Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Vandbakkelser

Vandbakkelser (der ikke falder sammen i ovnen)

Billede af vandbakkelser.
4.8 fra 473 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
5.9k
SHARES
FacebookMessenger5.9kPinterestEmailSMS
Indhold
  • Vandbakkelser
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på vandbakkelser
  • Billeder
  • Ikke åbne lågen
  • Typiske fejl ved bagningen
  • Konsistens
  • Nemme vandbakkelser med creme
  • Vandbakkelser med flødeskum
  • Kagemand af vandbakkelser
  • Overfyld ikke ovnen
  • Fakta om vandbakkelser
  • Værd at vide
  • FAQ
  • Kommentarer

Vandbakkelser

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 473 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 20 minutter min
Tilb. tid: 30 minutter min
Samlet tid: 50 minutter min
I denne grundopskrift på vandbakkelser kan du se, hvordan du undgår at vandbakkelserne falder sammen i ovnen. Det handler blandt andet om din dej.
Antal: 4 pers.
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 2,5 dl vand
  • 125 g smør
  • 125 g hvedemel (almindeligt mel)
  • 3 store æg

Fremgangsmåde

  1. Kom 2,5 dl vand og 125 g smør i en kasserolle og kog det op. Når det koger, sigter du hurtigt 125 g hvedemel ned i gryden. På den måde undgår du klumper i dejen.
  2. Pisk det hurtigt sammen mens kasserollen stadig står på kogepladen, og tag så gryden af.
  3. Jeg plejer at lave dejen til vandbakkelser ved hjælp af et piskeris, fordi det på den måde er nemmest at få pisket dejen godt sammen. Men det kræver nogle kræfter i armen. Du kan også bruge en elpisker, det er nemmere.
  4. Lad nu dejen køle af i 15 minutter.
  5. Pisk så 3 store æg i dejen et ad gangen, så du får en let og glat vandbakkelsesdej, der dog heller ikke må være for tynd. Men denne opskrift plejer at passe helt præcist. Brug gerne piskeris eller elpisker.
  6. Til sidst kan du røre dejen sammen med en grydeske af træ, så dejen samles let.
  7. Nu kan du så putte din dej til vandbakkelse over i en sprøjtepose, eller en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne.
  8. Tænd ovnen på 200 grader almindelig luft (over- og undervarme), og læg et stykke bagepapir på en bageplade. Sprøjt så dejen ud på bagepapiret i den form du ønsker. Du kan jo bage en kagemand, eller bare bage små, lækre vandbakkelser, som du så kan fylde med en lækker flødecreme.
  9. Du kan også smøre en bageplade, og bage vandbakkelserne direkte på bagepladen. Det fungerer også godt.
  10. Husk at holde god afstand, da vandbakkelser hæver rigtig meget under bagning. Du skal regne med, at de vokser ud til dobbelt størrelse på alle led. Mindst.
  11. Bagetiden varierer selvfølgelig meget, afhængig af hvor stor en vandbakkelse du vil bage. Almindelige "boller" af vandbakkelsesdej tager cirka 30 minutter.
  12. Generelt er din vandbakkelse færdig, når den er flot og gylden (se billedet). De må IKKE blive for mørke.

Næringsindhold

Kalorier391kcalKulhydrater24gProtein8gFedt29gMættet fedt17gFlerumættet fedt2gEnkelumættet fedt8gTransfedt1gKolesterol207mgNatrium258mgKalium93mgKostfibre1gSukker0.2gVitamin A983IUCalcium35mgJern2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på vandbakkelser

Her er min sikre opskrift på vandbakkelser, der ikke falder sammen under bagningen i ovnen.

Samtidig er det en nem opskrift, fordi den blot indeholder fire ingredienser. Grundprincippet er en vandbakkelsesdej, der nemt koges sammen, hvorefter der piskes æg i. Husk lige at lade dejen køle lidt af, inden du kommer æggene i.

På fransk hedder dejen i øvrigt en choux, og det lyder da også lidt finere. Men kunsten er, at få lavet en klistret dej, der giver den sprøde skorpe og fyldige vandbakkelser, som derefter kan fyldes med creme.

Se flere opskrifter:

  • Eclairs med vaniljecreme og chokoglasur
  • Klassiske kartoffelkager
  • Walesstang med flødeskum og chokolade

Billeder

Lidt billeder fra bagningen af vandbakkelser:

mælk og smør til vandbakkelserne koges op
vandbakkelsesdejen røres grundigt sammen
dejen til vandbakkelser sprøjtes ud på bageplade
de færdigbagte vandbakkelser

Ikke åbne lågen

Når du har vandbakkelser i ovnen, skal du ikke åbne lågen til ovnen før de er HELT færdige. Ved at åbne lågen risikerer du, at de falder sammen.

Du kan i øvrigt med fordel lade vandbakkelserne køle af i ovnen. Det gør du ved at åbne ovnlågen halvt når de er færdigbagte - og IKKE før - hvorefter de køles af derinde i ovnen. Dette trick er med til at mindske risikoen for, at de falder sammen.

Typiske fejl ved bagningen

ProblemLøsning
Vandbakkelser falder sammenBag ved høj varme, og åbn ikke ovndøren
De hæver ikkeTjek at dejen er tilpas sej og varm nok
De bliver fladeFor lidt æg, dejen skal være smidig men ikke tynd
De klistrer indeniFor kort bagetid, bag lidt længere eller ved lavere temperatur til slut

Konsistens

Konsistensen af dejen er meget afgørende. Følg denne opskrift nøje, og stop først med at røre dejen sammen når den er smidig og glat. Og jo, en vandbakkelsesdej er klistret og våd - og sådan skal den være.

Så opnår du et perfekt resultat hver gang. Skal du bruge fingrene til at arbejde med dejen, så dyp hurtigt hænderne i koldt vand inden. så klistrer dejen ikke fast.

Nemme vandbakkelser med creme

Du kan nemt lave de lækreste vandbakkelser, der er fyldt med creme.

Her følges opskriften, og når kagerne er kølet lidt af, kan du fylde dem med en blanding af kagecreme og flødeskum i forholdet 1:1. Altså lige meget af hver.

Du kan enten lave en hjemmelavet kagecreme - eller blot købe et pulverbrev, hvor indholdet så piskes op. Begge dele er fint. Pynt eventuelt kagerne med lidt glasur.

Billede af vandbakkelser med creme.

Vandbakkelser med flødeskum

Jeg må indrømme, at jeg elsker vandbakkelse med flødeskum. En ret ukompliceret kage, der samtidig er nem at lave. Grundopskriften er naturligvis, at du blot skærer vandbakkelserne over, og derefter fylder dem med flødeskum. Det er super lækkert.

Men du kan også variere dem. Kom eks. lidt hindbærmarmelade i bunden, og derefter flødeskum. Eller bland halv mængde flødeskum med halv mængde creme til en lækker konditorcreme. Den er også altid populær. Og der er helt sikkert mange andre måder at lave dem på.

De serveres straks, men de kan opbevares på køl til dagen efter. Men heller ikke længere. Det gode er dog, at du helt sikkert har spist dem længe inden. De smager nemlig forrygende godt.

Kagemand af vandbakkelser

Kagemand af vandbakkelse er en nem kagemand, der heller ikke er alt for sød. I hvert fald ikke dejen, der slet ikke indeholder sukker, men kagemanden skal selvfølgelig pyntes med glasur og slik.

Kagemanden rækker til 6-8 personer, så er I flere til børnefødselsdagen skal du nok lave en mere. Det er simpelt. Lav en portion vandbakkelsesdej som her på siden.

Kom nu dejen over i en sprøjtepose med stor stjernetyl.

Beklæd en bageplade med bagepapir, og sprøjt en kagemand ud på bagepapiret. Mave og hoved kan du med fordel sprøjte ud som en cirkel, hvor du starter ude og fortsætter ind til midten som en spiral.

Forvarm ovnen til 220 grader almindelig luft, og bag nu kagemanden i cirka 20 minutter. Det er muligt den skal have nogle minutter mere. Lad kagemanden køle lidt af.

Pynt med glasur, som du rører sammen med flormelis og en smule pasteuriseret æggehvide. Til sidst lægger du slik på sammen med snørebånd, flag og fødselsdagslys.

Billede af kagemand lavet af vandbakkelser
God kagemand af vandbakkelse, der pyntes med glasur og slik. Selvfølgelig med snørebånd som hår - og som snørebånd på skoene. Kagemanden passer til 6-8 personer. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Overfyld ikke ovnen

Et sidste godt råd er altid kun, at bage én plade med vandbakkelse ad gangen i ovnen. For fyldt en ovn giver for meget damp, og det kan ødelægge konsistensen.

Lad dem altid køle af i 5-10 minutter før du begynder at fylde dem creme, eller pynte som kagemand.

Endnu bedre er det at fylde kagerne med en konditorcreme eller vanlijecreme. Her anvendes lige stor mængde kagecreme og flødeskum, eksempelvis 200 gram creme og 200 gram flødeskum.

Det vendes forsigtigt sammen og kommes i en sprøjtepose eller frysepose, hvorefter vaniljecremen er nem at sprøjte ud.

Fakta om vandbakkelser

Vandbakkelser (på fransk pâte à choux eller "choux-dej") er en let og luftig dej, som hæver uden bagepulver eller gær.

Navnet kommer af, at dejen koges med vand (eller mælk) og fedtstof, inden æggene piskes i, deraf vand-bakkelser. Når de bages, puffer de op og bliver hule indeni, perfekte til at fylde.

Værd at vide

Vandbakkelser går helt tilbage til 1500-tallets Frankrig, hvor de blev skabt af en italiensk kok ved det franske hof. Ordet choux betyder faktisk "kål", fordi formen på små kager kan ligne små rosenkål.

FAQ

Hvorfor falder mine vandbakkelser sammen?

Åbn aldrig ovnlågen mens vandbakkelserne er i ovnen, og lad dem gerne køle af i ovnen.

Kan jeg bage to plader vandbakkelser ad gangen?

Nej, for det øger dampmængden i ovnen, og dermed øger du risikoen for at vandbakkelserne klasker sammen.

Hvad er choux?

Choux er det franske navn på dejen til vandbakkelser.

Kan jeg bage vandbakkelser med varmluft?

Det betyder ikke det store. Du kan således både anvende varmluft eller den almindelige over- og undervarme.

Hvor mange grader bages vandbakkelserne ved?

200 grader almindelig over- og undervarme, eller ved 180 grader varmluft.

Kan man fryse vandbakkelser?

De er bedst samme dag, så de forbliver sprøde. Men du kan fryse vandbakkelser uden fyld, lun dem i ovnen for at få sprødheden tilbage. Med fyld bør de spises inden for få timer, ellers bliver de bløde.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Gry Høj skriver

    marts 01, 2025 at 5:33 pm

    Jeg vil virkelig anbefale denne her opskrift! Jeg har før prøvet andre opskrifter på vandbakkelser, men den her slår i modsætning til de andre ALDRIG fejl!! Jeg har brugt den her opskrift i jeg tror 4 år, og den er altid min go to! Fyldt med hindbær skum er de farlige at have i køleren🤤🤤😍

    Svar
  2. Hildegunn Sivertsen skriver

    januar 19, 2025 at 9:42 am

    Bakte disse i går, de ble kjempestore, med sprø skorpe og høye og fine. Beste oppskrift jeg har hatt på vannbakkels. Tusen takk for den!

    Svar
  3. Maria skriver

    november 26, 2024 at 5:05 pm

    Har prøvet mange opskrifter nu indtil jeg fandt denne. Den virker 🤩🤩

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 26, 2024 at 7:52 pm

      Hej Maria
      Tak - hvor er det sødt af dig - og godt de virker 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Jan Danneris skriver

    november 05, 2024 at 5:39 pm

    Hejsa Holger
    Jeg bruger dine opskrifter som kokke Vikar, ( ikke udlært, men har lavet mad i over 40 år div. Steder også Hotel på Grønland og Rest. Herhjemme, men nu er det kun i 1 mands katiner
    Jeg kunne godt tænke mig at når jeg printer opskrifterne ud, at der følger en allergen visning med i printet, da flere steder jeg er gerne vil / kræver at det er skiltet, det vil gøre mit arbejde noget nemmere,
    Så jeg kun behøver afkrysning i felterne på egne sedler der passer i plastik holdere, og som kan skiftes ud efter endt brug, til en ny seddel næste dag, i 1 mands kantiner er der ikke for meget tid at gøre godt med
    Og en anden ting…når jeg opgraderer fra 4 pers. Til f.eks. 20.. ville det være dejligt om antal og mænge også blev opgraderet i selve opskriften, så man ikke skal bladre om til side et hver gang, jeg var lige ved at kløjs i den idag, ved tillavning af Chokoladekage, som køler af til imorgen, inden der smøres glasur på.
    De bedste hilsner
    Jan Danneris
    Ps: jeg lavede Middelhavs gryde igår og svamperagout idag, imorgen, Pariserbøf mit alles´
    Gode og nemme opskrifrer, det skal du vide, mange tak.

    Svar
  5. Ag skriver

    september 13, 2024 at 2:12 pm

    Ok

    Svar
  6. Jeanne skriver

    juli 03, 2024 at 9:10 am

    Har lavet dem med succes og skal lave nogle flere idag de forsvandt for hurtigt her i huset

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      juli 03, 2024 at 1:28 pm

      Hej Jeanne
      Jeg kender det godt - man får aldrig bagt nok vandbakkelser 🙂
      God bagelyst.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. Anne grethe skriver

    juni 29, 2024 at 5:05 pm

    Skønne kager 💖

    Svar
  8. Mette skriver

    juni 22, 2024 at 2:21 am

    Super gode vandbakkelser 😋😋

    Svar
  9. Per skriver

    juni 08, 2024 at 12:25 pm

    fint

    Svar
  10. Anne Mette Bomb skriver

    april 16, 2024 at 5:45 pm

    Ikke den perfekte opskrift.☹️
    Vandbakkelserne er faldet sammen Inden de bliver bagt.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      april 16, 2024 at 6:10 pm

      Hej Anne Mette
      Faldet sammen inden de er bagt? Hvordan er det sket?
      For det har jeg ikke prøvet før 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
    • Anny Jensen skriver

      februar 16, 2025 at 3:07 am

      Mener du har lidt for meget æg i så dejgen er for flydende

      Svar
  11. Anders Dahl skriver

    marts 30, 2024 at 10:38 am

    Forrygende opskrift

    Svar
  12. Hilda skriver

    marts 18, 2024 at 4:53 pm

    Brugte 4 mindre æg i stedet for 3 store

    Svar
  13. Inger Julsgaard skriver

    januar 22, 2024 at 5:03 pm

    Hej Holger.
    Faldt for din opskrift på vandbakkelser, som jo så nem og hurtig ud. Men- men- men, det gik ikke som på dit foto. Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke
    Men undrede mig over at æggene ikke skulle vejes, tænkte det havde du nok styr på. Dejen var så blød at den ikke kunne danne topper, men blev til flade kager. Hvad har jeg gjort galt.????
    Mvh. I. Julsgaard

    Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede af sveskekringle.
    Sveskekringle (nem kringle med svesker, remonce og creme)
  • Præstegårdskage
    Præstegårdskage (traditionel skærekage med æbler)
  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required