Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Basilikum (fakta og opskrifter med den smagfulde krydderurt)

Basilikum (fakta og opskrifter med den smagfulde krydderurt)

Billede med basilikum.
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMS
Opdateret: 2. august 2025 - Udgivet: 22. april 2025
Oversigt over indhold
  • Basilikum er en elsket krydderurt, der især klæder tomater. Læs om, hvor sund den er, hvad den passer sammen med og se en række opskrifter.
  • Basilikums oprindelse og art
  • Næringsindhold og sundhed
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Anvendelse
  • Hvad er basilikum?
  • Smag og duft
  • Basilikum i mad
  • Værd at vide
  • Dyrkning og opbevaring
  • Opskrifter med basilikum
  • Spaghetti med bacon, olie, hvidløg og basilikum
  • Verdens bedste tomatsuppe
  • Pastasalat med bønner, kylling og basilikumsolie
  • Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)
  • Italienske frikadeller
  • Bruschetta med tomat
  • Caprese salat
  • Pasta med parmaskinke og flødesauce
  • Mozzarellaspyd - sund og nem opskrift
  • Kylling caprese med mozzarella, tomat og basilikum
  • Kommentarer

Basilikum er en elsket krydderurt, der især klæder tomater. Læs om, hvor sund den er, hvad den passer sammen med og se en række opskrifter.

Basilikum har en dejlig, aromatisk smag og duft, som kan bruges på et utal af måder, når du laver mad.

Nogle retter er ligefrem baseret på krydderurten, for eksempel pasta med pesto og tomatsalat med mozzarella.

Vi kan bruge de friske, duftende blade i maden, men også tørrede, knuste blade som krydderi.

Når du laver varme retter, skal du aldrig bruge frisk basilikum, for dens smag fordufter hurtigt, når den varmes op. I stedet snupper du den tørrede, eller venter med at blande de friske blade i til lige før servering.

Bruges selvfølgelig også til pasta med kødsovs og den klassiske lasagne bolognese.

Basilikums oprindelse og art

Krydderurten med det botaniske navn Ocimum basilicum hører til læbeblomstfamilien, og er blandt andet beslægtet med timian, mynte, oregano og salvie.

Vi forbinder den mest med italienske retter, men urten er oprindelig fra Afrika og Indien. Den dag i dag gror den stadig vildt i blandt andet Indien.

Først i 1960'erne begyndte vi at spise basilikum her i Danmark, og det er måske ikke så sært, da den ikke er naturligt voksende i vores kolde land.

De af os, der elsker basilikum, vil ikke undre sig over, at navnet betyder konge på græsk - basilikós. For det er så sandelig en konge blandt krydderurterne.

Næringsindhold og sundhed

Udover at basilikum kan sprede glæde i køkkenet, så kan denne grønne plante også noget andet.

Duften og olien er blandt andet blevet brugt som behandling mod stress i mange år. For eksempel i Indien, hvor de grønne blade anvendes og drikkes som te.

Hvis du har svært ved at sove og lider af søvnløshed, menes basilikummen også at kunne hjælpe.

Ligesom oregano har basilikumbladene anti-inflammatoriske egenskaber og dens æteriske olier indeholder antioxidanter.

Indhold pr. 100 gram frisk bailikum:

  • Lav på kalorier: ca. 23 kcal
  • Indeholder A-, C- og K-vitamin, calcium, jern og antioxidanter.

Opbevaring og holdbarhed

Denne konge blandt krydderurter er en sart fætter, som ikke tåler nattekulde og træk. Desuden skal selve planten stå lyst.

Når du køber af skårne stængler, skal de i vand med det samme, du kommer hjem. Eller i en lukket pose i køleskabet. Her er de holdbare et par dage.

Basilikum i potte kan du omplante til en urtepotte og sætte lyst, så holder den længere. Men husk at vande regelmæssigt, ellers udtørrer den.

Anvendelse

Vi kan købe forskellige typer basilikum, blandt andet citronbasilikum, den røde Petra og den klassiske grønne Basilico Genovese. Herudover er der også thaibasilikum, som har en mere pebret og citrusagtig smag.

Bladene er skønne i salater og i de italienske bruschettabrød. Men du kan også sagtens tænke utraditionelt og bruge dem i is og desserter som her i denne basilikumsis med citron og lavendler.

Den finde parfumeret smag passer nemlig fortrinligt til nødder og kager med citrussmag.

Et drys grønne blade på pastaretter er eminent, men fiskeretter smager også dejligt med basilikum. Og selvom du kan variere dine pestoer, er pasta pesto med pinjekerner og basilikum bare bedst.

Urten passer særlig godt med følgende: Oregano, hvidløg, nødder, tomater og rosmarin.

Hvad er basilikum?

Basilikum (Ocimum basilicum) er en aromatisk urt fra myntefamilien.

Den stammer oprindeligt fra Indien og Asien, men er i dag udbredt i hele verden, især i det italienske og thailandske køkken.

Smag og duft

Basilikum har en sødlig, let pebret og frisk smag.

Duften er intens og genkendelig, den og kommer fra æteriske olier i bladene.

Findes i flere varianter, eks:

  • Sød basilikum (mest almindelig, italiensk type)
  • Thai-basilikum (lakridsagtig smag)
  • Lilla basilikum (smuk farve, lidt kraftigere smag)
  • Citronbasilikum (frisk citrusduft)

Basilikum i mad

Brug krydderurten til:

  • Pasta og tomatretter
  • Pesto alla genovese (frisk basilikum, parmesan, pinjekerner, olie)
  • Salater, eks. caprese med mozzarella og tomat
  • Pizza, tilføj lige før servering
  • Supper, dressinger og marinader

Tip: Tilføj basilikum til sidst i tilberedningen, fordi varme ødelægger smagen!

Værd at vide

Navnet "basilikum" kommer af græsk basilikos, der betyder "kongelig".

Bruges i folkemedicin mod fordøjelsesbesvær og uro.

I nogle kulturer symboliserer den kærlighed og held.

Den er populær i duftlys og hudpleje på grund af den friske aroma.

Dyrkning og opbevaring

Basilikum trives bedst i varme og sollys, ikke i køleskab.

Kan dyrkes i krukker. Vand den jævnligt, men undgå overvanding.

Opbevares i et glas vand på køkkenbordet, evt. dækket med plastpose.

Frys den hakket i olie, hvis du vil gemme den til senere brug.

Opskrifter med basilikum

Krydderurten indgår i utallige retter, især i det italienske køkken, og her får du nogle af de mest populære:

Spaghetti med bacon, olie, hvidløg og basilikum

4.7 fra 32 stemmer
Spaghetti med bacon, der vendes i olivenolie med hvidløg og en smule chili. En både dejlig og hurtig italiensk ret, der også er fantastisk som gæstemad.
Gå til opskrift
billederesultat for spaghetti med bacon

Verdens bedste tomatsuppe

4.7 fra 136 stemmer
Opskrift på en nem og fyldig tomatsuppe med masser af smag. Server tomatsuppen med creme fraiche eller sprøde croutoner.
Gå til opskrift
billede med tomatsuppe

Pastasalat med bønner, kylling og basilikumsolie

4.9 fra 19 stemmer
Her får du min opskrift på en nem pastasalat med bønner og kylling. God og sund aftensmad, hvor pasta- og kyllingesalaten serveres med en basilikumsolie.
Gå til opskrift
billederesultat for pastasalat med bønner

Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)

4.8 fra 5 stemmer
Opskrift på verdens bedste pesto med basilikum, der er en basis pesto fra Italien med hvidløg, pinjekerner, olivenolie og parmesan.
Gå til opskrift
billede med italiensk pesto

Italienske frikadeller

5 fra 4 stemmer
Her er den bedste opskrift på italienske frikadeller, der laves med eller uden parmesan. Frikadellerne serveres i en hjemmelavet tomatsovs.
Gå til opskrift
billede med italienske frikadeller i tomatsovs på pande

Bruschetta med tomat

5 fra 3 stemmer
Her får du min opskrift på italiensk bruschetta med tomat og basilikum, der er en nem og klassisk forret fra det italienske køkken.
Gå til opskrift
italiensk bruschetta med tomat

Caprese salat

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på en caprese salat, der er en lækker forret fra Italien. Laves super nemt med tomat, mozzarella og basilikum.
Gå til opskrift
caprese salat

Pasta med parmaskinke og flødesauce

5 fra 1 stemme
Noget af den bedste italienske mad er pasta med parmaskinke, der her er vendt i en lækker flødesauce, og krydret med friske basilikumsblade.
Gå til opskrift
pasta med parmaskinke

Mozzarellaspyd - sund og nem opskrift

5 fra 4 stemmer
Nemme og lækre mozzarellaspyd med melon, parmaskinke og basilikum. En skøn italiensk forret på spyd, der smager af sol og sommer.
Gå til opskrift
mozzarellaspyd med melon, skinke og basilikum

Kylling caprese med mozzarella, tomat og basilikum

5 fra 2 stemmer
Kylling caprese er en italiensk inspireret ret, og her er den nemme opskrift. Laves med kyllingefilet, mozzarella, tomat og basilikum.
Gå til opskrift
kylling caprese
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.