• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide โ€บ Sirup - fakta, opskrifter og alt du skal vide om den

Sirup - fakta, opskrifter og alt du skal vide om den

Billede med mรธrk sirup og lys sirup.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Sirup er sรธdt og klistret. Farven gรฅr fra den ravgule til den mรธrke, fristende. Vi ved, at vi skal bruge den mรธrke sirup iย brunkagerย og at den lyse smager skรธnt pรฅ skyr og grรธd, men hvad er det egentlig lavet af?

Det vi kender som lys og mรธrk sirup var oprindeligt et restprodukt fra sukkerproduktionen.

I dag fremstilles det af sidestrรธmmene, der dannes under produktionen af hvid sukker fra sukkeroer. Ofte vil der ogsรฅ vรฆre sukker fra sukkerrรธr i den sirup, vi kender.

Det ender med en blive flydende sukkeroplรธsning, som bestรฅr af forskellige sukkerarter: Sakkarose, druesukker og frugtsukker.

Ahornsirup stammer fra trรฆer

Denne lรฆkre variant er et naturligt produkt fra ahorntrรฆerne. Saften tappes fra trรฆet og simrer i timevis, indtil det er en tyndtflydende sirup med en helt sรฆrlig aromatisk smag.

Ahornsirup kommer fra Canada, og er nรฆrmest et ikon i landet. Faktisk var det indianerne, der opfandt metoden med at tappe saft fra ahorntrรฆer, og da europรฆerne kom til Canada, lรฆrte de teknikken.

Indianernes ord for ahorntrรฆet er i รธvrigt meget poetisk og rammende: 'Trรฆet der grรฆder sรธde tรฅrer'.

Anvendelse og opskrifter

Der er masser af retter og kager, som nyder fordel af den sรธde sukkermasse. For eksempel er den uundvรฆrlig pรฅย arme riddereย ogย amerikanske pandekager.

Sirup kan erstatte sukker i de fleste retter, men den kan ogsรฅ bruges til at understรธtte hรฆvningen af brรธd. Sukkersmagen vil ikke kunne smages i brรธdet, da gรฆret fortรฆrer siruppen under hรฆvning.

Ifรธlge Dansukker kan to spiseskefuld i en halv liter dej-vรฆske vรฆre med til at gรธre skorpen sprรธd, fremme hรฆvningen og sรธrge for, at brรธdet bliver saftigt.

Brug ogsรฅ sirup til marinade og dressinger, for eksempel til asiatiske retter og nudelsalater. Og sรฅ et lille trick: Du kan bruge sirup som lim pรฅ kagefadet, nรฅr du skal skรฆre en tรฆrte ud. Sรฅ rutsjer tรฆrten ikke frem og tilbage pรฅ fadet.

I drinks og kaffe

Vi bruger betegnelsen sirup om flydende sukkermasser, og man kan sagtens lave sin egen. Ofte tilsรฆttes sukkermassen med forskellige smage til drinks og varme drikke.

Du kan for eksempel hurtigt og nemt lave enย sukkersirupย til Caipirinhaย eller denne mangosirup tilย Gin Hass.

Vi har ogsรฅ opskriften pรฅ en letย mandelsirup, der blandt andet kan bruges i drinkenย Mai Taiย eller i kaffe.

Holdbarhed

Det kan godt vรฆre, at der stรฅr 'Mindst holdbar til...' pรฅ en flaske lys eller brun sirup, men sandheden er, at holdbarheden nรฆrmest er uendelig.

ร…rsagen til datostemplet skyldes de danske fรธdevaremyndigheders krav, men du kan sagtens bruge lystigt af den, selvom den for lรฆngst har passeret holdbarhedsdatoen.

Du skal ikke sรฆtte din sirup i kรธleskabet, da den har bedst af at stรฅ i stuetemperatur.

Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sรธlvbede.
    Bladbede og sรธlvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 33

Ugens madplan uge 33 med gode bud pรฅ aftensmad

Billede med ribsmuffins.

Ribsmuffins - sommerens bedste muffins med ribs

Billede af chokoladekage med revner.

Derfor revner din chokoladekage

uge32-bedsteVinkรธbMV

Ugens vine, uge 32, 2025: Her er de 19 bedste vinkรธb

Billede af salat med rest af kylling og grรธnne bรธnner.

Salat med rest af kylling og grรธnne bรธnner

Billede af bladbede og sรธlvbede.

Bladbede og sรธlvbede - fakta og viden

Forsiden lige nu

Madplan uge 33
Ugens madplan uge 33 med gode bud pรฅ aftensmadโ†’ Se opskriften
kyllingeoverlaฬŠr i ovn med kartofler
Kyllingeoverlรฅr i ovn med kartofler og baconโ†’ Se opskriften
galette med fersken
Galette med fersken - nem opskrift pรฅ dessertโ†’ Se opskriften
billederesultat for lasagne med kylling og spinat
Lasagne med kylling og spinat - den bedste opskriftโ†’ Se opskriften
billederesultat for ratatouille i ovn
Ratatouille i ovn (opskrift pรฅ den franske klassiker)โ†’ Se opskriften
Stegt mรธrbrad med marinade af hvidlรธg og soltรธrrede tomater
Stegt mรธrbrad med marinade af hvidlรธg og soltรธrrede tomaterโ†’ Se opskriften
knuste kartofler
Knuste kartofler med eddike (vinegar style)โ†’ Se opskriften
billede med blomkaฬŠlssalat
Blomkรฅlssalatโ†’ Se opskriften
fuldkornsboller
Fuldkornsbollerโ†’ Se opskriften
billede til hasselnรธddesmaฬŠkager med chokolade
Hasselnรธddesmรฅkager med chokolade - nemme og smรธrbagteโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her