Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Abrikos

Abrikos (fakta, viden og opskrifter med den lækre stenfrugt)

Billede med abrikos.
Del og send:
FacebookPinterestSMSEmailMessenger
Indhold
  • Næringsindhold
  • Tørrede sukkerbomber
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Pas på kernerne
  • Opskrifter
  • Kommentarer

Den lækre abrikos er en stenfrugt i blommestørrelse, som har en smuk orange farve og et fast, lettere tørt frugtkød.

Den er søde uden at være hvinende sød, og er perfekt til at give en varm ret lidt sødme og smag. Samtidig er den også god i kager og salater.

Abrikoser er en stenfrugt og en del af rosenfamilien. De vokser i tropiske og varme tempererede egne og danskere, der har prøvet kræfter med et abrikostræ i haven ved, at det er meget sart overfor kulde.

De kønne frugter er blevet spist gennem mere end 4.000 år - både de friske og tørrede.

Og de indgår i mange landes traditionelle retter for eksempel i Marokkos tagine med lam og mandler, i franske frugttærter og indiske chutneys.

Næringsindhold

Abrikoser er supersunde og har et meget højt indhold af A-vitaminer, som både er vigtige for vores syn, immunforsvar, arveanlæg, slimhinder og vækst.

Såvel friske abrikoser som sødede og usødede ferskner på dåse har et lavere sukkerindhold end de tørrede frugter.

Til gengæld er koncentrationen af visse sunde mineraler større i de tørrede.

Her ses energifordelingen på 100 gram friske, 100 gram tørrede og 100 gram abrikoser på dåse uden tilsat sukker.

FriskeTørredeKonserves
Kalorier40 gram248 gram27 gram
Kulhydrater7,3 gram43,3 gram5,3 gram
Proteiner1,3 gram3,5 gram0,7 gram
Fedt0,3 gram1,7 gram0,2 gram

Tørrede sukkerbomber

De seneste ti år er tørrede abrikoser blevet voldsomt populære. De bliver spist som sund slik, for det må da være meget sundere end slik og chokolade, ikke? Svaret er både ja og nej.

Tørrede abrikoser har et højere indhold af A-vitaminer end de friske, hvorimod de friske har et højere C-vitaminindhold end de tørrede.

Der er langt mere kalcium og kalium i de tørrede frugter, til gengæld er sukkerindholdet højt: 43 gram per 100 gram.

Kalorie- og sukkerindholdet for tørrede abrikoser er højere end for de friske frugter.

Det betyder, at de feder næsten lige så meget som slik. Så nok er det sund slik, men en pose tørrede abrikoser er næsten at sammenligne med en pose Haribo, hvad angår sukker.

Opbevaring og holdbarhed

Abrikos kan holde sig op til 14 dage i køleskabet. De smager dog bedst, når de har stuetemperatur.

Her kan de dog kun holde sig tre-fire dage, før de begynder at blive melet.

Pas på kernerne

Abrikoser og ferskeners kerner har et højt indhold af amygdalin, der kan føre til alvorlig forgiftning.

En lille bitte portion er nok til at blive syg, derfor anbefaler hospitaler, at man ringer til lægen, hvis et barn har spist mere end to kerner og en voksen flere end seks.

Opskrifter

Her er nogle af de populære opskrifter med abrikoser på Madens Verden:

Abrikoskompot

Honningroulade

Marokkansk gryderet med abrikos

Rådhuspandekager

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Kommentarer Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede (fakta og viden)
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat (fakta og anvendelse af koteletfisk)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem?

madens verden logo opskrifter på god mad

Gør som rigtig mange andre glade brugere - bliv medlem af Madens Verden nu. Så slipper du bla. for annoncerne.

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.