Alt det du skal vide om vandmelon. Se hvordan du tjekker om den er moden, hvor meget vand der er i den, og om det er sundt at spise kernerne i vandmelonen.
Hvem elsker ikke den smukke vandmelon. Farverig, læskende og velsmagende frugtkød…
For det er lige hvad, der møder dig, når du åbner den grønne vandmelon.
Bag den hårde grønne skal gemmer sig nemlig en sand lækkerbisken, som smager helt fantastisk på en varm sommerdag i haven, på terrassen eller på stranden.
Ganske vist kræver det lidt arbejde med kernerne – medmindre du er heldig at finde en kernefri udgave, som efterhånden vinder frem.
Og skal børnene også have fornøjelsen, er det en god idé med en våd klud, for vandmelon er fuld af .. ja, vand og dermed særdeles saftig.
Vandmelon opskrifter
Udover at være en skøn måde at slukke tørsten, kan vandmelon også bruges i din madlavning.
Prøv eksempelvis en lækker salat bestående af vandmelon, fetaost og solsikkekerner – eller brug den til at pifte op i din grønne salat.
Den er også fremragende til at lave en let og forfriskende sorbet af og fryser du den ned i små stykker, har du velsmagende isterninger til din drink, vandflaske eller bare som sunde og fedtfattige isbidder.
I desserter fungerer vandmelonen også rigtigt fint – og er både et farvestrålende indslag på bordet og med en smag, de fleste kan lide.
Se mine opskrifter med vandmelon her:
Vandmelonsalat med galia og rucola
Sådan skærer du vandmelonen ud
Sådan tjekker du om melonen er moden
Du finder den perfekt modne vandmelon i bunken ved at banke let på skallen.
Lyder den hul, så er den spiseklar og du kan glæde dig til en rød, sprød, saftig og læskende lille sundhedsbid.
Du kan også snuse til den og dufter den af vandmelon, er den moden.
Masser af vand
Selvom vandmelon består af 92 procent vand, så er der alligevel plads til en masse sunde egenskaber også.
- Den slukker tørsten og køler ned i sommervarmen
- Lavt kalorieindhold på kun 34 kalorier pr. 100 gram og dermed et meget sundere alternativ til sodavand, saft og den slags.
- Højt indhold af antioxidanten Lycopen, som beskytter din krop mod DNA-skader ved oxicering. Formodes at kunne nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme, samt booste kroppens fedtforbrænding. Lycopen giver den røde farve og findes også i bl.a. tomater og blodappelsin.
- Vandmelonen har et lavt sukkerindhold
- Undersøgelser i USA har vist, at vandmelon kan sænke blodtrykket hos overvægtige
- Bekæmper det ”dårlige” kolesterol
- Højt niveau af aminosyren L-Citrulluine, som bl.a. er kendt for at lindre ømme muskler
Holdbarhed
Vandmelon kan opbevares ved stuetemperatur til de er helt modne.
Derefter kan de lægges i køleskabet, hvor de kan holde sig i op til 14 dage.
Læs mere om meloners opbevaring holdbarhed her.
Fryse vandmelonen ned
Du kan også lægge melon i fryseren. Skær melonen i stykker, fjern skræl og kerner og læg stykkerne i en frysepose.
Frossen melon kan du bruge i smoothies, drinks eller som isterninger.
Holdbarheden på frost er cirka 10 måneder.
Sæson for vandmelon
De er i de danske butikker fra april til oktober. Kun import.
Næringsindhold
Vandmelonen er udover vand fyldt med antioxidanter og vitaminer, blandt andet B-vitaminer, C-vitaminer, E-vitaminer og mineralerne magnesium og kalium.
100 gram vandmelon indeholder:
Energiindhold: 34 kalorier
Protein: 0,8 gram
Fedt: 0,1 gram
Kulhydrater: 8,6 gram – heraf 0,5 gram kostfibre
Fakta
Dyrkes hovedsageligt i Afrika.
Det formodes, at de første vandmeloner blev dyrket i Egypten for mere end 5000 år siden . Her begravede man vandmelonen sammen med den afdøde for at give mad og næring på den sidste rejse.
Vandmelon er i familie med agurk og græskar.
Vandmelon kaldes både en grøntsag og en frugt.
Du kan finde mange forskellige sorter af vandmelon – fra helt mørkegrøn til en lidt lysere og stribet udgave. Der er ikke den store forskel på smagen.
Kan veje fra 2 kilo og op til 20-30 kilo. I USA afholdes konkurrencer i at dyrke de største vandmeloner.
Mange af de sunde egenskaber sidder i kernerne. Smid dem derfor ikke ud. Gør i stedet følgende: Knus fire teskefulde vandmelonkerner og bland dem med to liter vand. Kog dem i omkring 15 minutter.
Det er ikke alene en sund drik, den smager også ganske godt.
Spørgsmål og svar
En vandmelon indeholder typisk af omkring 92 procent vand. Så der er en grund til, at vandmelonen har fået st navn.
Du kan roligt spise kernerne i vandmelonen, og faktisk er kernerne endda meget sunde.
Vandmelon kan godt fryses. Den modne melon skæres ud og kommer i fryseren. Holdbarheden er ca. 10 måneder.
Del dine ideer og tanker med os andre her: