Den lรฆkre abrikos er en stenfrugt i blommestรธrrelse, som har en smuk orange farve og et fast, lettere tรธrt frugtkรธd.
Den er sรธde uden at vรฆre hvinende sรธd, og er perfekt til at give en varm ret lidt sรธdme og smag. Samtidig er den ogsรฅ god iย kagerย ogย salater.
Abrikoser er en stenfrugt og en del af rosenfamilien. De vokser i tropiske og varme tempererede egne og danskere, der har prรธvet krรฆfter med et abrikostrรฆ i haven ved, at det er meget sart overfor kulde.
De kรธnne frugter er blevet spist gennem mere end 4.000 รฅr - bรฅde de friske og tรธrrede.
Og de indgรฅr i mange landes traditionelle retter for eksempel i Marokkos tagine med lam og mandler, i franske frugttรฆrter og indiske chutneys.
Nรฆringsindhold
Abrikoser er supersunde og har et meget hรธjt indhold afย A-vitaminer, som bรฅde er vigtige for voresย syn, immunforsvar, arveanlรฆg, slimhinder og vรฆkst.
Sรฅvel friske abrikoser som sรธdede og usรธdedeย fersknerย pรฅ dรฅse har et lavere sukkerindhold end de tรธrrede frugter.
Til gengรฆld er koncentrationen af visse sunde mineraler stรธrre i de tรธrrede.
Her ses energifordelingen pรฅ 100 gram friske, 100 gram tรธrrede og 100 gram abrikoser pรฅ dรฅse uden tilsat sukker.
Friske | Tรธrrede | Konserves | ||
Kalorier | 40 gram | 248 gram | 27 gram | |
Kulhydrater | 7,3 gram | 43,3 gram | 5,3 gram | |
Proteiner | 1,3 gram | 3,5 gram | 0,7 gram | |
Fedt | 0,3 gram | 1,7 gram | 0,2 gram |
Tรธrrede sukkerbomber
De seneste ti รฅr er tรธrrede abrikoser blevet voldsomt populรฆre. De bliver spist som sund slik, for det mรฅ da vรฆre meget sundere end slik og chokolade, ikke? Svaret er bรฅde ja og nej.
Tรธrrede abrikoser har et hรธjere indhold af A-vitaminer end de friske, hvorimod de friske har et hรธjereย C-vitaminindholdย end de tรธrrede.
Der er langt mere kalcium og kalium i de tรธrrede frugter, til gengรฆld er sukkerindholdet hรธjt: 43 gram per 100 gram.
Kalorie- og sukkerindholdet for tรธrrede abrikoser er hรธjere end for de friske frugter.
Det betyder, at de feder nรฆsten lige sรฅ meget som slik. Sรฅ nok er det sund slik, men en pose tรธrrede abrikoser er nรฆsten at sammenligne med en pose Haribo, hvad angรฅr sukker.
Opbevaring og holdbarhed
Abrikos kan holde sig op til 14 dage i kรธleskabet. De smager dog bedst, nรฅr de har stuetemperatur.
Her kan de dog kun holde sig tre-fire dage, fรธr de begynder at blive melet.
Pas pรฅ kernerne
Abrikoser og ferskeners kerner har et hรธjt indhold af amygdalin, der kan fรธre til alvorlig forgiftning.
En lille bitte portion er nok til at blive syg, derfor anbefaler hospitaler, at man ringer til lรฆgen, hvis et barn har spist mere end to kerner og en voksen flere end seks.
Opskrifter
Her er nogle af de populรฆre opskrifter med abrikoser pรฅ Madens Verden:
Marokkansk gryderet med abrikos
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments