter med basilikum
Krydderurten indgรฅr i utallige retter, isรฆr i det italienske kรธkken, og her fรฅr du nogle af de mest populรฆre:
Spaghetti med bacon, olie, hvidlรธg og basilikum
Verdens bedste tomatsuppe
Pastasalat med bรธnner, kylling og basilikumsolie
Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)
Italienske frikadeller
Bruschetta med tomat
Caprese salat
Pasta med parmaskinke og flรธdesauce
Mozzarellaspyd - sund og nem opskrift
Kylling caprese med mozzarella, tomat og basilikum
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Comments
No Comments