Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Kager › Vandbakkelser

Vandbakkelser (der ikke falder sammen i ovnen)

Billede resultat for vandbakkelser
4.8 fra 473 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
5.9k
SHARES
FacebookMessenger5.9kPinterestEmailSMS
Opdateret: 21. juni 2025 - Udgivet: 1. februar 2018
Oversigt over indhold
  • Vandbakkelser
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Video til opskriften
  • Næringsindhold
  • Opskrift på vandbakkelser
  • Billeder
  • Ikke åbne lågen
  • Konsistens
  • Vandbakkelser med flødeskum
  • Kagemand af vandbakkelser
  • Overfyld ikke ovnen
  • Fakta om vandbakkelser
  • Værd at vide
  • FAQ
  • Kommentarer
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Vandbakkelser

4.77 fra 473 stemmer
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Samlet tid 50 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Kalorier: 391
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 2,5 dl vand
  • 125 g smør
  • 125 g hvedemel - almindeligt mel
  • 3 store æg
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Kom vand og smør i en kasserolle og kog det op. Når det koger, sigter du hurtigt hvedemel ned i gryden. På den måde undgår du klumper i dejen.
  2. Pisk det hurtigt sammen mens kasserollen stadig står på kogepladen, og tag så gryden af.
  3. Jeg plejer at lave dejen til vandbakkelser ved hjælp af et piskeris, fordi det på den måde er nemmest at få pisket dejen godt sammen. Men det kræver nogle kræfter i armen. Du kan også bruge en elpisker, det er nemmere.
  4. Lad nu dejen køle af i 15 minutter.
  5. Pisk så æg i dejen et ad gangen, så du får en let og glat vandbakkelsesdej, der dog heller ikke må være for tynd. Men denne opskrift plejer at passe helt præcist. Brug gerne piskeris eller elpisker.
  6. Til sidst kan du røre dejen sammen med en grydeske af træ, så dejen samles let.
  7. Nu kan du så putte din dej til vandbakkelse over i en sprøjtepose, eller en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne.
  8. Tænd ovnen på 200 grader almindelig luft (over- og undervarme), og læg et stykke bagepapir på en bageplade. Sprøjt så dejen ud på bagepapiret i den form du ønsker. Du kan jo bage en kagemand, eller bare bage små, lækre vandbakkelser, som du så kan fylde med en lækker flødecreme.
  9. Du kan også smøre en bageplade, og bage vandbakkelserne direkte på bagepladen. Det fungerer også godt.
  10. Husk at holde god afstand, da vandbakkelser hæver rigtig meget under bagning. Du skal regne med, at de vokser ud til dobbelt størrelse på alle led. Mindst.
  11. Bagetiden varierer selvfølgelig meget, afhængig af hvor stor en vandbakkelse du vil bage. Almindelige "boller" af vandbakkelsesdej tager cirka 30 minutter.
  12. Generelt er din vandbakkelse færdig, når den er flot og gylden (se billedet). De må IKKE blive for mørke.

Video til opskriften

Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 391kcalKulhydrater: 24gProtein: 8gFedt: 29gMættet fedt: 17gFlerumættet fedt: 2gEnkelumættet fedt: 8gTransfedt: 1gKolesterol: 207mgNatrium: 258mgKalium: 93mgKostfibre: 1gSukker: 0.2gVitamin A: 983IUCalcium: 35mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Opskrift på vandbakkelser

Her er min sikre opskrift på vandbakkelser, der ikke falder sammen under bagningen i ovnen.

Samtidig er det en nem opskrift, fordi den blot indeholder fire ingredienser. Grundprincippet er en vandbakkelsesdej, der nemt koges sammen, hvorefter der piskes æg i. Husk lige at lade dejen køle lidt af, inden du kommer æggene i.

På fransk hedder dejen i øvrigt en choux, og det lyder da også lidt finere. Men kunsten er, at få lavet en klistret dej, der giver den sprøde skorpe og fyldige vandbakkelser, som derefter kan fyldes med creme.

Se flere opskrifter:

  • Eclairs med vaniljecreme og chokoglasur
  • Klassiske kartoffelkager
  • Walesstang med flødeskum og chokolade
  • Nemme vandbakkelser med creme

Billeder

Lidt billeder fra bagningen af vandbakkelser:

mælk og smør til vandbakkelserne koges op
vandbakkelsesdejen røres grundigt sammen
dejen til vandbakkelser sprøjtes ud på bageplade
de færdigbagte vandbakkelser

Ikke åbne lågen

Når du har vandbakkelser i ovnen, skal du ikke åbne lågen til ovnen før de er HELT færdige. Ved at åbne lågen risikerer du, at de falder sammen.

Du kan i øvrigt med fordel lade vandbakkelserne køle af i ovnen. Det gør du ved at åbne ovnlågen halvt når de er færdigbagte - og IKKE før - hvorefter de køles af derinde i ovnen. Dette trick er med til at mindske risikoen for, at de falder sammen.

Konsistens

Konsistensen af dejen er meget afgørende. Følg denne opskrift nøje, og stop først med at røre dejen sammen når den er smidig og glat. Og jo, en vandbakkelsesdej er klistret og våd - og sådan skal den være.

Så opnår du et perfekt resultat hver gang. Skal du bruge fingrene til at arbejde med dejen, så dyp hurtigt hænderne i koldt vand inden. så klistrer dejen ikke fast.

Vandbakkelser med flødeskum

Jeg må indrømme, at jeg elsker vandbakkelse med flødeskum. En ret ukompliceret kage, der samtidig er nem at lave. Grundopskriften er naturligvis, at du blot skærer vandbakkelserne over, og derefter fylder dem med flødeskum. Det er super lækkert.

Men du kan også variere dem. Kom eks. lidt hindbærmarmelade i bunden, og derefter flødeskum. Eller bland halv mængde flødeskum med halv mængde creme til en lækker konditorcreme. Den er også altid populær. Og der er helt sikkert mange andre måder at lave dem på.

1 portion vandbakkelser
3 dl piskefløde

  • Følg opskriften på dejen. Den er nem at lave.
  • Pisk fløden til en god flødeskum - se eventuelt her hvordan du pisker den perfekt flødeskum. Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernetyl.
  • De afkølede vandbakkelser skæres over og fyldes derefter med flødeskum. Læg låget på.

De serveres straks, men de kan opbevares på køl til dagen efter. Men heller ikke længere. Det gode er dog, at du helt sikkert har spist dem længe inden. De smager nemlig forrygende godt.

Kagemand af vandbakkelser

Hvis du ønsker at bage en kagemand af vandbakkelser, er bagetiden selvfølgelig lidt længere.

En kagemand (afhængig af størrelse), skal nok bage i alt 40-45 minutter - men hold øje med overfladen. Når kagen er gylden og lækker, ja så er den færdig.

Overfyld ikke ovnen

Et sidste godt råd er altid kun, at bage én plade med vandbakkelse ad gangen i ovnen. For fyldt en ovn giver for meget damp, og det kan ødelægge konsistensen.

Lad dem altid køle af i 5-10 minutter før du begynder at fylde dem creme, eller pynte som kagemand.

Endnu bedre er det at fylde kagerne med en konditorcreme eller vanlijecreme. Her anvendes lige stor mængde kagecreme og flødeskum, eksempelvis 200 gram creme og 200 gram flødeskum.

Det vendes forsigtigt sammen og kommes i en sprøjtepose eller frysepose, hvorefter vaniljecremen er nem at sprøjte ud.

Fakta om vandbakkelser

Vandbakkelser (på fransk pâte à choux eller "choux-dej") er en let og luftig dej, som hæver uden bagepulver eller gær.

Navnet kommer af, at dejen koges med vand (eller mælk) og fedtstof, inden æggene piskes i - deraf vand-bakkelser. Når de bages, puffer de op og bliver hule indeni - perfekte til at fylde.

Værd at vide

Vandbakkelser går helt tilbage til 1500-tallets Frankrig - skabt af en italiensk kok ved det franske hof. Ordet choux betyder faktisk "kål" - fordi formen på små kager kan ligne små rosenkål.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Vandbakkelse med hyldeblomstskum
  • Sommerkage (nem opskrift med jordbær og flødeskum)
  • Waleskrans - nem opskrift på vandbakkelse med fyld
  • Nem kagekone opskrift med vandbakkelse

FAQ

Hvorfor falder mine vandbakkelser sammen?

Åbn aldrig ovnlågen mens vandbakkelserne er i ovnen, og lad dem gerne køle af i ovnen.

Kan jeg bage to plader vandbakkelser ad gangen?

Nej, for det øger dampmængden i ovnen, og dermed øger du risikoen for at vandbakkelserne klasker sammen.

Hvad er choux?

Choux er det franske navn på dejen til vandbakkelser.

Kan jeg bage vandbakkelser med varmluft?

Det betyder ikke det store. Du kan således både anvende varmluft eller den almindelige over- og undervarme.

Hvor mange grader bages vandbakkelserne ved?

200 grader almindelig over- og undervarme, eller ved 180 grader varmluft.

Kan man fryse vandbakkelser?

De er bedst samme dag, så de forbliver sprøde. Men du kan fryse vandbakkelser uden fyld, lun dem i ovnen for at få sprødheden tilbage. Med fyld bør de spises inden for få timer, ellers bliver de bløde.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Gry Høj skriver

    marts 01, 2025 at 5:33 pm

    Jeg vil virkelig anbefale denne her opskrift! Jeg har før prøvet andre opskrifter på vandbakkelser, men den her slår i modsætning til de andre ALDRIG fejl!! Jeg har brugt den her opskrift i jeg tror 4 år, og den er altid min go to! Fyldt med hindbær skum er de farlige at have i køleren🤤🤤😍

    Svar
  2. Hildegunn Sivertsen skriver

    januar 19, 2025 at 9:42 am

    Bakte disse i går, de ble kjempestore, med sprø skorpe og høye og fine. Beste oppskrift jeg har hatt på vannbakkels. Tusen takk for den!

    Svar
  3. Maria skriver

    november 26, 2024 at 5:05 pm

    Har prøvet mange opskrifter nu indtil jeg fandt denne. Den virker 🤩🤩

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 26, 2024 at 7:52 pm

      Hej Maria
      Tak - hvor er det sødt af dig - og godt de virker 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required