• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Yuzu - alt om frugten og hvor du køber den

Yuzu - alt om frugten og hvor du køber den

Billede med yuzu.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  4. maj 2025 - Udgivet:  6. juni 2023

Indhold

  1. Fakta
  2. Anvendelse
  3. Her kan du købe saften

Yuzu ligner en lille, nopret grapefrugt. Skallen er hård og tyk, og smagen kan bedst beskrives som en virkelig syrlig blanding af citron og lime med en urte- eller blomsteragtig note og en let bitterhed.

Med andre ord: en utrolig, aromatisk frugt, hvis skal og saft både kan bruges til fisk, dressinger, desserter og drinks.

Japanerne bruger også den friske saft i sushi og til forskellige saucer som ponzu, en sojasauce med blandt andet yuzu, soja og sukker.

Fakta

En citrusfrugt, hvor kernerne fylder mere end selve frugtkød og saft, og som er for sur til at spise, som den er. Hvorfor er den så populær?

Svaret findes både i skallen og i de gyldne dråber, saften må siges at være. Der er nemlig ikke meget frugtkød eller saft i en yuzu.

Frugterne stammer fra Kina, men kom allerede til Japan i det 8. århundrede, og er en integreret del af japanske køkken.

De er sjældne og dyre - særligt i vores del af verden, dels er træerne mindst 10 år, før de udvikler frugter, dels er udbyttet meget svingende. Derfor er det kun ca. 20 procent af frugterne, der sælges hele.

80 procent af disse citrusfrugter presses og bruges som juice, i eddiker, olier og saucer. Den fine skal kandiseres eller bruges i både det søde og salte køkken.

Anvendelse

Da smagen er så koncentreret, skal du højst bruge en halv teskefuld saft til et stort glas vand eller en drink. Så har du en vidunderlig, aromatisk drik.

Du kan også blande nogle dråber op med vodka eller gin og mikse en drink med for eksempel danskvand og sirup.

Brug nogle dråber i retter, som du normalt ville bruge citronsaft, så får du en ekstra finesse i smagen.

Har du fået fat i en frugt, kan du bruge skallen til at lave te, du kan rive den i en marinade, salatdressing, i misosuppe, henover desserter og fiskeretter.

Her kan du købe saften

Asiatiske supermarkeder vil ofte have forskellige yuzuprodukter både på nettet i og ude i virkeligheden.

En flaske juice på 100 ml. koster mellem 70-100 kroner. Da den er enorm koncentreret, rækker juicen langt.

Køber du saft, vil den ofte været blandet op med sukker og vand, så jeg vil anbefale at købe den rene juice.

Den særlige smag kan også fås i yuzupulver, der er tørret og stødt frugt, som du kan drysse over desserter eller bruge som krydderi i madlavning.

Og så kan du selvfølgelig skyde genvej og købe produkter, som indeholder yuzu, for eksempel sodavand, gin, sojasauce, cocktailsirup, krydderiblandinger, frugtkaviar og pure.

Også den lækre sesamdressing goma kan med fordel tilsættes et par af de dyrebare dråber.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Calle Nørvig

    marts 27, 2025 at 9:11 pm

    Hej Karen
    Hvordan ville du lave en lemon curd med yuzu? Tænker det vil være et hit ?

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Billede af kalv med æblecider.

Kalv med æblecider, sennep og timian

Madplan uge 22

Ugens madplan uge 22 med syv lækre retter

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 23
Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
krebinetter med stuvet spidskål
Krebinetter med stuvet spidskål og nye kartofler→ Se opskriften
billede med koldskål
Sådan laver du koldskål som mormor - nem opskrift→ Se opskriften
kartoffelsalat med grønne bønner
Kartoffelsalat med grønne bønner (opskrift med sennepsvinaigrette)→ Se opskriften
Billede med jordbær
Jordbær - fakta, sæson, opbevaring og opskrifter→ Se opskriften
Billede af kalv med æblecider.
Kalv med æblecider, sennep og timian→ Se opskriften
Billede af oksekød i karry.
Oksekød i karry med peberfrugt og asparges→ Se opskriften
sommerdessert med flødebolle, tuc kiks og jordbær
Sommerdessert i glas med flødebolle, Tuc kiks og jordbær→ Se opskriften
billede med rabarbercrumble
Rabarbercrumble med friske eller frosne rabarber→ Se opskriften
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her