Radiser deler nok vandene, for jeg kender en del, der ikke er sรฅ glade for dem. Og det er faktisk synd, for radiserne har mange gode ting i sig.
Sandheden er dog ogsรฅ, at nogle elsker den โ andre kan slet ikke klare tanken om den skarpe smag.
Det er radisen - forรฅrets lille farvebombe, der her er tale om. For ikke meget er mere lig med dansk forรฅr end denne lille stรฆrke sag klรฆdt i rรธdt og hvidt med sin struttende grรธnne top.
Er du som flertallet af danskere, har du med garanti ogsรฅ selv prรธvet at dyrke radiser i haven eller altankassen.
Den er nemlig nem at dyrke, kan gro stort set overalt og den vokser sรฅ hurtigt, at den kan sรฅs og hรธstes flere gange over en sรฆson.
Sรฆson
Sidst i marts/start april kan du sรฅ radiser i haven.
Sรฅ dem i en rille i jordenย med ca. 15 cm mellem rรฆkkerne. Med lidt held, har du friske radiser efter 3-4 uger.
Radiserne skal hรธstes, mens de er smรฅ, sรฅ de stadig er sprรธde, saftige og milde.
Fรฅr du ikke hรธstet dem alle sammen, sรฅ lad dem vokse videre, til de gรฅr i blomst og danner frรธstande.
Frรธstandene kaldes for skulper og er meget lรฆkre, hvis de hรธstes, inden de bliver for store. De smager som radiserne, men er mildere.
Vitaminer
Radiserne er lave pรฅ kulhydrater, men til gengรฆld fyldt med kostfibre, proteiner, C-vitamin, kalium, calcium og magnesium.
De er vanddrivende og skรฅnsomme mod leveren, fremmer stofskiftet og kredslรธb og styrker immunforsvaret.
Opbevaring
Radisen holder sig bedst uden top.
Nip toppen af, skyl radiserne og opbevar dem i en lufttรฆt beholder i kรธleskabet, sรฅ holder de sig friske i en uges tid.
Fakta
Det latinske navn for den lille lรฆkkerbisken er Raphanus sativus var. Radicula.
Den menes den at vรฆre kommet til Danmark fra Kina i 1600-tallet, men den blev fรธrst rigtig populรฆr i 1800-tallet.
Radisers styrke afhรฆnger bl.a. af sorten, hvornรฅr de hรธstes, og af hvor meget vand de har fรฅet.
Bruges i hudplejeindustrien til behandling af betรฆndelsestilstande og uren hud.
Opskrifter
De rรธdhvide radiser tilhรธrer det kolde kรธkken. Radiser og rygeost hรธrer sammen - og sรฅ dansk, som det kan blive.
Tag et godt kernerugbrรธd og smรธr med rygeost og med skiver af radise pรฅ toppen.
En anden sommerklassiker er rรธget makrel med radise.
Du kan ogsรฅ pynte dine grรธnne salater med de smรฅ farvebomber, pift ostemaden op eller nyd ganske enkelt de sprรธde radiser med lidt koldt smรธr og et drys havsalt eller i en lรฆkker hjemmelavet dip med rygeost.
Smagen i radiserne er nรฆrmest hen mod peber og sennep, som nogle altsรฅ elsker, mens andre ikke er sรฅ vilde med den. Lรฆs ogsรฅ mere om kinaradiser her.
Find mere inspiration til opskrifter med radiser her:
Kartoffelsalat med grรธnne bรธnner og radiser
Melonsalat med asparges, radiser og saltede mandler
Aspargessalat med bagte radiser
Salat med hvide asparges
Speltsalat med รฆble og radiser med honningdressing
Kogt torskerogn med mayo, radiser og citron
Radisesalat med lรฆkker sennepsvinaigrette
Rygeostsalat med radiser - rigtig sommersalat
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments