• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Potaske - hvad er hævemidlet og hvad bruges det til?

Billede med potaske.
Potaske er et hævemiddel, der især bruges til bagning af brunkager. Det lidt specielle navn stammer fra gammel tid, hvor det faktisk blev lavet ved, at man brændte plantedele af i en potte. I dag fremstilles potasken kemisk. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  27. april 2025

Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Hvad er potaske
  2. Hvordan bruges potaske
  3. Hvad bruger man det til
  4. Hvorfor hedder det potaske
  5. Opskrifter
  6. Brunkager
  7. Honningkagehjerter - nem honningkage uden fordej
  8. Jødekager
  9. Bastogne kiks

Måske har du undret dig over, hvad potaske er for noget? Altså udover at det er et velkendt hævemiddel til visse småkager.

Her kigger jeg lidt nærmere på potaske, hvad det er og hvad du bruger det til helt præcist.

Hvad er potaske

Potaske er som sagt et hævemiddel, som du kender det med bagepulver, natron og hjortetaksalt.

Det fremstilles af kaliumcarbonat, og er altså en slags salt. Det er det kemiske stof kaliumcarbonat (K₂CO₃).

Det virker ved at frigive kuldioxid (CO₂), når det blandes med en syre og opvarmes.

Det hjælper dejen med at hæve let og giver bagværket en sprød og sej konsistens.

Hvordan bruges potaske

Potasken skal altid opløses i vand før det tilsættes dejen. Her har det, kort fortalt, samme effekt som bagepulver og natron.

Det vil sige, at under bagningen danner potasken kuldioxid, som får kagen til at hæve, og samtidig gør det sprødt.

I bagværk kan potasken i øvrigt godt erstattes med natron, men du mister så noget af sprødheden.

Det er ikke velegnet til almindelige kager eller brød, kun fladt bagværk.

Små mængder potaske kan også gøre bagværk mørkere i farven.

Hvad bruger man det til

Potaske anvendes især til brunkager, hvor det gør brunkagerne sprøde og porøse. Præcist som vi ønsker en god brunkage.

Det kan også anvendes når du bager honningkager eller sirupskager. Tidligere anvendte man iøvrigt også potasken til rengøring.

Hvorfor hedder det potaske

Det noget spøjse navn har faktisk en god forklaring. For selvom man i dag fremstiller hævemidlet ad kemisk vej, så var det mere jordnært i gamle dage.

Her udvandt man nemlig potasken ved, at brænde plantedele af i en lerpotte. Deraf navnet, som jo så lige pludselig giver giver god mening. Potaske udtales derfor også pot-aske. Altså med tryk på pot.

Navnet "potaske" stammer helt præcist fra "pot ash" = aske fra en gryde.

Opskrifter

Hvad kan du så bruge potasken til? Her er nogle udvalgte opskrifter med hævemidlet.

Brunkager

4.8 fra 177 stemmer
Brunkager. Opskrift på bagerens brunkagedej. Den originale brunkage fra bagermester Hardy Christensen i Vestjylland, og de er sprøde og gode.
Gå til opskrift
billede af brunkager

Honningkagehjerter - nem honningkage uden fordej

4.8 fra 23 stemmer
Her får du en nem opskrift på honningkagehjerter. Lækre honningkager uden fordej, og disse honninghjerter tager ikke så lang tid at lave.
Gå til opskrift
billederesultat for honningkagehjerter

Jødekager

4.7 fra 88 stemmer
Den bedste opskrift på jødekager, der er klassiske småkager til jul. Sprøde og lækre kager med kanelsukker og mandler. Nemme at bage.
Gå til opskrift
billede med jødekager

Bastogne kiks

4.8 fra 8 stemmer
Bastogne kiks er en skøn og sprød kanelsmåkage. Få opskrift på hjemmelavet Bastogne og læs mere om den populære småkage her.
Gå til opskrift
hjemmelavede bastogne småkager
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her