Her får du min opskrift på en lækker whiskygryde, der både kan laves i gryde og stegeso. En skøn simreret, der også er god som gæstemad.
Whiskygryde er en himmelsk god gryderet, der selvfølgelig laves med masser af whisky, men også svinekød og grøntsager.
Så det er en samlet simreret, som blot serveres med en lækker salat til.
Whiskygryden er en langtidskogt ret, som egner sig både til gryde (surprise, surprise) og til at blive tilberedt i stegeso.
Hvis du vælger stegesoen, skal kød og løg blot lige steges på en pande først, men det kan du læse mere om længere nede.
Vi starter med fremgangsmåden til whiskygryde i gryde.
Opskrift på whiskygryde
Whiskygryde i gryde eller stegeso - nem simreret
Ingredienser
- 600 gram nakkefilet - skåret i mindre tern
- 2 løg - grofthakket
- 4 fed hvidløg - knust og grofthakket
- 1,5 deciliter whisky
- 4 teskefulde paprika - der kan tilsættes mere
- 3 spiseskefulde tomatpasta
- 400 gram kartofler - små, delt i kvarte
- 4 gulerødder - i 2 cm. tykke skiver
- 0,5 knoldselleri - i grove tern
- 1 stor porre - i tynde skiver
- 5 deciliter fløde - kan erstattes med madlavningsfløde
- 2 spiseskefulde engelsk sauce
- 1 spiseskefuld honning
- timian
- rosmarin
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Find din gode stegegryde frem - og gerne en støbejernsgryde. Whiskygryde er en nem ret at lave, men du skal bare starte i god tid.
- Nakkefilet brunes godt af i en klat smør, og her skal gryden være meget varm. Brun gerne kødet ad to gange, så du opnår det rigtige stegeskorpe, der giver så meget smag til gryderetten. Krydr det brunede kød med lidt salt og friskkværnet peber.
- Tilsæt derefter løg og hvidløg, og lad det sautere med et minuts tid under omrøring.
- Hæld så whisky ved, og jo - der skal bruges 1,5 deciliter. Her har jeg anvendt en Tullamore Dew, men brug hvad du har i barskabet. Lad lige whiskyen koge en smule ind.
- Derefter tilsættes paprika og tomatpasta sammen med kartofler, gulerødder, knoldselleri og porre. Vend det rundt.
- Kom så fløde ved sammen med engelsk sauce, honning, finthakket timian og rosmarin. Tilsæt også friskkværnet peber, men vent med at smage til med salt til sidst.
- Læg låg på stegegryden, skru ned for varmen, og lad nu din whiskygryde simre i ca. 2 timer.
- Smag til med salt og friskkværnet peber, og der kan også smages til med lidt citronsaft og mere paprika.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Whiskygryde i stegeso
Som sagt er gryderetten også god at lave i din stegeso. Start med at sætte stegesoen i blød.
Kødet brunes af på en pande for at opnå stegeskorpe, og derefter tilsættes løg og hvidløg. Sauteres et minuts tid.
Hæld så whisky ved og lad det koge lidt ind.
Kom indholdet fra panden i stegesoen, og tilsæt også resten af ingredienserne. Vendes rundt.
Læg låget på, stil stegesoen ind i en kold ovn og skru op på 150 grader.
Nu skal whiskygryden have 3 timer.
Servering
Whiskygryden serveres med en god salat til.
En lækker spidskålssalat med æble og avocado er fremragende til - men du kan også lave en skøn hvidkålssalat med rosiner.
Se også disse lækre gryderetter:
Jette Meyer Paaske
Hej Holger
Vil man ikke kunne bruge en nakkekam (uden svær!)? og skal det så bare have lidt mindre tid i ovnen.
Mvh
Jette
Tusind tak for mange gode opskrifter.
Er lige nu igang med at bage pølsebrød.
Jacob
Hej Holger
Ville man kunne lave denne ret med svinemørbrad i stedet for? Også i stegeso? Og i så fald, noget der skal korrigeres i fremgangsmåden?
Mvh. Jacob
Holger Rørby Madsen
Hej Jacob
Det kan du sagtens, men det bliver selvfølgelig en lidt anden ret. Og tilberedningstiden bliver væsentlig kortere - den skal nok kun have 30 minutter. Eller indtil grøntsagerne er møre.
Alt det bedste
Holger