• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Vindruer- fakta og lækre opskrifter med druer

Vindruer- fakta og lækre opskrifter med druer

Billede med vindruer.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  27. april 2025

Indhold

  1. Forskellen på grønne og blå
  2. Næringsindhold
  3. Når vindruer bliver til vin
  4. Hvorfor er skindet ofte bitter?
  5. Opbevaring
  6. Hvad er vindruer?
  7. Oprindelse og dyrkning
  8. Værd at vide
  9. Tips
  10. Anvendelse og opskrifter
  11. Bimi med vindruer
  12. Walesstang med flødeskum og chokolade
  13. Lækker salat med vindruer, tomater og rødløg
  14. Waldorfsalat
  15. Vindruesalsa - nem salsa lavet med stenfri vindruer
  16. Lagkage - nem og lækker opskrift

Vindruer har været dyrket i tusinde og atter tusinde år. Mosaik fra Grækenlands, Tyrkiets og Italiens oldtid afbilleder vindrueklaser og vin er blevet fremstillet i mindst 5.000 år. I Israel er der fundet rester af vindruekerner, som menes at stamme fra år 3.500 før Jesus' fødsel.

Apropos Jesus, så har vin en helt central placering i Det Ny Testamente, hvor Jesus i påsken lader en kande med vin gå rundt blandt disciplene med ordene: "Dette er mit blod".

Så når vi sætter tænderne i en blå eller grøn drue, er det med hele verdenshistorien på nakken.

Forskellen på grønne og blå

Vindruer er bær, der vokser i klaser på vinstokke i Vitis-familien. Der findes flere tusind forskellige arter, men almindelige lægmænd som mig deler dem typisk op i to slags: de blå og de grønne.

Det er selvfølgelig meget unuanceret, da druer kan smage meget forskelligt, alt efter hvor de vokser, og hvilken sort de er.

De blå druer er ikke grønne, der er blevet modne - som tilfældet er med grønne og blå oliven. Det er blot forskellige typer af vindruer.

De mørke druer har mere smag og er et tak sundere end de grønne. Farven skyldes polyfenolstoffet antocyaniner. Derudover indeholder de mørke druer mere resveratrol end de grønne.

Resveratrol menes blandt andet at have en beskyttende virkning mod hjerte-karsygdomme og visse kræftsygdomme.

Næringsindhold

Vindruer har et højt indhold af C- og K-vitaminer, magnesium, kalium, kalcium og jern. Der er masser af antioxydanter i de små druer, hvilket blandt andet styrker immunforsvaret.

Til gengæld er der meget få kalorier i vindruer, hvilket er en fordel for dem, der har brug for at passe på vægten.

Grønne vindruer uden sten pr. 100 gram:

Energi: 274 kJ/65 kcal.

Kulhydrater: 15 gram.

Proteiner: 0,5 gram.

Fedt: 0,4 gram.

Når vindruer bliver til vin

Det siger sig selv: De grønne og hvide druer bruges til hvidvin, de rød og blå til rødvin. Nej, sådan er det ikke helt.

Faktisk indeholder champagne både grønne og blå druer. De blå mister nemlig farven, når skrællen fjernes, og de er med til at give champagnen dybde i smagen.

Du kan læse om rødvin i denne artikel: Rødvin - fakta, servering og opbevaring og om rosé her: Hvad er rosévin og hvordan laves den?

Hvorfor er skindet ofte bitter?

Kernen og skindet i en vindrue er de dele, der indeholder flest mineraler og antioxydanter.

Så selvom skindet - eller skrællen - kan være lettere bitter at sætte tænderne i, er det altså bedst at spise hele druen.

Det hvide støvlag på en vindrue sidder på skindet for at forhindre saften i at trænge ud samt forebygge svamp og råd.

Det indeholder resveratrol, som hjælper kroppen mod de frie radikaler, der ødelægger vores celler.

Rødvin har et højt indhold af resveratrol, så du kan med god samvittighed drikke et glas hver aften.

Opbevaring

Vindruer skal helst opbevares i køleskabet og gerne under fem grader. På den måde holder de længst tid.

Du kan fryse dem ned, men smagen vil udtyndes.

Til gengæld er de frosne vindruer gode at bruge som isterninger i drinks og vin, da drinken ikke bliver fortyndet af en drueisterning.

Hvad er vindruer?

Vindruer er små, saftige frugter, der vokser i klaser på vinstokke.
De findes i mange varianter – både grønne, røde og blå/sorte – og kan spises friske eller bruges til bl.a. rosiner, vin og juice.

Oprindelse og dyrkning

  • Vindruer har været dyrket i over 6000 år – først i Mellemøsten.
  • I dag dyrkes de bl.a. i Italien, Spanien, USA og Frankrig.
  • Vinstokke trives bedst i varmt og tørt klima.

Værd at vide

  • Resveratrol fra drueskaller er kendt for sin mulige positive effekt på hjerte-kar-sundhed.
  • De fleste blå druer bruges til rødvin, mens grønne druer ofte bruges til hvidvin.
  • Rosiner er tørrede vindruer – en naturlig kilde til hurtig energi!

Tips

  • Skyl altid vindruer grundigt, da de kan være sprøjtet under dyrkning.
  • Frys vindruer som en sund snack – perfekt på varme dage!

Anvendelse og opskrifter

Som nævnt øverst i artiklen er der ikke grænser for, hvor nyttig vindruer og vinstokke er. Vindruer kan presses til vin, tørres til rosiner og spises rå, kernerne bruges til olie og selv vinbladene er spiselige.

Vi kender dem blandt andet fra den græske ret dolmades - fyldte vinblade.

Du kan bruge druerne i salater og hovedretter, som en snack eller i kager. Mulighederne er mange og næringsværdien høj, så spis bare løs.

Dog bør du være selektiv, når du vælger druerne, da de ofte har et højt indhold af pesticider på grund af sprøjtegift. Økologiske druer skulle holde dig giftfri.

Bimi med vindruer

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på bimi med vindruer. En nem og sund salat med den populære aspargesbroccoli, her tilsat valnødder og fennikelfrø.
Gå til opskrift
billede til bimi med vindruer

Walesstang med flødeskum og chokolade

5 fra 6 stemmer
Opskrift på walesstang, der er en af mine favoritter, og så er den nem at lave. Kagen pyntes med hindbærmarmelade, flødeskum, chokolade og vindruer.
Gå til opskrift
Billede med walesstang

Lækker salat med vindruer, tomater og rødløg

4.6 fra 11 stemmer
Salat med vindruer er en virkelig dejlig, frisk og nem salat, der selvfølgelig også er hurtig at lave. Med grønne druer, tomat og rødløg.
Gå til opskrift
Billede resultat for salat med vindruer

Waldorfsalat

5 fra 4 stemmer
Waldorfsalat med valnødder og vindruer er en velkendt og elsker klassiker, der oprindeligt stammer fra USA. Waldorfsalaten er nem at lave.
Gå til opskrift
billede med waldorfsalat

Vindruesalsa - nem salsa lavet med stenfri vindruer

4.7 fra 3 stemmer
Vindruesalsa er en lækker salsa med stenfrie druer. Vindruesalsaen kan laves på få minutter, og den er lækkert tilbehør til blandt andet oksekød.
Gå til opskrift
vindruesalsa

Lagkage - nem og lækker opskrift

4.8 fra 125 stemmer
Min opskrift på lagkage med bær og konditorcreme. Lagkagen er klassisk og rimelig let at lave, og den er blandt andet god til en fødselsdag.
Gå til opskrift
klassisk lagkage med bær
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her