Sirup er sรธdt og klistret. Farven gรฅr fra den ravgule til den mรธrke, fristende. Vi ved, at vi skal bruge den mรธrke sirup iย brunkagerย og at den lyse smager skรธnt pรฅ skyr og grรธd, men hvad er det egentlig lavet af?
Det vi kender som lys og mรธrk sirup var oprindeligt et restprodukt fra sukkerproduktionen.
I dag fremstilles det af sidestrรธmmene, der dannes under produktionen af hvid sukker fra sukkeroer. Ofte vil der ogsรฅ vรฆre sukker fra sukkerrรธr i den sirup, vi kender.
Det ender med en blive flydende sukkeroplรธsning, som bestรฅr af forskellige sukkerarter: Sakkarose, druesukker og frugtsukker.
Ahornsirup stammer fra trรฆer
Denne lรฆkre variant er et naturligt produkt fra ahorntrรฆerne. Saften tappes fra trรฆet og simrer i timevis, indtil det er en tyndtflydende sirup med en helt sรฆrlig aromatisk smag.
Ahornsirup kommer fra Canada, og er nรฆrmest et ikon i landet. Faktisk var det indianerne, der opfandt metoden med at tappe saft fra ahorntrรฆer, og da europรฆerne kom til Canada, lรฆrte de teknikken.
Indianernes ord for ahorntrรฆet er i รธvrigt meget poetisk og rammende: 'Trรฆet der grรฆder sรธde tรฅrer'.
Anvendelse og opskrifter
Der er masser af retter og kager, som nyder fordel af den sรธde sukkermasse. For eksempel er den uundvรฆrlig pรฅย arme riddereย ogย amerikanske pandekager.
Sirup kan erstatte sukker i de fleste retter, men den kan ogsรฅ bruges til at understรธtte hรฆvningen af brรธd. Sukkersmagen vil ikke kunne smages i brรธdet, da gรฆret fortรฆrer siruppen under hรฆvning.
Ifรธlge Dansukker kan to spiseskefuld i en halv liter dej-vรฆske vรฆre med til at gรธre skorpen sprรธd, fremme hรฆvningen og sรธrge for, at brรธdet bliver saftigt.
Brug ogsรฅ sirup til marinade og dressinger, for eksempel til asiatiske retter og nudelsalater. Og sรฅ et lille trick: Du kan bruge sirup som lim pรฅ kagefadet, nรฅr du skal skรฆre en tรฆrte ud. Sรฅ rutsjer tรฆrten ikke frem og tilbage pรฅ fadet.
I drinks og kaffe
Vi bruger betegnelsen sirup om flydende sukkermasser, og man kan sagtens lave sin egen. Ofte tilsรฆttes sukkermassen med forskellige smage til drinks og varme drikke.
Du kan for eksempel hurtigt og nemt lave enย sukkersirupย til Caipirinhaย eller denne mangosirup tilย Gin Hass.
Vi har ogsรฅ opskriften pรฅ en letย mandelsirup, der blandt andet kan bruges i drinkenย Mai Taiย eller i kaffe.
Holdbarhed
Det kan godt vรฆre, at der stรฅr 'Mindst holdbar til...' pรฅ en flaske lys eller brun sirup, men sandheden er, at holdbarheden nรฆrmest er uendelig.
ร rsagen til datostemplet skyldes de danske fรธdevaremyndigheders krav, men du kan sagtens bruge lystigt af den, selvom den for lรฆngst har passeret holdbarhedsdatoen.
Du skal ikke sรฆtte din sirup i kรธleskabet, da den har bedst af at stรฅ i stuetemperatur.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments