Indhold
Stuvet spidskål
Ingredienser
- 1 spidskål gerne økologisk
- 2 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 3 dl kogevand fra kålen
- 2 dl mælk
- muskatnød reven
- citronsaft friskpresset
- 1 tsk sukker
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Start med at fjerne det yderste blad på spidskålen. Del den derefter i to halve, og skær stokken fri. Den kasseres. Snit derefter kålen fint fra spidsen og ind. Det kan du se i videoen.
- Kog en gryde med lidt letsaltet vand op, og når det koger kommer du spidskålen i. Lad den nu koge i tre minutter under låg - ikke længere, da udkogt kål nemt kommer til at smage af prut. For at sige det lige ud.
- Hæld kålen i et dørslag, hvor kogevandet løber i en skål under dørslaget. Kogevandet bruger du nemlig til den hvide sovs til kålen. Mål tre deciliter kogevand af.
- Smelt så smørret i en tykbundet gryde, eventuelt den du lige har kogt spidskålen i, og tilsæt melet. Pisk det rundt i 30 sekunder, og pisk så gradvist de tre deciliter kålvand ud i jævningen.
- Derefter pisker du mælk i indtil stuvningen har den rette konsistens. Du skal sikkert bruge ca. to deciliter mælk, men vurdér det lige selv, da den hvide sovs ikke må blive for tynd! Så det er en ca. mængde.
- Lad sovsen simre i fem minutter under omrøring, så du fjerner smagen af mel, men pas på den ikke brænder på.
- Smag til med reven muskatnød, salt og friskkværnet peber. Også gerne med lidt citronsaft og en teskefuld sukker.
- Vend så den kogte spidskål i, og rør det forsigtigt rundt. Lad lige spidskålen blive varm i stuvningen.
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på stuvet spidskål
Stuvet spidskål er så utrolig nem at lave, og så smager det altså bare så godt.
Spidskålen er rigtig god at stuve, og den passer super godt til frikadeller og en medisterpølse. Det er mormormad på den helt rigtige måde, og så er det en god måde at spise mere kål på.
Stuvningen er populær hos både børn og voksne, og den er mild i smagen, men altså med masser af vitaminer fra den sunde spidskål. Opskriften er beregnet til fire personer.
Tips
Servér gerne stuvet spidskål til slagterens hjemmelavede frikadeller, men den passer også til mange andre kødretter. Herunder også medister.
Spidskål kan i øvrigt nemt udskiftes med hvidkål, og så du naturligvis en stuvet hvidkål.
Hvad er forskellen på stuvet hvidkål og stuvet spidskål?
| Egenskab | Spidskål | Hvidkål |
|---|---|---|
| Konsistens | Blød og delikat | Grovere og mere sej |
| Smag | Mild og let sødlig | Mere kraftig og kålagtig |
| Tilberedningstid | Kortere (3-5 min) | Længere (10-12 min) |
Flere inspirererende opskrifter:






FAQ
Den stuvede spidskål kan holde sig i 2-3 dage i tætsluttende beholder i køleskabet.
Du kan godt fryse stuvet spidskål, men sovsen kan skille lidt - rør godt ved genopvarmning.
Ja. Du kan erstatte en del af mælken med fløde, hvilket giver en mere cremet og fyldig smag. Men også flere kalorier.
Det kan du sagtens. Du kan tilføje purløg eller dild, et nip muskatnød, en smule sennep for mere skarp smag eller en skefuld revet ost for mere umami.
Ja, du kan sagtens lave den uden brug af hvedemel. Brug eks. Maizena (majsstivelse) rørt ud i lidt koldt vand. Du kan også bruge kartoffelmel eller arrowroot, der blandes i den varme mælk under omrøring for at jævne.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Lone Andersen skriver
Det er ikke den samme opskrift, som på appen. Jeg synes den her er bedre, kortere kogetid, så det ikke smager af prut.
Ole Rafn Sørensen skriver
Altid gode opskrifter.
Sus skriver
Mums.. 😊
Sanne skriver
Det her er virkelig en lækker ret, har aldrig smagt kogt kål før, men nu er jeg fan 😃
Kan man mon fryse det ? Og så varme det i mikroovnen ?
Venlig hilsen Sanne.
Ingrid skriver
Perfekt opskrift, som jeg gang på gang vender tilbage til😊
Ingrid skriver
Rigtig god opskrift.
henning skriver
perfekt
Madensverden.dk skriver
Kære Inger-Margrethe
Tak for din tilbagemelding, og det er noget der skal laves. Vi laver en opdatering inden alt for længe, hvor det forhåbentlig bliver bedre.
Med de bedste hilsner
Holger