Marengs og kyskager er kager der stammer fra de gode, gamle dage. Men det er bestemt stadig værd at nyde i et væld af forskellige kager og desserter.
En simpel men lækker måde at bruge sin marengsmasse på, er ved at bage små kyskager. De består blot af marengsmassen, der bages i ovnen.
Det særlige ved kyskager er, at de skal bages ved lav varme i lang tid, og så er de helt perfekte. Opskriften her giver cirka 40 lækre kyskager – men det afhænger af, hvor store du laver dem.
Du kan bruge marengsen til:
Opskrift
Verdens bedste marengs
Ingredienser
- 3 æggehvider
- 175 g flormelis
- 1 tsk eddike
Fremgangsmåde
- Tænd din ovn på 100 grader varmluft.
- Æggehvider kommes i en skål og piskes stive. Du kan med fordel anvende en røremaskine med piskeris, men ellers er en el-pisker også fin.
- Pisk gradvist sukkeret i sammen med en teske eddike, og det tager ca. 10 minutter at piske en god marengs. Men du må ikke overpiske den!
- Marengs skal kunne stå selv, som du kan se på billedet her.
- Beklæd en bageplade med bagepapir, og kom din marengs i en sprøjtepose med stjernetyl.
- Nu kan du sprøjte små kyskager ud på bagepladen i ønsket størrelse. Du får ca. 40 kyskager af denne opskrift, men det afhænger selvfølgelig af hvor store du laver dem.
- Kyskagerne skal nu bages en time ved 100 °C varmluft, hvorefter du slukker ovnen og lader marengskagerne køle af i ovnen. Så synes jeg du får det bedste resultat. Klik her og brug det smarte minutur med indstillet bagetid på kyskagerne.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Farvede kyskager
Ønsker du at lave kyskager i forskellige farver, kan du blot tilsætte lidt konditorfarve til din marengsmasse.
Der skal ikke så meget farve til, så gå forsigtigt frem. Fremgangsmåde og bagetid er den samme som til de hvide kyskager.
3 tips til piskning af marengs
Du får lige tre gode tips, inden du går i gang med din produktion af kyskager.
- Husk at adskille æggehvide og blomme grundigt, når du kommer æggehviderne i skålen. Æggehviderne skal være helt rene og uden blomme!
- Når du pisker æggehviderne, skal du starte langsomt. Tilsæt derefter gradvist flormelis, og pisk nu ved højere hastighed indtil marengsen er klar. Pisk aldrig i længere tid end nødvendigt.
- Åbn aldrig ovnlågen mens du har marengs og kyskager i ovnen. Det ændrer nemlig temperaturen i ovnen, og det er kyskagerne ikke glade for.
Hvad er marengs?
- Marengs er en luftig og sød masse lavet af æggehvider og sukker, som piskes til en stiv, skinnende skum.
- Bruges som base i mange kager og desserter – eller nydes alene som sprøde, små søde bidder.
- Kan være blød og sej (f.eks. i pavlova) eller helt sprød og knasende, alt efter hvordan den bages.
Typer
- Fransk marengs – den klassiske: rå æggehvider pisket med sukker
- Schweizisk marengs – opvarmet over vandbad før piskning (stærkere og mere stabil)
- Italiensk marengs – varm sukkersirup piskes i æggehvider (bruges bl.a. i smørcreme og citronmarengstærte)
Populære marengs-desserter
- Pavlova – sprød marengs med sej midte, toppet med flødeskum og frugt
- Citronmarengstærte – tærte med syrlig citroncreme og brændt marengs
- Marengskys – små sprøde bidder
- Baiserlagkage – lagkage med marengsbunde
- Roulader med marengsbund og flødeskum
Tips og tricks
- Ingen fedt må komme i æggehviderne – ellers pisker det ikke op
- Brug glas- eller metal-skål – plast kan indeholde fedtrester
- Pisk til stive toppe – men ikke for længe, så skummet ikke bliver tørt
- Bag marengs langsomt ved lav temperatur (ca. 100–120 °C) for at tørre dem sprøde
- Opbevar tørt – marengs suger fugt og bliver hurtigt bløde
Opbevaring
- Helt tørre marengs kan holde sig i uger i en tætsluttende dåse
- De tåler ikke fugt – undgå køleskab
- Marengs kan ikke fryses i rå form, men bagte kan fryses kortvarigt
Typiske spørgsmål
De første gange man laver marengs, kan man godt blive i tvivl om, hvornår konsistensen er korrekt og marengs-massen er klar.
De spørgsmål, som du måske har fået undervejs i processen eller ved at læse opskriften, vil jeg prøve at besvare her:
Det tager ca. 10 min. at piske en marengs færdig. Marengsmassen er, som den skal være, når den kan stå af sig selv.
Du må ikke kunne mærke sukkerkorn mellem fingrene, når du rører ved massen.
Ja, det kan man godt. Du ødelægger æggehviderne hvis du pisker for længe: Så går de fra, at være blevet stive og danne skumtoppe, til at blive en ujævn masse. Du kan redde det ved at tilføje en ekstra æggehvide.
Et andet tegn på en overpisket marengs er, at der dannes væske i bunden af skålen.
Det tager ca. 10 min. at piske en god marengsmasse sammen.
Man tilføjer eddike for at gøre sin marengs blank og glat.
Derudover gør syren i eddiken også din masse mere stabil, fordi den får æggehviderne til at koagulere.
Bagetiden for marengs afhænger af, hvilken kage du laver, og hvor “hård” du vil have konsistensen skal være.
Marengsmasse til kyskager, som du finder opskrift på ovenfor, skal have 1 time i ovnen ved 100 grader varmluft.
Marengs kan selvfølgelig også bruges til andet end kyskager. Et eksempel er fuglereder, som efter bagning afkøles og fyldes med flødeskum og bær eller frugt.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Mie
Hej Holger 🙂
Hvis man gerne vil have sin marengs sådan lidt "tyggegummi" i midten hvad ville bagetiden så være? Hvis vi tager udgangspunkt i din opskrift her 🙂