Her finder du den perfekte stegetid på and. En oversigt over hvor længe anden skal steges, ud fra hvor stor din and og andesteg er.
Hvad er den rigtige stegetid på and?
Det spørgsmål er jo meget godt at kende svaret på, inden du smider en and i ovnen.
Info om stegetiden
Stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen på anden, og derfor følger her en god tommelfingerregel om stegning af and.
Stegetiden er den samme, hvad enten det er i ovn eller grill - når blot du holder den samme stegetemperatur. I grillen er det ved indirekte varme.
Og det bedste resultat får du når du steger anden ved 160 grader varmluft, hvilket disse stegetider er beregnet på.
Stegetider på en and
En and på 2 kilo skal steges i cirka 2 timer
En and på 2,5 kilo skal steges i cirka 2,5 timer
En and på 3 kilo skal steges i cirka 3 timer
En and på 3,5 kilo skal steges i cirka 3,5 timer
En and på 4 kilo skal steges i 4 timer
Stegetiden på and er nemlig cirka 30 minutter pr. halve kilo.
Har du to ænder i ovnen på samme tid, skal du regne med nogenlunde samme stegetid som med én and. Måske skal ænderne have 10-15 minutter længere afhæningig af hvordan din ovn varmer. Men generelt er stegetiden på en and eller to ænder den samme.
Fyld i anden
Og så skal du fylde anden med svesker og æblebåde, så du får det mest saftige andekød.
Skær gumpen af anden, og luk hullet med en kødnål.
Jeg plejer blot at salte anden med et par spiseskefulde salt og intet andet. Så det er ikke nødvendigt at krydre med andet.
Sprødt skind
Hvis du ønsker mere sprødt andeskind, kan du med fordel giv den en tur under grillen i ovnen til sidst.
Men pas på skindet ikke bliver sort, for det kan gå hurtigt!
Ekstra tip: Prik huller i skindet på anden hele vejen rundt. Især i skindet på bryst og lår. Brug en tandstikker eller kødnål. Det giver dig mere sprødt andeskind.
Kernetemperatur
Kernetemperaturen i en færdigstegt and skal i øvrigt være på 75 grader.
Så er du sikker på en mør og saftig and, der ikke er tør.
Her kan du i øvrigt se, hvordan du laver den bedste andesovs.
Opskrift på andesteg
Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)
Ingredienser
- 1 and - på ca. 3 kilo
- æbler
- svesker
- salt
Fremgangsmåde
- Forvarm din ovn til 160 grader varmluft.
- Anden klargøres. Skylles og duppes tør, og saltes indvendigt.
- Fyld anden op med æblebåde og svesker, og du kan også komme nogle appelsinbåde i, hvis du synes det.
- Luk anden med en kødnål, så fyldet ikke falder ud under stegningen.
- Smør eventuelt anden med lidt olie, og gnid derefter anden grundigt med salt.
- Din andesteg lægges på en rist, der igen lægges ovenpå en bradepande, så du kan opfange skyen til en andesovs.
- Kom vand i bradepanden, så du har 2-3 centimeter vand i bunden af fadet/bradepanden.
- Stil anden i ovnen med brystet nedad, og nu skal den have i alt tre timer. Men efter en time vendes anden om, så den steges færdig i de sidste to timer med brystkødet opad!
- Undervejs er det en god idé at hælde skyen op i en gryde og derefter komme lidt nyt vand i fadet, hvorefter anden steges videre. Gør det gerne ca. halvvejs.
- Er skindet på din andesteg ikke helt sprødt til sidst, får den lige en tur under grillen.
- Kernetemperaturen i en stegt and skal være 75 grader, så brug stegetermometer. Og husk, at det er kernetemperaturen, der bestemmer, hvornår anden er færdig - ikke tiden!
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
I fadet eller bradepanden med vand kan der lægges nogle rodfrugter i små tern.
Lidt løg er også fint, for at give skyen lidt ekstra smag.
Du kan i øvrigt med fordel lave din andesteg i god tid, og så blot partere og anrette anden på et fad.
Derefter er det blot at varme andestegen lige servering - se her hvordan du varmer en parteret and.
Se også mine opskrifter på:
Udskæring af and
I videoen her kan du se, hvordan du nemt parterer og udskærer en andesteg.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Anders Böttger
Perfekt, menjeg synes der mangler lidt til beskrivelse ti div. Rodfrugter,løg og lign til at ligge i vandet under anden
Annett Christensen
Tak for gode opskrifter 🙏 altid god vejledning 👌
Holger Rørby Madsen
Tusind tak, Annett - dejligt at høre og det glæder mig.
Med de bedste hilsner og ønsket om en glædelig jul
Holger
Helle
Andens stegetid blev fejlvurderet og den fik en kernetemperatur på 85 grader.
Hvad gør jeg når uheldet er ude? Jeg har lavet 3 ænder i to ovne. To af dem blev 85 grader den sidste blev 80.
Susanne Seehagen
Jeg vil gerne sige at dine opskrifter er fantastiske. Tak for det.
Jeg tænker jeg kan bruge denne opskrift på en 6 kg gås med tilsvarende timer?
Liselotte
Super god,forståelig,ukompliceret opskrift,der giver anden en fantastisk smag.
Jeg elsker smagen af appelsin kombineret med and og svesker.