Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Rabarberblade - derfor må du ALDRIG spise dem!

Rabarberblade - derfor må du ALDRIG spise dem!

rabarberblade
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMS

Rabarberblade er meget giftige at spise. Faktisk skal du blot spise få gram af bladene fra rabarberne før det er kritisk. Læs mere de giftige blade her.

Rabarberblade store og flotte, men de er også giftige!

Så lad mig bare indlede med en klokkeklar advarsel mod, at spise bladene fra rabarber, for det kan du nemt blive meget syg af. I værste fald kan det koste dig livet.

Den rabarber vi dyrker i de danske haver hører til den såkaldte pileurtefamilie, og typisk begynder vi at høste rabarberen i slutningen af april eller starten af maj, hvorefter sæsonen står på et par måneder frem.

Og her står den så på alt fra rabarbercrumble til rababermuffins og rabarbergrød. Altsammen virkelig lækkert.

Men de store rabarberblade er altså et no go. Dem må man ALDRIG spise,

Rabarberblade er giftige

Rabarberblade er grønne og altså særdeles giftige, men faktisk uden at man præcist ved hvilken gift der er tale om.

Fødevarestyrelsen skriver, at bladene på rabarber indeholder store mængder oxalsyre, men man mener ikke at den alene kan forklare hvorfor bladene er så giftige.

Derfor må andre stoffer også spille en rolle.

Små mængder

Faktisk skal der ikke store mængder rabarberblade til, før de begynder at blive giftige for os mennesker.

Allerede fra en indtagelse på 10 gram kan det være kritisk, og man kan pådrage sig en alvorlig forgiftning.

Og ved større mængder kan forgiftningen være så alvorlig, at det kan medføre døden.

Så det kan ikke understreges nok, at man aldrig skal spise rabarberens blade.

Flere døde af rabarberblade

Allerede under 1. Verdenskrig fandt man for alvor ud af hvor giftige rabarberbladene var og er.

På grund af krigen var der mangel på mange basale fødevarer, og herunder også grøntsager.

Det fik mange til blandt andet i England at spise rabarberlade som erstatning for eksempelvis spinat, og det var fatalt.

Man kender ikke det nøjagtige antal døde, men det kostede menneskeliv. Så giftige er bladene altså at indtage.

Det fik samtidig også myndighederne til at advare mod at spise rabarberbladene, og den advarsel gælder altså den dag i dag.

Se også mine populære opskrifter på:

Rabarberkage - opskrift på kage med rabarber

Rabarbercrumble med kokos

Rabarberdrøm med bagt marengs

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Verner Hansen skriver

    april 20, 2024 at 11:34 pm

    Der skrives så meget i disse tider, og meget er ikke dokumenteret. Rabarberblade er giftige, siges der, men hvor finder man dokumentation for det? Jeg har dyrket rabarber, siden jeg var lille dreng og har vist spist rabarberblade af og til. Hønsene går frit mellem rabarberne og hakker en masse huller i de spæde rabarberblade uden at blive syge af det. Holdningen i dag er, at alt er farligt, alle mulige farer skal udpensles, sä man tør næsten ikke trække vejret, så farligt er det. Hvor er den sunde fornuft?

    Svar
    • Sigurd erlendsson skriver

      april 23, 2024 at 10:19 am

      Jeg har aldrig spist rabarberblade da min farmor stærkt frarådede det.

      Svar
  2. Annette Fjellerad skriver

    juli 10, 2022 at 6:59 pm

    Er det så også giftigt at bage en steg, pakket ind i rabarber blade og så stegt i en jordovn?
    Min datter har trængt sig at prøve, men jeg tænker at bladene vil afgive gift til stegen.
    Jeg vil være meget taknemmelig for et svar.
    Mvh Annette

    Svar
  3. Simon h skriver

    juni 18, 2022 at 4:06 pm

    Jeg spiste et helt rabarberbæad i hår uden at vide det var giftigt. Kunne intet mærke. Sikkert bare en gammel myte.

    Svar
    • Kongen af Skåne skriver

      juli 25, 2023 at 6:40 pm

      Nok ik så smart hvis folk rent faktisk døde af det under krigen

      Svar

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.