Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Salat - fakta, opskrifter og alt du skal vide om den

Salat - fakta, opskrifter og alt du skal vide om den

Billede med salat.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS

Iceberg, rucola, feldsalat, hovedsalat, frillice, bionda, hjertesalat og romaine - salat fås i et væld af forskellige typer.

Ens for dem alle er, at de består af grønne blade, der oftest spises rå sammen med andre grøntsager i en - nå ja, salat.

De grønne salatblade er kendt som værende sunde, men hvorfor? Består de ikke bare af vand?

Hvad er salat?

Ordet salat dækker over et hav af forskellige sorter med stor variation i farve, facon og smag. Traditionelt tilhører salat arter af slægterne Lactuca og Cichorium, men i dag omtales mange andre arter også som salat.

Mest kendt er typer som hovedsalat og iceberg, men efterhånden er mange andre typer blevet tilgængelige i supermarkedet.

Og heldigvis for det - de forskellige typer af salater har så meget mere at byde på smagsmæssigt end den traditionelle (og måske lidt kedelige) iceberg.

Stor forskel på smagen

De mange forskellige arter af salat har nemlig ikke kun forskellige navne og udseende. De smager utroligt forskelligt.

Nogle sorter er sødlige som julesalat, hjertesalt og romaine mens andre kan være mere bitre som rucola, radicchio og frisé.

Salaterne kan desuden have noter af nødder som i romaine og feldsalat mens for eksempel rucola har sennepsagtige noter.

Derudover er der også stor forskel på konsistens og tekstur i de forskellige typer. Nogle er sprøde og vandfyldte med store blade, mens andre består af små fine blade, der kan være mere seje eller trævlede i strukturen.

Der er altså et kæmpe smagsunivers at udforske i de forskellige typer af salat, og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken type du vælger.

Op til 95 procent vand

Salat består primært af vand, faktisk er mellem 92 til 95 procent af salaten vand.

Det høje indhold af vand, er dog også en af årsagerne til, at den betragtes som værende sund. Det høje vandindhold betyder nemlig, at der næsten ingen kalorier er i salatblade.

I 100 gram salat er der kun omkring 20 kcal, hvilket betyder, at du kan spise store mængder af det, uden at bekymre dig om vægten og måske netop derfor, at salat så ofte er en del af slankekure.

For selvom der næsten ingen kalorier er i, så er der masser af smag, og du kan dermed blive sansemæssigt mættet samtidig med, at du får noget at tygge på. Fysisk mætter salatblade dog ikke så meget.

Men hvad er er der så i de sidste 5 procent af salaten?

Vitaminer og mineraler

Det lave kalorieindhold er ikke den eneste årsag til, at salat har fået status som en sund råvare. De indeholder nemlig også vitaminer, mineraler og andre plantestoffer.

Næringsindholdet i salat varierer en del fra sort til sort, men generelt indeholder salater en del A-vitamin, β-caroten, B9-vitamin (også kaldet folat), C-vitamin, K-vitamin, calcium, fosfor, kalium og magnesium.

Her kan du se indholdet af vitaminer og mineraler i fem forskellige typer salat:

Indhold per 100 gramIcebergRucolaRomaineRadicchioHovedsalat
A-vitamin (µg RE)13119130-120
β-caroten (µg)15014241560-1440
B9-vitamin (folat) (µg)89971366083
C-vitamin (mg)8152489
K-vitamin (µg)112109--130
Calcium (mg)16160331952
Fosfor (mg)2352304039
Kalium (mg)187369247302320
Magnesium (mg)747141317

Spis varieret

Selvom salat indeholder sunde vitaminer og mineraler, så består de altså primært af vand.

Sammenlignet med andre grovere grøntsager som rodfrugter og kål indeholder salat dog ikke mange af de sunde kostfibre.

Kostfibre giver en god fysisk mæthed og er sunde for fordøjelsessystemet samtidig med at de forebygger udvikling af hjertekarsygdomme og visse typer af kræft.

Det er altså ikke sundt at spise en kost, der består primært af salat, hvis du ikke får andre næringsstoffer som protein, fedt og kostfibre som kroppen har brug for.

Spis derfor endelig masser af salat, men husk at spise andet til så du får den næring, du har brug for.

Opskrifter

Her er nogle udvalgte salatopskrifter:

Romainesalat med tomater og pinjekerner

Blandet salat med iceberg

Hjertesalat med feldsalat, tomater og agurk

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.