Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Yuzu

Yuzu (alt om frugten og hvor du køber den)

Billede med yuzu.
Del og send:
4
DELINGER
Facebook4PinterestSMSEmailMessenger
Indhold
  • Fakta om yuzu
  • Anvendelse
  • Her kan du købe saften
  • Kommentarer

Yuzu ligner en lille, nopret grapefrugt. Skallen er hård og tyk, og smagen kan bedst beskrives som en virkelig syrlig blanding af citron og lime med en urte- eller blomsteragtig note og en let bitterhed.

Med andre ord: en utrolig, aromatisk frugt, hvis skal og saft både kan bruges til fisk, dressinger, desserter og drinks.

Japanerne bruger også den friske saft i sushi og til forskellige saucer som ponzu, en sojasauce med blandt andet yuzu, soja og sukker.

Fakta om yuzu

En citrusfrugt, hvor kernerne fylder mere end selve frugtkød og saft, og som er for sur til at spise, som den er. Hvorfor er den så populær?

Svaret findes både i skallen og i de gyldne dråber, saften må siges at være. Der er nemlig ikke meget frugtkød eller saft i en yuzu.

Frugterne stammer fra Kina, men kom allerede til Japan i det 8. århundrede, og er en integreret del af japanske køkken.

De er sjældne og dyre - særligt i vores del af verden, dels er træerne mindst 10 år, før de udvikler frugter, dels er udbyttet meget svingende. Derfor er det kun ca. 20 procent af frugterne, der sælges hele.

80 procent af disse citrusfrugter presses og bruges som juice, i eddiker, olier og saucer. Den fine skal kandiseres eller bruges i både det søde og salte køkken.

Anvendelse

Da smagen er så koncentreret, skal du højst bruge en halv teskefuld saft til et stort glas vand eller en drink. Så har du en vidunderlig, aromatisk drik.

Du kan også blande nogle dråber op med vodka eller gin og mikse en drink med for eksempel danskvand og sirup.

Brug nogle dråber i retter, som du normalt ville bruge citronsaft, så får du en ekstra finesse i smagen.

Har du fået fat i en frugt, kan du bruge skallen til at lave te, du kan rive den i en marinade, salatdressing, i misosuppe, henover desserter og fiskeretter.

Her kan du købe saften

Asiatiske supermarkeder vil ofte have forskellige yuzuprodukter både på nettet i og ude i virkeligheden.

En flaske juice på 100 ml. koster mellem 70-100 kroner. Da den er enorm koncentreret, rækker juicen langt.

Køber du saft, vil den ofte været blandet op med sukker og vand, så jeg vil anbefale at købe den rene juice.

Den særlige smag kan også fås i yuzupulver, der er tørret og stødt frugt, som du kan drysse over desserter eller bruge som krydderi i madlavning.

Og så kan du selvfølgelig skyde genvej og købe produkter, som indeholder yuzu, for eksempel sodavand, gin, sojasauce, cocktailsirup, krydderiblandinger, frugtkaviar og pure.

Også den lækre sesamdressing goma kan med fordel tilsættes et par af de dyrebare dråber.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Kommentarer Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Calle Nørvig skriver

    marts 27, 2025 at 9:11 pm

    Hej Karen
    Hvordan ville du lave en lemon curd med yuzu? Tænker det vil være et hit ?

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede (fakta og viden)
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat (fakta og anvendelse af koteletfisk)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem?

madens verden logo opskrifter på god mad

Gør som rigtig mange andre glade brugere - bliv medlem af Madens Verden nu. Så slipper du bla. for annoncerne.

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.