Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Basilikum

Basilikum (fakta og opskrifter med den smagfulde krydderurt)

Billede med basilikum.
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMS
Indhold
  • Basilikums oprindelse og art
  • Næringsindhold og sundhed
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Anvendelse
  • Hvad er basilikum?
  • Smag og duft
  • Basilikum i mad
  • Værd at vide
  • Dyrkning og opbevaring
  • Opskrifter med basilikum
  • Kommentarer

Basilikum har en dejlig, aromatisk smag og duft, som kan bruges på et utal af måder, når du laver mad.

Nogle retter er ligefrem baseret på krydderurten, for eksempel pasta med pesto og tomatsalat med mozzarella.

Vi kan bruge de friske, duftende blade i maden, men også tørrede, knuste blade som krydderi.

Når du laver varme retter, skal du aldrig bruge frisk basilikum, for dens smag fordufter hurtigt, når den varmes op. I stedet snupper du den tørrede, eller venter med at blande de friske blade i til lige før servering.

Bruges selvfølgelig også til pasta med kødsovs og den klassiske lasagne bolognese.

Basilikums oprindelse og art

Krydderurten med det botaniske navn Ocimum basilicum hører til læbeblomstfamilien, og er blandt andet beslægtet med timian, mynte, oregano og salvie.

Vi forbinder den mest med italienske retter, men urten er oprindelig fra Afrika og Indien. Den dag i dag gror den stadig vildt i blandt andet Indien.

Først i 1960'erne begyndte vi at spise basilikum her i Danmark, og det er måske ikke så sært, da den ikke er naturligt voksende i vores kolde land.

De af os, der elsker basilikum, vil ikke undre sig over, at navnet betyder konge på græsk - basilikós. For det er så sandelig en konge blandt krydderurterne.

Næringsindhold og sundhed

Udover at basilikum kan sprede glæde i køkkenet, så kan denne grønne plante også noget andet.

Duften og olien er blandt andet blevet brugt som behandling mod stress i mange år. For eksempel i Indien, hvor de grønne blade anvendes og drikkes som te.

Hvis du har svært ved at sove og lider af søvnløshed, menes basilikummen også at kunne hjælpe.

Ligesom oregano har basilikumbladene anti-inflammatoriske egenskaber og dens æteriske olier indeholder antioxidanter.

Indhold pr. 100 gram frisk bailikum:

  • Lav på kalorier: ca. 23 kcal
  • Indeholder A-, C- og K-vitamin, calcium, jern og antioxidanter.

Opbevaring og holdbarhed

Denne konge blandt krydderurter er en sart fætter, som ikke tåler nattekulde og træk. Desuden skal selve planten stå lyst.

Når du køber af skårne stængler, skal de i vand med det samme, du kommer hjem. Eller i en lukket pose i køleskabet. Her er de holdbare et par dage.

Basilikum i potte kan du omplante til en urtepotte og sætte lyst, så holder den længere. Men husk at vande regelmæssigt, ellers udtørrer den.

Anvendelse

Vi kan købe forskellige typer basilikum, blandt andet citronbasilikum, den røde Petra og den klassiske grønne Basilico Genovese. Herudover er der også thaibasilikum, som har en mere pebret og citrusagtig smag.

Bladene er skønne i salater og i de italienske bruschettabrød. Men du kan også sagtens tænke utraditionelt og bruge dem i is og desserter som her i denne basilikumsis med citron og lavendler.

Den finde parfumeret smag passer nemlig fortrinligt til nødder og kager med citrussmag.

Et drys grønne blade på pastaretter er eminent, men fiskeretter smager også dejligt med basilikum. Og selvom du kan variere dine pestoer, er pasta pesto med pinjekerner og basilikum bare bedst.

Urten passer særlig godt med følgende: Oregano, hvidløg, nødder, tomater og rosmarin.

Hvad er basilikum?

Basilikum (Ocimum basilicum) er en aromatisk urt fra myntefamilien.

Den stammer oprindeligt fra Indien og Asien, men er i dag udbredt i hele verden, især i det italienske og thailandske køkken.

Smag og duft

Basilikum har en sødlig, let pebret og frisk smag.

Duften er intens og genkendelig, den og kommer fra æteriske olier i bladene.

Findes i flere varianter, eks:

  • Sød basilikum (mest almindelig, italiensk type)
  • Thai-basilikum (lakridsagtig smag)
  • Lilla basilikum (smuk farve, lidt kraftigere smag)
  • Citronbasilikum (frisk citrusduft)

Basilikum i mad

Brug krydderurten til:

  • Pasta og tomatretter
  • Pesto alla genovese (frisk basilikum, parmesan, pinjekerner, olie)
  • Salater, eks. caprese med mozzarella og tomat
  • Pizza, tilføj lige før servering
  • Supper, dressinger og marinader

Tip: Tilføj basilikum til sidst i tilberedningen, fordi varme ødelægger smagen!

Værd at vide

Navnet "basilikum" kommer af græsk basilikos, der betyder "kongelig".

Bruges i folkemedicin mod fordøjelsesbesvær og uro.

I nogle kulturer symboliserer den kærlighed og held.

Den er populær i duftlys og hudpleje på grund af den friske aroma.

Dyrkning og opbevaring

Basilikum trives bedst i varme og sollys, ikke i køleskab.

Kan dyrkes i krukker. Vand den jævnligt, men undgå overvanding.

Opbevares i et glas vand på køkkenbordet, evt. dækket med plastpose.

Frys den hakket i olie, hvis du vil gemme den til senere brug.

Opskrifter med basilikum

Krydderurten indgår i utallige retter, især i det italienske køkken, og her får du nogle af de mest populære:

Spaghetti med bacon, olie, hvidløg og basilikum
Spaghetti med bacon, der vendes i olivenolie med hvidløg og en smule chili. En både dejlig og hurtig italiensk ret, der også er fantastisk som gæstemad.
Se opskriften her
billederesultat for spaghetti med bacon
Verdens bedste tomatsuppe
Opskrift på en nem og fyldig tomatsuppe med masser af smag. Server tomatsuppen med creme fraiche eller sprøde croutoner.
Se opskriften her
Billede af tomatsuppe.
Pastasalat med bønner, kylling og basilikumsolie
Her får du min opskrift på en nem pastasalat med bønner og kylling. God og sund aftensmad, hvor pasta- og kyllingesalaten serveres med en basilikumsolie.
Se opskriften her
billederesultat for pastasalat med bønner
Italiensk pesto med basilikum (hjemmelavet pesto opskrift)
Opskrift på verdens bedste pesto med basilikum, der er en basis pesto fra Italien med hvidløg, pinjekerner, olivenolie og parmesan.
Se opskriften her
billede med italiensk pesto
Italienske frikadeller
Her er den bedste opskrift på italienske frikadeller, der laves med eller uden parmesan. Frikadellerne serveres i en hjemmelavet tomatsovs.
Se opskriften her
billede med italienske frikadeller i tomatsovs på pande
Bruschetta med tomat
Her får du min opskrift på italiensk bruschetta med tomat og basilikum, der er en nem og klassisk forret fra det italienske køkken.
Se opskriften her
italiensk bruschetta med tomat
Caprese salat
Her får du min opskrift på en caprese salat, der er en lækker forret fra Italien. Laves super nemt med tomat, mozzarella og basilikum.
Se opskriften her
caprese salat
Pasta med parmaskinke og flødesauce
Noget af den bedste italienske mad er pasta med parmaskinke, der her er vendt i en lækker flødesauce, og krydret med friske basilikumsblade.
Se opskriften her
pasta med parmaskinke
Mozzarellaspyd - sund og nem opskrift
Nemme og lækre mozzarellaspyd med melon, parmaskinke og basilikum. En skøn italiensk forret på spyd, der smager af sol og sommer.
Se opskriften her
mozzarellaspyd med melon, skinke og basilikum
Kylling caprese med mozzarella, tomat og basilikum
Kylling caprese er en italiensk inspireret ret, og her er den nemme opskrift. Laves med kyllingefilet, mozzarella, tomat og basilikum.
Se opskriften her
kylling caprese
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.