Rødkålssalat er en klassiker til andesteg og julemad, og her er min bedste opskrift på rødkål, æble, granatæble og en lækker dressing.
Rødkålssalat hører for mange til som en fast bestanddel af julemiddagen, men du kan sagtens nyde en lækre salat med rødkål på andre tider af året også.
Den friske salat med rødkål, æble og granatæble passer perfekt til andesteg, men også flæskesteg og julemedister.
Der findes ikke en særlig opskrift på salaten, og man kan tilføje ingredienser efter smag og behag. Eksempelvis er det også populært med appelsin i salaten, og til denne opskrift kan du blot tilsætte en appelsin i tern.
Jeg elsker at vende den med en lækker appelsin vinaigrette, som jeg synes passer perfekt til. Denne dressing laver jeg med friskpresset appelsinsaft, som du kan se i opskriften. Og så har den også lidt smag af jul i sig.
OBS: Når du bruger kål som rødkål eller hvidkål er det vigtigt, at du starter med at fjerne de yderste blade. Samtidig skal du heller ikke bruge stokken på kålen. Den er både bitter og hård, og er ikke rar at få i munden. Heller ikke selvom den er finthakket.
Opskriften er beregnet til 4-6 personer, og jeg har også lavet en lille video med fremgangsmåden.
Se også mine opskrifter på:
Opskrift på rødkålssalat
Rødkålssalat
Ingredienser
- 0,5 rødkål - ikke stokken, skåret fra den øverste ende
- 2 spsk æbleeddike
- 1-2 æbler - afhængig af størrelse, i tynde både
- 1 granatæble - kun kernerne
- 50 g tranebær
Dressing til rødkålssalat
- 2 spsk æbleeddike
- 3 spsk olivenolie
- 3 spsk appelsinsaft - friskpresset
- 1 spsk honning
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Snit rødkål helt fint, og kom den op i en skål. Tilsæt et par spiseskefulde æbleeddike og et lille nip fint salt, og vend det forsigtigt rundt. Lad gerne rødkålen stå og trække 15 minutter, men du kan også anvende den straks,
- Del æblerne i kvarte, fjern kernehuset, og skær i helt tynde både.
- Tag kernerne ud af granatæblet - du kan evt. se her hvordan man nemmest fjerner kernerne fra et granatæble. Pas på, da det godt kan grise lidt!
- Kom æblebåde ned til rødkålen sammen med granatæble og tørrede tranebær.
- Vinaigrette til rødkålssalat: Rør æbleeddike sammen med olivenolie, friskpresset appelsinsaft, honning og en smule salt. Smag dressingen til.
- Hæld dressingen over rødkålssalaten, og vend det forsigtigt rundt. Bare brug fingrene.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Så er din rødkålssalat klar til servering, og den passer som sagt perfekt til blandt andet andesteg og flæskesteg.
Rødkålssalat med æble, dadler, valnødder og mynte
Rødkålssalat med æble, dadler, valnødder og mynte er en fantastisk velsmagende og frisk salat.
Den kan spises året, men er særlig aktuel i vintermånederne, hvor der er masser af billig kål at få.
Mangler du et frisk supplement til den tunge og fede julemad, er denne lette rødkålssalat med æble også et rigtig godt bud.
Masser af smag
Når man laver mad, er det vigtigt at tænke de forskellige grundsmage ind i retten, hvis du vil opnå den bedste smag. Og det er netop, hvad der er tilfældet i denne lækre salat.
Æblerne giver en frisk syrlighed, dadler er søde og valnødder bringer bitterhed.
Sammen med det lidt stærke fra dressingen med dijonsennep, er der et lækkert sammenspil af de forskellige grundsmage, der gør salaten spændende at spise.
Og så bringer mynten en ekstra dimension til salaten, med dens friske aromaer.
Du skal bruge:
¼ - ½ rødkål
1 æble
50 gram valnødder
5-6 dadler
mynteblade
Dressing
3 spsk olivenolie
2 spsk æblecidereddike
1 tsk honning
1 tsk dijonsennep
salt og peber
Fremgangsmåde
- Skær rødkål i fine strimler.
- Skyl æblet, fjern kærnehuset og skær det i tynde både.
- Hak valnødderne groft og skær dadlerne ud i små stykker (husk at fjerne sten fra dadlerne).
- Skyl myntebladene.
- Kom alle ingredienser i en skål og vend dem forsigtigt sammen. Pynt med lidt mynteblade.
- Lav en dressing ved at blande olivenolie, æblecidereddike, honning og dijonsennep. Smag til med salt og peber og juster evt. med lidt mere honning eller sennep.
- Server salaten med dressing til.
Rødkål er sundt
Forskning har vist, at kål har særlige egenskaber, der går ud over de generelle sundhedseffekter af frugt og grønt blandt andet i forhold til forebyggelse af kræft. Dette gælder også for rødkål, der desuden er særligt rig på C-, B- og K-vitamin.
Rødkål (og kål generelt) er desuden kaloriefattigt, men rig på de mættende kostfibre, der bidrager til at nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme og diverse kræftformer.
Skal man tale om en slags superfood, så er vores nordiske kål faktisk et af de bedste bud. Og så er det ovenikøbet billigt og kan dyrkes med minimal miljøbelastning. Kål er altså sundt for både krop, miljø og pengepung.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: