Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med sake risvin.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Her får du fakta og viden om sake, der er en populære risvin fra Japan. Se hvordan risvinen produceres og hvad den indeholder.

Sake (på japansk 酒) er en alkoholisk drik, der er brygget af ris, vand, gær og koji, der er en fermenteringskultur.

På japansk kaldes den ofte nihonshu (日本酒) for at skelne den fra andre typer alkohol. På japansk kan sake betyde alkohol generelt. Alkoholprocenten ligger typisk omkring 12-16 %.

Det kaldes ofte risvin, men brygningen ligner mere øl, fordi stivelsen i risen først skal omdannes til sukker, før det kan gære. Den forvekles indimellem med mirin.

Indhold
  • Her får du fakta og viden om sake, der er en populære risvin fra Japan. Se hvordan risvinen produceres og hvad den indeholder.
  • Produktion
  • Historie
  • Typer
  • Sådan drikker man sake
  • I madlavning
  • FAQ
  • Kommentarer

Produktion

Bryggeproces: Minder mere om ølbrygning end vinproduktion, da risene først skal omdannes til sukker med koji, før gær kan omdanne sukkeret til alkohol.

Hovedingredienser

  1. Ris: Ikke almindelig spise-ris, men specielt sake-ris (f.eks. Yamada Nishiki).
  2. Vand: Rent, blødt vand er essentielt - Japan har mange gode kilder.
  3. Koji-kin (Aspergillus oryzae): En skimmel, der hjælper med at omdanne risstivelse til sukker.
  4. Gær: Omdanner sukkeret til alkohol.

Produktionsproces

  1. Ris poleres for at fjerne ydre lag (jo mere, jo finere smag).
  2. Risen dampes.
  3. Koji tilsættes og fermenteringen starter.
  4. Gæring foregår over 2-4 uger.
  5. Herefter presses, filtreres og pasteuriseres sake før tapning.

Poleringsgrad (seimaibuai): Jo mere risene er poleret (fjernet af de ydre lag), desto finere og renere bliver smagen.

Eksempler på dette er:

  • Junmai: Ingen tilsætning af alkohol, lavet kun med ris, vand, gær og koji.
  • Ginjo: Risene er poleret til mindst 60 % af deres oprindelige størrelse.
  • Daiginjo: Endnu finere, poleret til 50 % eller mindre.

Historie

Oprindelse: Har været drukket i Japan i over 1000 år, først som en ceremoniel drik ved templer og hoffet.

Bruges i: Traditionelle ceremonier, bryllupper, nytår og ved skåle i både formelle og uformelle sammenhænge.

Servering: Kan drikkes både kold, stuetempereret eller varm, afhængigt af typen og årstiden.

Typer

TypeBeskrivelse
JunmaiRent sake uden tilsat alkohol. Fyldig og riset smag.
HonjozoTilsat lidt alkohol for at forstærke aroma og lethed.
GinjoMere poleret ris (60 % eller mindre tilbage). Frugtigere og lettere.
DaiginjoMeget poleret ris (50 % eller mindre). Meget elegant og aromatisk.
NigoriUfiltreret sake – mælkehvid og sødere.
KoshuLagret sake – mørkere og mere kompleks.
NamazakeU-pasteuriseret sake – frisk og skal opbevares på køl.

Sparkling sake: Perlende version, ofte lav i alkohol og populær som aperitif.

Taruzake: Lagret på cedertræsfade, som giver en let træagtig aroma.

Sådan drikker man sake

Serveringstemperaturer

  • Kold (reishu): Bruges ofte til finere sake som ginjo og daiginjo.
  • Lun/varm (atsukan): Traditionelt for kraftigere og billigere typer som junmai og honjozo.
  • Stuetemperatur (jōon): Nogle typer smager bedst ved neutral temperatur.

Glas eller kop?

  • Kan drikkes af små keramiske kopper (ochoko), træbægre (masu) eller vinglas for aromatiske typer.

I madlavning

Du kan bruge sake i mange retter, blandt andet i de n japanske gryderet nikujaga eller i en teriyakisauce.

Tips ved brug af sake i madlavning:

  • Madlavningssake findes (ryorishu) og er billigere, men kan indeholde salt - tjek etiketten.
  • Hvis du bruger drikkesake, så vælg en billig, tør type (ikke daiginjo).
  • Brug sake tidligt i tilberedningen, så alkoholen kan fordampe og kun smagen bliver tilbage.

Flere inspirerende opskrifter:

Nikujaga - japansk gryderet
Få den nemme opskrift på nikujaga, der er en lækker gryderet fra det japanske køkken. Retten er med kartofler og kød, og den er let at lave.
Se opskriften her
Billede med nikujaga.
Ramen - nem japansk suppe med fyld
Få min opskrift på ramen, der er en populær japansk suppe med masser af grøntsager, kylling og æg. Min version er tilpasset og nem at tilberede.
Se opskriften her
Billede af ramen.
Teriyaki sovs opskrift
Her får du min opskrift på hjemmelavet teriyaki sauce. Den japanske og asiatisk inspirerede marinade er god til kylling, kød og meget andet.
Se opskriften her
billede til hjemmelavet teriyaki sauce
Tempura dej - Nem og klassisk opskrift på dej til dybstegning
Nem og lækker opskrift på hjemmelavet tempura dej. Den japanske dej, der kan bruges til dybstegning af kylling, grøntsager og meget andet.
Se opskriften her
billede med tempura dej
Misosuppe
Misosuppe er en klassisk og lækker suppe fra Japan. Den serveres ofte sammen med sushi, og så kan den toppes med hvad som helst.
Se opskriften her
billede med misosuppe

FAQ

Hvad er sake?

Sake er en traditionel japansk alkoholisk drik lavet af ris, vand, gær og koji-svamp. Selvom det ofte kaldes "risvin", minder bryggeprocessen mere om øl, da stivelsen omdannes til sukker og så til alkohol.

Hvordan udtales sake?

Det udtales "sa-ke" (med begge stavelser tydeligt), ikke "sæjk" som på engelsk.

Hvad bruges koji til?

Koji (Aspergillus oryzae) er en svamp, der fermenterer risen ved at omdanne stivelse til sukker - en nøgleingrediens i sake (og også i miso og sojasauce).

Hvordan opbevarer man sake?

Uåbnet: Mørkt og køligt (ikke nødvendigvis køleskab).
Åbnet: I køleskab - helst drukket inden 1-2 uger.
Premium sake mister smag hurtigere efter åbning.

Er sake det samme som mirin?

Nej - mirin er en sødet, lavalkoholisk risvin brugt til madlavning.
Sake drikkes - men bruges også i madlavning.

Kan man bruge sake i madlavning?

Ja - især i japanske retter som teriyaki, sukiyaki og ramen. Den fjerner fiskesmag og tilføjer umami.Brug evt. billigere sake til dette.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk
  • Billede med champagne.
    Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.