Hvad er whisky og hvordan fremstilles den? Og hvad er single malt eller blended? Her er alt du skal vide, hvordan den laves, opskrifter og meget mere.
Hvis du tænker, at whisky kun er noget for ældre herrer eller noget, der hører til i westernfilm, så går du glip af en oplevelse.
For whisky giver både rom og gin kamp til stregen, når det gælder udvalg og forskellighed i smag og anvendelse. En bartender overbeviste mig, da han sagde, at der findes en whisky til alle – du skal måske igennem mange, men den findes.
Jeg fandt min favorit – måske finder du også din med lidt baggrundsviden for den smukke gyldne drik.
Whisky har ligeså mange nuancer som vin
Glem alt om den sprittede billige whisky, som kun bør drikkes i irsk kaffe.
Godt hjulpet af afgiftsnedsættelser og stor kreativitet på destillerierne rundt omkring, er det danske marked blevet beriget af et væld af varianter, som byder på alle smagsnuancer fra tørv, blomst og tjære til røg.
Tidligere har de klassiske mærker budt på whisky lagret i 12, 15 eller 18 år – og mange endda meget længere.
Der er nu kommet en ny type på markedet, som kaldes No Age Statement (NAS), og her kræves der kun 3 år, før produktet kan sendes ud fra destillerierne – ofte med en god gang story telling for at tilføre produktet en ekstra dimension og som kompensation for de traditionsrige træfade.
De trækker nemlig, i modsætning til de ældre varianter, ikke på de gamle sherryfade. Nogle ser det som nærmest helligbrøde, andre som nye spændende varianter.
Som med de fleste gode vine, så betaler det sig at købe kvalitet og betragte det som et langvarigt forbrugsgode, da den bedste whisky kun nydes i mindre mængder.
Vælg din favorit
Den globale efterspørgsel efter whisky er steget.
Den maskuline drik er blevet tilgængelig for større målgrupper, og i dag er den en kærkommen gæst, når der skal hygges – uanset om det er på herreturen rundt om bålet eller som en forlængelse af en god parmiddag.
Entusiaster er skeptiske overfor trenden med, at der kommer varianter på markedet, som ikke har lagret de obligatoriske 12+ år.
Noget af charmen og smagsnuancerne forsvinder, men er omvendt med til at åbne op for nye muligheder for de klassiske destillerier.
Det betyder, at du i dag kan vælge varianter, som er mildere og billigere, men gør dig selv en tjeneste og smag dig igennem klassikere indenfor single malt whiskyer – f.eks. Laphroaig og Lagavulin.
Sådan fremstilles whisky
Maltet byg, vand og gær er ingredienserne til whisky. Også fermenteret rug, hvede eller majs kan anvendes.
De første faser i whiskyproduktionen svarer faktisk til fremstilling af øl. Byggen får i kamre lov til at spire, derefter tørres den med f.eks. tørv, som bidrager til den røgfyldte smag.
Maltningen gør, at indhold af stivelse øges og gæringen forvandler stivelse til alkohol. Herefter følger en kompliceret proces med destillation og evt. modning på fade.
Mange af de klassiske destillerier anvender f.eks. gamle portvins- og sherryfade for at tilføje yderligere smagsnoter.
Er du interesseret i at vide mere om whiskyens vej til glasset, findes i Danmark et særdeles velrenommeret destilleri, Stauning Whisky, på den jyske vestkyst. Her kan du på dansk jord lære mere om de mange faser i whiskyproduktionen.
Her kommer din whisky fra
Single cask, single malt, blended, grain og så videre. Der er mange betegnelser, som er værd at kende, når du drager ud i whisky-universet:
Single cask er whisky fra et enkelt fad.
Single malt er fra ét destilleri.
Blend er fra minimum to destillerier og kan indeholde grain. Grain er lavet på andet end byg - typisk majs eller hvede.
En ‘blended whisky’ indeholder som regel whisky fra flere forskellige destillerier, men kan også bestå af en blanding af grain og maltwhisky fra kun ét destilleri, samt forskellige årgange.
Whiskyproduktionen foregår i flere lande verden over, men dem, der mest kendte er Skotland, Irland og USA – og nu også Danmark.
Skotsk whisky
Ifølge The Scottish Whisky Regulations of 2009 er Skotland opdelt i to beskyttede lokaliteter - Campbeltown og Islay og tre beskyttede regioner - Highland, Lowland og Speyside.
Karakteristika ved de mest kendte regioner:
Highland: Røget og fyldig i smagen. Stor variation, da området er meget uensartet og alsidigt i forhold til produktion og råvarer.
Lowlands: Mindre røget, gæret og saltet end de fem andre regioner.
Speyside: Floden Spey har givet navn til regionen og giver vand til destillerierne. Whisky herfra er fyldig og mildere. Speyside er også en del af Highland.
Islay: Er en lille ø ud for Skotlands vestkyst med otte destillerier. Whiskyen får en speciel mineralsk, røget og maltet smag.
Campbeltown: Var oprindeligt det største distrikt, men har nu kun tre destillerier tilbage, hvoraf det mest kendte er Springbank.
Islands: Isle of Arran, Orkney, Mull, Jura og Skye ligner Islay, men må ikke forveksles. Det er en også en del af Highland regionen.
Irsk whiskey
Irsk whiskey er betegnelsen for whisky fra Irland. I Irland bliver whisky stavet whiskey. Altså med e i enden.
Ifølge irsk lov skal whiskey være lagret i mindst tre år på træfade i Irland for at være Irish Whiskey.
Der er kun få destillerier tilbage i Irland og de er gået sammen for at stå stærkt i konkurrencen. Det gælder Jameson, Powers, Paddy, Tullamore og også det ældste hus Bushmills.
De blev i 1988 opkøbt af det franske firma Pernod-Ricard. Old Bushmills fra 1276 er beliggende i Nordirland.
I slutningen af 1700-tallet var der over 2.000 destillerier i Irland. Ganske vist var de ikke alle lovlige, men de producerede alle whiskey - oftest på byg.
Dansk whisky
Stauning Whisky begyndte deres destillation i 2005, som de første i Danmark. Den 22. marts 2011 frigav de den første "Stauning Rye – First Impression" og "Stauning Rye – Second Opinion" fulgte et halvt år senere.
I 2013 kom 6. udgave af deres Young Rye. Den 30. juni 2012 blev deres første single malt frigivet – i en røget og i en ikke-røget udgave.
Sådan nyder du din whisky
Kig på farven i glasset – slyng drikken rundt, så duftene kan blive frigivet.
Duft efter korn, frugt, blomst eller måske tjære og røg?
I munden skal du lade drikken glide rundt, så du får alle smagsnoterne med. Lad evt. glasset stå i et kvarters tid, så temperaturen kan udvikle smag og duft.
Præcis som ved et godt glas vin. Om du skal tilsætte vand eller ej, er en smagssag. Så igen, smag dig frem og find din favorit.
Opbevaring
Whisky skal helst opbevares ved en stabil temperatur på et køligt og tørt sted.
Hvis en flaske whisky bliver udsat for direkte sollys, vil den miste noget af sin farve og vil forringe den oprindelige smag.
I modsætning til vin, modner whisky ikke yderligere efter den er tappet på flaske.
Uåbnede flasker kan opbevares i årevis uden tab af smag eller aroma, men når forseglingen på proppen er brudt og flasken åbnes, starter en iltning af indholdet
Whisky skal, modsat rødvin, lagres opretstående.
Fakta
Whisky er den oprindelige skotske stavemåde. Det stammer fra det walisiske ord ”wysgi” og er afledt form af ”uisge beatha”, som betyder livets vand på skotsk gælisk.
Whiskey stammer fra irsk, hvor drikken bliver stavet med et e til sidst.
Bourbon er en amerikansk-produceret whisky fremstillet på majs.
En whisky skal være på 40% og mindst tre år gammel for at kunne kaldes for whisky. Når den kommer fra fadet er den ofte på 50-60% alkoholstyrke og fortyndes ofte ned til 42%-46%.
Angel’s share eller englenes andel er betegnelser for den fordampning af væske og alkohol, som trænger ud gennem træfadene. Udtrykket stammer fra cognac- og armagnac-distrikterne.
Farven på whisky kan være justeret med karamel (E150), og whiskyen kan være koldfiltreret. Det vil sige, at den har været kølet ned for at fjerne urenheder.
Den amerikanske stat Kentucky er hjem for flere bourbontønder end indbyggere. Men det slår Skotland, som med en befolkning på ca. 5,3 mio. personer har mere end 20 mio. whiskytønder – altså næsten fire tønder pr. indbygger.
Den klassiske The Glenfiddich-flaske er trekantet i formen. Det symboliserer de tre søjler i whiskeyfremstillingen: Luft, vand og byg.
Frank Sinatra blev begravet med en flaske Jack Daniel’s. Jack Janiel’s destilleriet i USA er beliggende i såkaldt ”dry country, som betyder, at der ikke må sælges alkohol i området. Der er dog lavet en kreativ undtagelse for destilleriet, idet de sælger flaskerne som souvenirs.
Opskrifter med whisky
Kan jeg bruge whisky i mit køkken? Ja – f.eks. er en whiskysauce er særdeles velsmagende.
Her er flere populære opskrifter med whisky:
Whiskysauce
Whiskygryde
Old fashioned
Kylling i whiskysauce med stegte kartofler
Irsk kaffe
Nem pebersovs opskrift
Bøf med sennepssovs - nem opskrift
New Yorker cocktail med whisky og grenadine
Skinke i grill - glaseret med whisky (kernetemperatur 68 grader)
Gå til opskriftOpskrift på kalve rib-eye med fritter og pebersauce
Wiki om whisky
Hvad er whisky?
- Whisky (eller whiskey i Irland og USA) er en destilleret spiritus lavet på korn – fx byg, majs, rug eller hvede
- Den lagres på egetræsfade, typisk i flere år, hvilket giver den sin karakteristiske smag og farve
- Alkoholprocenten ligger normalt omkring 40-50 %
Typer af whisky
Der findes flere stilarter – afhængigt af land og tradition:
- Skotsk whisky (Scotch) – ofte røgede (især Islay), laves typisk på maltet byg
- Irsk whiskey – mildere, ofte tredobbelt destilleret
- Amerikansk whiskey (bl.a. Bourbon og Tennessee whiskey) – sødere, ofte lavet på majs
- Japansk whisky – inspireret af skotske metoder, kendt for elegance og balance
- Canadisk whisky – ofte lavet på rug, kaldes nogle steder “rye whisky”
Smag og aroma
Smagsnoter varierer afhængigt af typen, men kan inkludere:
- Røg, vanilje, karamel, træ, nødder, tørret frugt, krydderi, tobak, chokolade
- Lagret whisky udvikler komplekse aromaer fra egetræsfadene (ofte gamle sherry- eller bourbonfade)
Hvordan laves whisky?
- Mæskning – Korn knuses og blandes med vand
- Gæring – Sukker omdannes til alkohol via gær
- Destillation – Væsken opvarmes og alkohol dampes af og opsamles
- Lagring – Minimum 3 år (ofte meget længere)
- Aftapning – Filtreres, justeres og hældes på flaske
Værd at vide
- Ordet whisky kommer fra det gæliske "uisge beatha", som betyder “livets vand”
- Whisky skal lagres mindst 3 år for at bære navnet i EU og Storbritannien
- Jo længere den lagres, jo dyrere og mere kompleks bliver den ofte
- Verdens dyreste whisky (Macallan) er solgt for over 1 million dollars
- Whiskyglas kaldes fx tumbler (bredt glas) eller Glencairn-glas (smagsglas)
Brug og servering
- Serveres ren, med is ("on the rocks") eller med et par dråber vand
- Bruges også i cocktails som Old Fashioned, Manhattan og Whisky Sour
- Passer godt til mørk chokolade, blåskimmelost, røget kød og nødder.
Dansk whisky
Dansk whisky er relativt ny på verdensscenen, men har opnået international anerkendelse for sin høje kvalitet. Her får du et overblik over de danske producenter af whisky, som der er kommet en del af.
Hvad er dansk whisky?
- Den første kommercielle danske whisky kom i 2005 fra destilleriet Braunstein i Køge
- Danmark har ideelle forhold til whiskyproduktion med rent vand, godt korn og kystnært klima – perfekt til lagring
Kendte danske whiskyproducenter
Her er nogle af de mest markante navne:
Stauning Whisky (Vestjylland)
- Mest internationalt kendte danske destilleri
- Kendt for at bruge lokale råvarer og gulvmaltet byg
- Har fået ros af whisky-legender som Jim Murray
- Specialiteter: Rye, Smoke, Single Malt
- Læs mere om Stauning Whisky
Braunstein (Køge)
- Et af de første danske destillerier
- Kendt for limited editions og maritime noter
- Laver både whisky, gin og rom
- Læs mere om Braunstein
Fary Lochan (Give, Midtjylland)
- Kendt for deres unikke brændenælderygning
- Lille familieejet destilleri med stor kærlighed til håndværket
- Læs mere om Fary Lochan
Thy Whisky (Thy Nationalpark)
- Økologisk produktion og 100 % lokalt landbrugskorn
- Fokus på bæredygtighed og terroir
- Kåret til "Danmarks bedste whisky" flere gange
- Læs mere om Thy Whisky
Karakteristika ved dansk whisky
- Ofte lavet på lokale kornsorter – rug, byg og spelt
- Mange bruger gammeldags gulvmaltning og egen tørv eller røgning
- Lagres ofte på sherry-, bourbon- eller vinfade, hvilket giver variation og dybde
- Klimaet i Danmark gør, at lagringen kan give hurtig udvikling af smag, men uden at det går ud over kompleksiteten
Anerkendelse og eksport
- Dansk whisky har vundet flere internationale priser – især Stauning og Thy Whisky
- Eksporteres til lande som Tyskland, Japan, Frankrig og USA
- Mange danske destillerier har små eksklusive batches, hvilket gør flaskerne eftertragtede
Fun facts
- Der findes nu over 15 whisky-destillerier i Danmark
- Nogle danskere lagrer whisky på hjemmebyggede tønder – såkaldte "fadandele"
- Stauning råder over et af Nordeuropas største dedikerede whisky-destillerier.
Vil du smage dansk whisky?
Hvis du er nysgerrig, kan du prøve:
- Stauning Rye – fyldig, krydret og blød
- Thy Spelt-Rye – økologisk, kompleks og lidt spicy
- Fary Lochan Peated – røg med urter og blødhed.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: