Oversigt over indhold
Vandbakkelser
Ingredienser
- 2,5 dl vand
- 125 g smør
- 125 g hvedemel - almindeligt mel
- 3 store æg
Fremgangsmåde
- Kom vand og smør i en kasserolle og kog det op. Når det koger, sigter du hurtigt hvedemel ned i gryden. På den måde undgår du klumper i dejen.
- Pisk det hurtigt sammen mens kasserollen stadig står på kogepladen, og tag så gryden af.
- Jeg plejer at lave dejen til vandbakkelser ved hjælp af et piskeris, fordi det på den måde er nemmest at få pisket dejen godt sammen. Men det kræver nogle kræfter i armen. Du kan også bruge en elpisker, det er nemmere.
- Lad nu dejen køle af i 15 minutter.
- Pisk så æg i dejen et ad gangen, så du får en let og glat vandbakkelsesdej, der dog heller ikke må være for tynd. Men denne opskrift plejer at passe helt præcist. Brug gerne piskeris eller elpisker.
- Til sidst kan du røre dejen sammen med en grydeske af træ, så dejen samles let.
- Nu kan du så putte din dej til vandbakkelse over i en sprøjtepose, eller en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig luft (over- og undervarme), og læg et stykke bagepapir på en bageplade. Sprøjt så dejen ud på bagepapiret i den form du ønsker. Du kan jo bage en kagemand, eller bare bage små, lækre vandbakkelser, som du så kan fylde med en lækker flødecreme.
- Du kan også smøre en bageplade, og bage vandbakkelserne direkte på bagepladen. Det fungerer også godt.
- Husk at holde god afstand, da vandbakkelser hæver rigtig meget under bagning. Du skal regne med, at de vokser ud til dobbelt størrelse på alle led. Mindst.
- Bagetiden varierer selvfølgelig meget, afhængig af hvor stor en vandbakkelse du vil bage. Almindelige "boller" af vandbakkelsesdej tager cirka 30 minutter.
- Generelt er din vandbakkelse færdig, når den er flot og gylden (se billedet). De må IKKE blive for mørke.
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Opskrift på vandbakkelser
Her er min sikre opskrift på vandbakkelser, der ikke falder sammen under bagningen i ovnen.
Samtidig er det en nem opskrift, fordi den blot indeholder fire ingredienser. Grundprincippet er en vandbakkelsesdej, der nemt koges sammen, hvorefter der piskes æg i. Husk lige at lade dejen køle lidt af, inden du kommer æggene i.
På fransk hedder dejen i øvrigt en choux, og det lyder da også lidt finere. Men kunsten er, at få lavet en klistret dej, der giver den sprøde skorpe og fyldige vandbakkelser, som derefter kan fyldes med creme.
Se flere opskrifter:
- Eclairs med vaniljecreme og chokoglasur
- Klassiske kartoffelkager
- Walesstang med flødeskum og chokolade
- Nemme vandbakkelser med creme
Billeder
Lidt billeder fra bagningen af vandbakkelser:
Ikke åbne lågen
Når du har vandbakkelser i ovnen, skal du ikke åbne lågen til ovnen før de er HELT færdige. Ved at åbne lågen risikerer du, at de falder sammen.
Du kan i øvrigt med fordel lade vandbakkelserne køle af i ovnen. Det gør du ved at åbne ovnlågen halvt når de er færdigbagte - og IKKE før - hvorefter de køles af derinde i ovnen. Dette trick er med til at mindske risikoen for, at de falder sammen.
Konsistens
Konsistensen af dejen er meget afgørende. Følg denne opskrift nøje, og stop først med at røre dejen sammen når den er smidig og glat. Og jo, en vandbakkelsesdej er klistret og våd - og sådan skal den være.
Så opnår du et perfekt resultat hver gang. Skal du bruge fingrene til at arbejde med dejen, så dyp hurtigt hænderne i koldt vand inden. så klistrer dejen ikke fast.
Vandbakkelser med flødeskum
Jeg må indrømme, at jeg elsker vandbakkelse med flødeskum. En ret ukompliceret kage, der samtidig er nem at lave. Grundopskriften er naturligvis, at du blot skærer vandbakkelserne over, og derefter fylder dem med flødeskum. Det er super lækkert.
Men du kan også variere dem. Kom eks. lidt hindbærmarmelade i bunden, og derefter flødeskum. Eller bland halv mængde flødeskum med halv mængde creme til en lækker konditorcreme. Den er også altid populær. Og der er helt sikkert mange andre måder at lave dem på.
1 portion vandbakkelser
3 dl piskefløde
- Følg opskriften på dejen. Den er nem at lave.
- Pisk fløden til en god flødeskum - se eventuelt her hvordan du pisker den perfekt flødeskum. Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernetyl.
- De afkølede vandbakkelser skæres over og fyldes derefter med flødeskum. Læg låget på.
De serveres straks, men de kan opbevares på køl til dagen efter. Men heller ikke længere. Det gode er dog, at du helt sikkert har spist dem længe inden. De smager nemlig forrygende godt.
Kagemand af vandbakkelser
Hvis du ønsker at bage en kagemand af vandbakkelser, er bagetiden selvfølgelig lidt længere.
En kagemand (afhængig af størrelse), skal nok bage i alt 40-45 minutter - men hold øje med overfladen. Når kagen er gylden og lækker, ja så er den færdig.
Overfyld ikke ovnen
Et sidste godt råd er altid kun, at bage én plade med vandbakkelse ad gangen i ovnen. For fyldt en ovn giver for meget damp, og det kan ødelægge konsistensen.
Lad dem altid køle af i 5-10 minutter før du begynder at fylde dem creme, eller pynte som kagemand.
Endnu bedre er det at fylde kagerne med en konditorcreme eller vanlijecreme. Her anvendes lige stor mængde kagecreme og flødeskum, eksempelvis 200 gram creme og 200 gram flødeskum.
Det vendes forsigtigt sammen og kommes i en sprøjtepose eller frysepose, hvorefter vaniljecremen er nem at sprøjte ud.
Fakta om vandbakkelser
Vandbakkelser (på fransk pâte à choux eller "choux-dej") er en let og luftig dej, som hæver uden bagepulver eller gær.
Navnet kommer af, at dejen koges med vand (eller mælk) og fedtstof, inden æggene piskes i - deraf vand-bakkelser. Når de bages, puffer de op og bliver hule indeni - perfekte til at fylde.
Værd at vide
Vandbakkelser går helt tilbage til 1500-tallets Frankrig - skabt af en italiensk kok ved det franske hof. Ordet choux betyder faktisk "kål" - fordi formen på små kager kan ligne små rosenkål.
Flere inspirerende opskrifter:
- Vandbakkelse med hyldeblomstskum
- Sommerkage (nem opskrift med jordbær og flødeskum)
- Waleskrans - nem opskrift på vandbakkelse med fyld
- Nem kagekone opskrift med vandbakkelse
FAQ
Åbn aldrig ovnlågen mens vandbakkelserne er i ovnen, og lad dem gerne køle af i ovnen.
Nej, for det øger dampmængden i ovnen, og dermed øger du risikoen for at vandbakkelserne klasker sammen.
Choux er det franske navn på dejen til vandbakkelser.
Det betyder ikke det store. Du kan således både anvende varmluft eller den almindelige over- og undervarme.
200 grader almindelig over- og undervarme, eller ved 180 grader varmluft.
De er bedst samme dag, så de forbliver sprøde. Men du kan fryse vandbakkelser uden fyld, lun dem i ovnen for at få sprødheden tilbage. Med fyld bør de spises inden for få timer, ellers bliver de bløde.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Gry Høj skriver
Jeg vil virkelig anbefale denne her opskrift! Jeg har før prøvet andre opskrifter på vandbakkelser, men den her slår i modsætning til de andre ALDRIG fejl!! Jeg har brugt den her opskrift i jeg tror 4 år, og den er altid min go to! Fyldt med hindbær skum er de farlige at have i køleren🤤🤤😍
Hildegunn Sivertsen skriver
Bakte disse i går, de ble kjempestore, med sprø skorpe og høye og fine. Beste oppskrift jeg har hatt på vannbakkels. Tusen takk for den!
Maria skriver
Har prøvet mange opskrifter nu indtil jeg fandt denne. Den virker 🤩🤩
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Maria
Tak - hvor er det sødt af dig - og godt de virker 🙂
Alt det bedste
Holger