Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Radiser - fakta, indhold og opskrifter

Radiser - fakta, indhold og opskrifter

Billede med radiser.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMS
Opdateret: 17. juli 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Radiser er sunde og indeholder masser af næringsstoffer, som bla. fremmer stofskiftet. Her kan du se alt om radiserne, opbevaring, holdbarhed og opskrifter.

Radiser deler nok vandene, for jeg kender en del, der ikke er så glade for dem. Og det er faktisk synd, for radiserne har mange gode ting i sig.

Sandheden er dog også, at nogle elsker den - andre kan slet ikke klare tanken om den skarpe smag.

Det er radisen - forårets lille farvebombe, der her er tale om. For ikke meget er mere lig med dansk forår end denne lille stærke sag klædt i rødt og hvidt med sin struttende grønne top.

Er du som flertallet af danskere, har du med garanti også selv prøvet at dyrke radiser i haven eller altankassen.

Den er nemlig nem at dyrke, kan gro stort set overalt og den vokser så hurtigt, at den kan sås og høstes flere gange over en sæson.

Oversigt over indhold
  • Radiser er sunde og indeholder masser af næringsstoffer, som bla. fremmer stofskiftet. Her kan du se alt om radiserne, opbevaring, holdbarhed og opskrifter.
  • Sæson
  • Vitaminer
  • Opbevaring
  • Fakta
  • Opskrifter
  • Kartoffelsalat med grønne bønner og radiser
  • Melonsalat med asparges, radiser og saltede mandler
  • Aspargessalat med bagte radiser
  • Salat med hvide asparges
  • Speltsalat med æble og radiser med honningdressing
  • Kogt torskerogn med mayo, radiser og citron
  • Radisesalat med lækker sennepsvinaigrette
  • Rygeostsalat med radiser - rigtig sommersalat
  • Kommentarer

Sæson

Sidst i marts/start april kan du så radiser i haven. Så dem i en rille i jorden med ca. 15 cm mellem rækkerne. Med lidt held, har du friske radiser efter 3-4 uger.

Radiserne skal høstes, mens de er små, så de stadig er sprøde, saftige og milde. Får du ikke høstet dem alle sammen, så lad dem vokse videre, til de går i blomst og danner frøstande.

Frøstandene kaldes for skulper og er meget lækre, hvis de høstes, inden de bliver for store. De smager som radiserne, men er mildere.

Vitaminer

Radiserne er lave på kulhydrater, men til gengæld fyldt med kostfibre, proteiner, C-vitamin, kalium, calcium og magnesium.

De er vanddrivende og skånsomme mod leveren, fremmer stofskiftet og kredsløb og styrker immunforsvaret.

Se også: Salat med radiser, spinat, majs og tomater

Opbevaring

Radisen holder sig bedst uden top.

Nip toppen af, skyl radiserne og opbevar dem i en lufttæt beholder i køleskabet, så holder de sig friske i en uges tid.

Fakta

Det latinske navn for den lille lækkerbisken er Raphanus sativus var. Radicula.

Den menes den at være kommet til Danmark fra Kina i 1600-tallet, men den blev først rigtig populær i 1800-tallet.

Radisers styrke afhænger bl.a. af sorten, hvornår de høstes, og af hvor meget vand de har fået.

Bruges i hudplejeindustrien til behandling af betændelsestilstande og uren hud.

Opskrifter

De rødhvide radiser tilhører det kolde køkken. Radiser og rygeost hører sammen - og så dansk, som det kan blive.

Tag et godt kernerugbrød og smør med rygeost og med skiver af radise på toppen.

En anden sommerklassiker er røget makrel med radise.

Du kan også pynte dine grønne salater med de små farvebomber, pift ostemaden op eller nyd ganske enkelt de sprøde radiser med lidt koldt smør og et drys havsalt eller i en lækker hjemmelavet dip med rygeost.

Smagen i radiserne er nærmest hen mod peber og sennep, som nogle altså elsker, mens andre ikke er så vilde med den. Læs også mere om kinaradiser her.

Find mere inspiration til opskrifter med radiser her:

Kartoffelsalat med grønne bønner og radiser

4.5 fra 4 stemmer
Her er min opskrift på en nem kartoffelsalat med grønne bønner, radiser og en lækker sennepsvinaigrette. Perfekt som tilbehør til maden.
Gå til opskrift
kartoffelsalat med grønne bønner

Melonsalat med asparges, radiser og saltede mandler

4.8 fra 4 stemmer
Melonsalat med asparges laves med en halv galia melon, der passer godt til salater. I denne opskrift blandes den med grønne asparges, radiser og mandler.
Gå til opskrift
billede med melonsalat med asparges

Aspargessalat med bagte radiser

5 fra 4 stemmer
Aspargessalat er en skøn salat, og i min opskrift laves salaten med ristede grønne asparges, bagte radiser og en meget lækker dressing.
Gå til opskrift
billede med aspargessalat

Salat med hvide asparges

4.7 fra 3 stemmer
Her får du en virkelig lækker salat med hvide asparges, babyspinat, ærter og radiser. En ægte sommersalat, som er lækkert tilbehør.
Gå til opskrift
Salat med hvide asparges

Speltsalat med æble og radiser med honningdressing

5 fra 2 stemmer
En opskrift på lækker speltsalat med æbler og radiser. Speltsalaten vendes med en skøn honningdressing, og er god som tilbehør til kødretter.
Gå til opskrift
billederesultat for speltsalat med æble

Kogt torskerogn med mayo, radiser og citron

5 fra 4 stemmer
Kogt torskerogn smager umanerlig dejligt på et stykke ristet rugbrød. Her er opskriften på et lækkert smørrebrød med hjemmekogt torskerogn.
Gå til opskrift
Torskerogn med citron

Radisesalat med lækker sennepsvinaigrette

5 fra 2 stemmer
Sådan laver du en vidunderlig radisesalat med sennepsvinaigrette. I salaten er der også spidskål, majs, tomat og friskhakket persille.
Gå til opskrift
En super lækker radisesalat mednspidskål og andre gode ting, der vendes med en hjemmelavet sennepsvinaigrette, der er en let syrlig dressing med sennep. Foto: Guffeliguf.dk.

Rygeostsalat med radiser - rigtig sommersalat

4.5 fra 13 stemmer
Nem opskrift på rygeostsalat, der laves med blot fire ingredienser. En virkelig lækker salat med rygeost og radiser, og den passer perfekt til sommermad.
Gå til opskrift
billede med rygeostsalat
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.