• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager › Sønderjyske fedtebrød med kokos og glasur

Sønderjyske fedtebrød med kokos og glasur

billederesultat for fedtebrød
Sådan ser de bedste fedtebrød ud. Småkagerne er særdeles nemme at bage, og de pyntes med glasur, der laves af flormelis og pasteuriseret æggehvide. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  27. maj 2024 - Udgivet:  16. november 2022

Del gerne:
3.9k
SHARES
FacebookMessenger3.9kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Den bedste opskrift på sønderjyske fedtebrød, der er nemme småkager. De skal ikke hæve, er hurtige at bage og laves med eller uden romglasur.
  2. Opskrift på fedtebrød
  3. Fedtebrød
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Efter bagning
  9. Romglasur
  10. Hvad er fedtebrød?
  11. Tradition og brug
  12. Fun facts
Gå til opskrift

Den bedste opskrift på sønderjyske fedtebrød, der er nemme småkager. De skal ikke hæve, er hurtige at bage og laves med eller uden romglasur.

Fedtebrød er måske den småkage jeg holder allermest af, og her får du min opskrift på dem.

Navnet lyder måske lidt usselt, og man tænker måske straks på fedtede og lidt ulækre småkager, men sådan er det altså slet ikke. Tværtimod er de sønderjyske fedtebrød knasende sprøde og med det rette touch af kokos.

Oveni gør det så heller ikke noget, at kagerne er utrolig hurtige og nemme at bage.

Af denne portion får du en bageplade fuld af dem, og det vil sige cirka 18 stk. Men gang bare opskriften op hvis du vil lave flere plader.

Se også disse opskrifter:

  • Fedtkager
  • Finskbrød
  • Pleskner

Opskrift på fedtebrød

billederesultat for fedtebrød

Fedtebrød

Den bedste opskrift på sønderjyske fedtebrød, der er nemme småkager. De skal ikke hæve, er hurtige at bage og laves med eller uden romglasur.
Bedømmelse
4.8 fra 159 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 10 minutter minutter
Samlet tid: 20 minutter minutter
Antal 18 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 100 g hvedemel
  • 50 g rørsukker
  • 50 g kokosmel
  • 100 g smør - blødt
  • 0,5 tsk hjortetaksalt
  • 75 g flormelis
  • Lidt pasteuriseret æggehvide

Fremgangsmåde

  • Kom hvedemel, rørsukker, kokosmel og blødt smør i en skål sammen med hjortetaksalt.
  • Bland dejen godt sammen med fingrene, og så er den sådan set klar til brug. Nemmere bliver det ikke.
  • Du kan selvfølgelig nu sætte dejen på køl en halv times tid eller længere, men det er ikke nødvendigt. Jeg har prøvet det af, og bagt fedtebrød med og uden afkøling af dejen - og de smager ens. Så du kan sagtens hoppe videre til næste skridt.
  • Del dejen i tre lige stykker (der hver vejer ca. 100 gram), som du triller til pølser på længde næsten som bagepladen. Det kan måske være en smule svært at trille dejen, men så tryk den forsigtigt ud til pølser.
  • Beklæd bagepladen med bagepapir og læg pølserne på pladen med behørig afstand.
  • Med hænderne trykker du nu let dejen ud til stænger, der er cirka 4-5 centimeter brede. Det er ret nemt, da dejen er rimelig blød.
  • Bag så fedtebrødene i 10 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme.
  • Tag de bagte stænger med fedtebrød ud og løfte dem straks over på et skærebræt. Løft i bagepapiret, og flyt alle tre stænger - lad dem blive liggende på bagepapiret.
  • Kom flormelis i en lille skål, og rør lidt pasteuriseret æggehvide i indtil du har den rigtige konsistens.
  • Fordel straks æggehvideglasuren på fedtebrødene.
  • Med en skarp kniv skærer du nu stængerne ud i mindre stykker på skrå.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
100
% Daglig værdi*
Fedt
 
5
g
8
%
Mættet fedt
 
3
g
19
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
0.2
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Kolesterol
 
12
mg
4
%
Natrium
 
45
mg
2
%
Kalium
 
10
mg
0
%
Kulhydrater
 
13
g
4
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
7
g
8
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
139
IU
3
%
Calcium
 
2
mg
0
%
Jern
 
0.3
mg
2
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Efter bagning

Lad nu verdens bedste fedtebrød køle af inden du lægger dem i en kagedåse.

Men de smager fantastisk når de er lune, så måske når de slet ikke frem til kagedåsen.

Romglasur

Opskriften her er med almindelig glasur, men fedtebrødene smager nu altså også fremragende med en rigtig romglasur.

Her kommer du lidt rom eller romessens i glasuren, og husk at smage den til. Fordeles derefter på kagerne.

Af andre julesmåkager skal du prøve brunkager, vaniljekranse og pebernødder.

Hvad er fedtebrød?

  • Fedtebrød er en traditionel dansk småkage, som især forbindes med jul og højtider.
  • Den består af en mørdej med kokos og smør (eller fedt), og toppes ofte med glasur og farvet krymmel.
  • Navnet "fedtebrød" stammer fra, at kagen er fedtbaseret og har en blød, smørmættet konsistens.

Tradition og brug

  • En del af mange julesmåkage-samlinger
  • Typisk bagt i store portioner og opbevaret i kagedåse
  • Elsket af både børn og voksne for sin søde og sprøde, men lidt seje konsistens
  • Perfekt til kaffebord, julehygge og småkagegaver

Fun facts

  • Fedtebrød var tidligere lavet med svinefedt, som var billigere og mere almindeligt i hjemmet end smør
  • Opskriften er meget gammeldags, men lever stadig i bedste velgående i moderne julebagerier
  • Findes også i variationer med romessens, citron, kakao eller chokolade
  • I nogle egne af Danmark kaldes de også kokosbrød eller kokossnitter.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lene

    december 12, 2024 at 5:27 pm

    Opskrift på fedtebrød er ikke god. Stængerne knækker når man skal have dem over på spækbrættet. I videoen som jeg så bagefter bliver de liggende på bagepladen

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 12, 2024 at 5:40 pm

      Hej Lene
      Opskriften fejler ikke noget, men flyt dem forsigtigt. Så knækker de ikke 🙂
      En anden mulighed er, at smørret har været for smeltet - altså mere end blødt.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Uhan

    september 28, 2024 at 6:28 pm

    Kan dejen fryses ned?

    Svar
  3. Sasja

    december 16, 2023 at 8:35 pm

    Jeg serverede dem men romglasur for min franske svigerfamilie og der var ikke en krumme tilbage !!! Tak for opskriften

    Svar
  4. Stine Nielsen

    december 15, 2023 at 1:03 pm

    Hej Madens verden
    Jeg vil lige høre dig om noget
    Kan man bruge rent citron 🍋 saft isten for skal af citron
    Med venlig jule hilsen
    Fra Stine Nielsen go jul🎅🎄🎀

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 15, 2023 at 3:05 pm

      Hej Stine
      Tak for det, og jeg er ikke helt sikker på hvad du mener, da der jo ikke er citron i denne opskrift på fedtebrød 🙂
      Men jo, genrelt kan du sagtens blot nøjes med citronsaft - og ikke skal. Vær dog opmærksom på, at der er mere koncentreret citronsmag i skallen.
      Også rigtig god jul dig til 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Inge Merethe Sørensen

    december 13, 2023 at 8:06 pm

    I opskriften skriver du 1/2 tsk hjortetaksalt men i videoen skriver du 1 tsk …laver d dobbelt portion?

    Svar
  6. Lis Hvidbak

    december 05, 2023 at 4:31 pm

    Jeg bor i Sydspanien om vinteren, og her kan man ikke købe hjortetaksalt. Kan det undlades? - eller erstattes af andet?
    Hilsen Lis

    Svar
    • Inge Merethe Sørensen

      december 13, 2023 at 8:18 pm

      Hjortetaksalt er et hæve/sprødhedssalt … mener man kan bruge bagepulver. Prøv evt at spørge Google om det ..

      Svar
  7. Tine Larsen

    december 01, 2023 at 7:57 am

    Kan man mon bruge glutenfrihavremel istedet for hvedemel? Mvh Tine

    Svar
  8. lotte andersen

    november 13, 2023 at 5:53 pm

    Super god opskrift, kagerne bliver rigtig lækre. også virkelig god vejledning.

    Svar
  9. Jolanda

    maj 23, 2023 at 1:37 pm

    Lige så lækre som dem min svigermor bagte. Ros herfra.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      maj 23, 2023 at 2:56 pm

      Tak for det, Jolanda - godt at høre.
      Fedtebrød er helt klart en af mine absolutte yndlingskager 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  10. Pia Due

    december 12, 2022 at 4:01 pm

    Mine fedte brød flød sammen, så de fyldte hele pladen. Jeg ved at opskriften og badetemperatur var den rigtige. Lidt ærgerligt. Jeg må prøve en anden opskrift.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 12, 2022 at 5:00 pm

      Hej Pia
      Øv da - jeg ved ikke hvad der er gået galt hos dig. Men jeg kan garantere dig, at der ikke er noget galt med opskrift og mål. For jeg har bagt dem mange gange uden problemer 🙂
      Så op på hesten igen.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  11. Jakob

    november 26, 2022 at 2:24 pm

    Jeg kan anbefale at lave glasuren med limesaft og flormelis, og pynte med revet limeskal. Det passer perfekt til de fede og søde fedtebrød.

    Svar
  12. Ann

    december 21, 2021 at 10:49 am

    De er lige som de skal være😋

    Svar
  13. karina

    december 13, 2021 at 10:10 pm

    Der mangler citron i dejen og rom i glasuren

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 14, 2021 at 8:21 am

      Hej Karina
      Tak for det, men det er jo smag og behag. Du kan nemt komme revet citronskal i dejen, og blande lidt rom eller rom-essens i glasuren. Jeg foretrækker fedtebrød uden, men det er jo en smagssag,
      De bedste julehilsner
      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required