Ramsløg ser smukt ud på en servering, det er sprængfyldt med C-vitaminer, dufter og smager godt, og så vokser det lige for næsen af os.
Ramsløg dukker allerede op i skovbunden og haven i slutningen af februar måned: Først hen i maj måned begynder de at blomstre med de fineste, hvide stjerne-blomster.
Hele planten kan spises: Bladene, blomsterne og knopperne, så det er en super-anvendelig plante fra liljefamilien. Brug den blandt andet til en hjemmelavet ramsløgspesto eller til ramsløgssmør.
Du kan også sagtens bruge ramsløg i aftensmad. Du kan for eksempel lave en lækker pasta med ramsløg og bacon.
Og så er ramsløg billig. Det handler bare om at komme ud i naturen og se sig omkring. Pas dog på ikke at forveksle med for eksempel den giftige liljekonval, hvis blade kan ligne ramsløgets blade.
Hvad er ramsløg?
Ramsløg (Allium ursinum) er en vild løgplante, der vokser i skove og fugtige områder om foråret.
Den smager og dufter mildt af hvidløg, og både blade, blomster og løg kan spises.
Næringsindhold
Der er mange gange flere C-vitaminer i ramsløg end i citroner. Desuden indeholder ramsløg samme stoffer som hvidløg, der styrker vores immunforsvar.
Så de små blade bugner af gode ting, vores kroppe har godt af.
Ernæringsfakta (pr. 100 g)
- Kalorier: ca. 35 kcal
- Rig på C-vitamin, A-vitamin, jern, magnesium og antioxidanter.
- Har naturlige antibakterielle og antivirale egenskaber.
Ramsløg er kendt for at styrke immunforsvaret og kan bidrage til en sund fordøjelse.
Anvendelse
Ramsløg kan sagtens spises frisk uden tilberedning. Den kan bruges i stedet for purløg som drys, men vær opmærksom på, at løgene smager kraftigt, når de er rå.
Løgene er også fine til kryddersmør, dressinger, hjemmerørt mayonnaise og en pesto med løgene som det stærke modspil til olivenolien, parmesanosten og pinjekernerne.
Når ramsløg bliver stegt eller kogt, forsvinder den skarpe hvidløgsmag og går mere over i en sødere og mildere smag.
Opbevaring
Bladene kan holde sig friske i en uges tid, hvis du opbevarer dem i en pose i køleskabet.
Blomsterne opbevares på samme måde, men de er mere sarte og holder max. i et par dage i køleskabet.
Oprindelse og sæson
- Ramsløg findes vildt i store dele af Europa, inklusiv Danmark.
- Typisk sæson: Marts til maj.
- De plukkes ofte i skovbunde med halvskygge og fugtig jord.
Almindelige anvendelser
- Bruges i pesto, salater, supper, brød og smør.
- Kan erstatte hvidløg i retter for en mildere smag.
- Blomsterne er også spiselige og pynter smukt på retter.
Værd at vide
- Kaldes også "skovens hvidløg".
- Ifølge gamle sagn spiste bjørne ramsløg efter vinterhi for at få kræfter igen.
- Ramsløg kan forveksles med giftige planter som liljekonval – derfor skal man dufte sig frem: Ramsløg dufter kraftigt af hvidløg, og det gør liljekonval ikke!
Opskrifter med ramsløg
Her får du de mest populære opskrifter med ramsløg.
Ramsløgspesto - hjemmelavet pesto med ramsløg
Ramsløgssmør - Nem opskrift på hjemmelavet smør med ramsløg
Pasta med ramsløg og bacon
Lammekølle med flødekartofler som gæstemad
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments