Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Sirup - fakta, opskrifter og alt du skal vide om den

Sirup - fakta, opskrifter og alt du skal vide om den

Billede med mørk sirup og lys sirup.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Sirup er sødt og klistret. Farven går fra den ravgule til den mørke, fristende. Vi ved, at vi skal bruge den mørke sirup i brunkager og at den lyse smager skønt på skyr og grød, men hvad er det egentlig lavet af?

Det vi kender som lys og mørk sirup var oprindeligt et restprodukt fra sukkerproduktionen.

I dag fremstilles det af sidestrømmene, der dannes under produktionen af hvid sukker fra sukkeroer. Ofte vil der også være sukker fra sukkerrør i den sirup, vi kender.

Det ender med en blive flydende sukkeropløsning, som består af forskellige sukkerarter: Sakkarose, druesukker og frugtsukker.

Ahornsirup stammer fra træer

Denne lækre variant er et naturligt produkt fra ahorntræerne. Saften tappes fra træet og simrer i timevis, indtil det er en tyndtflydende sirup med en helt særlig aromatisk smag.

Ahornsirup kommer fra Canada, og er nærmest et ikon i landet. Faktisk var det indianerne, der opfandt metoden med at tappe saft fra ahorntræer, og da europæerne kom til Canada, lærte de teknikken.

Indianernes ord for ahorntræet er i øvrigt meget poetisk og rammende: 'Træet der græder søde tårer'.

Anvendelse og opskrifter

Der er masser af retter og kager, som nyder fordel af den søde sukkermasse. For eksempel er den uundværlig på arme riddere og amerikanske pandekager.

Sirup kan erstatte sukker i de fleste retter, men den kan også bruges til at understøtte hævningen af brød. Sukkersmagen vil ikke kunne smages i brødet, da gæret fortærer siruppen under hævning.

Ifølge Dansukker kan to spiseskefuld i en halv liter dej-væske være med til at gøre skorpen sprød, fremme hævningen og sørge for, at brødet bliver saftigt.

Brug også sirup til marinade og dressinger, for eksempel til asiatiske retter og nudelsalater. Og så et lille trick: Du kan bruge sirup som lim på kagefadet, når du skal skære en tærte ud. Så rutsjer tærten ikke frem og tilbage på fadet.

I drinks og kaffe

Vi bruger betegnelsen sirup om flydende sukkermasser, og man kan sagtens lave sin egen. Ofte tilsættes sukkermassen med forskellige smage til drinks og varme drikke.

Du kan for eksempel hurtigt og nemt lave en sukkersirup til Caipirinha eller denne mangosirup til Gin Hass.

Vi har også opskriften på en let mandelsirup, der blandt andet kan bruges i drinken Mai Tai eller i kaffe.

Holdbarhed

Det kan godt være, at der står 'Mindst holdbar til...' på en flaske lys eller brun sirup, men sandheden er, at holdbarheden nærmest er uendelig.

Årsagen til datostemplet skyldes de danske fødevaremyndigheders krav, men du kan sagtens bruge lystigt af den, selvom den for længst har passeret holdbarhedsdatoen.

Du skal ikke sætte din sirup i køleskabet, da den har bedst af at stå i stuetemperatur.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.