• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Sovs og sauce

Opbagt persillesovs - nem opskrift lavet helt fra bunden

persillesovs
Persillesovs laves af en opbagt sovs, der tilsættes hakket persille. Persillesovs er blandt andet en trofast følgesvend til stegt flæsk. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  27. februar 2025 - Udgivet:  22. august 2018

Del gerne:
336
SHARES
FacebookMessenger336PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Persillesovs
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tips
  8. Opbagning
  9. Uden mælk
  10. Uden hvedemel
  11. Genopvarmning
  12. Persille og jordbakterier
  13. Typiske spørgsmål
4.6 fra 140 stemmer
Gå til opskrift

Alle elsker persillesovs, og den passer jo til alt fra frikadeller til rødspætter og meget andet. Det er en opbagt sovs tilsat finthakket persille, og den er nem at lave.

Men persillesovs er jo mere end det, så her kan du også se hvordan du laver den uden mælk, uden hvedemel, om man må genopvarme sovsen og meget mere.

Opskriften er beregnet til fire personer. Se også fremgangsmåde i min video. Spar ikke på mængden af persille.

Sovsen er perfekt til stegt flæsk og frikadeller. Søg opskrifterne frem i søgefeltet øverst på siden.

Se også disse opskrifter:

  • Bechamelsauce
  • Brun sovs
  • Paprikasovs

Opskrift

persillesovs

Persillesovs

Få opskriften på den perfekte persillesovs til dine yndlingsretter. Lær at lave en lækker opbagt sovs med frisk persille.
Bedømmelse
4.6 fra 140 stemmer
RetSovs og saucer
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 5 minutter minutter
Samlet tid: 10 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 2 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 4 dl mælk
  • muskatnød - et par riv
  • citronsaft - friskpresset
  • 1 tsk sukker
  • 2 håndfulde persille
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  • Kom smør i en tykbundet kasserolle, og smelt smørret ved en god varme. Det skal lige netop bruse af, og så kommer du hvedemel i. Smørret må ikke blive brunt når du laver persillesovs.
  • Pisk godt rundt med et piskeris, så smør og mel ikke brænder på.
  • Tilsæt så gradvis mælk under stadig piskning, indtil din persillesovs har den rette konsistens. Målene her plejer at passe fint, men du kan jo lave din sovs så tynd eller tyk, som du nu vil have den.
  • Riv lidt muskatnød i sovsen, og lad den nu småkoge ved svag varme i fem minutter. Kogningen fjerner smagen af mel, som ikke er så behagelig.
  • Smag persillesovsen til med lidt friskpresset citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber.
  • Vend persille (friskhakket) i sovsen, og lad den småkoge et par minutter mere. Spar ikke på persillen, og der kan tilsættes efter smag og behag,

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
139
% Daglig værdi*
Fedt
 
9
g
14
%
Mættet fedt
 
6
g
38
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
0.4
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
27
mg
9
%
Natrium
 
666
mg
29
%
Kalium
 
200
mg
6
%
Kulhydrater
 
11
g
4
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
7
g
8
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
428
IU
9
%
Vitamin C
 
16
mg
19
%
Calcium
 
135
mg
14
%
Jern
 
0.4
mg
2
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Tips

Hvis sovsen bliver for tyk, kan du hurtigt piske den op med lidt mere vand eller mælk.

Persillesovs er elsket af de fleste, og bliver ofte serveret sammen med stegt flæsk eller helstegt rødspætte.

Der findes forskellige slags persille, men det bedste er at lave persillesovsen af kruspersille.

Du kan også finde den bredbladede persille i butikkerne, men den smager noget kraftigere. Kruspersillen er bare nemmere at hakke til persillesovsen, så anvend den.

Udover at persillen er sund, så er den også god til at bekæmpe dårlig ånde med. Blandt andet derfor bruges persillen ofte sammen med hvidløg, blandt andet i hvidløgssmør og hvidløgsflutes.

Opbagning

Den hvide sovs laves som en opbagt sovs, hvor man mælk eller bruger vandet fra de kogte kartofler til den.

Har du ikke kartoffelvand, kan du i stedet bruge vand eller en hønsefond. Men du kan også lave persillesovsen udelukkende med mælk, som jeg har gjort i denne opskrift.

Husk, at det er vigtigt at hvid sovs koges mindst fem minutter, så du får kogt smagen af hvedemel væk.

Uden mælk

Hvis du gerne vil lave persillesovs uden mælk, ja så er der her en vegansk opskrift på den.

Et lille blomkål skæres i små buketter, der kommes i en gryde. Hæld vand ved så det netop dækker blomkålen.

Kog i cirka 12 minutter indtil kålen er helt mør, hvorefter du hælder lidt af kogevandet fra (så bliver sovsen ikke for tynd).

Kom en deciliter sojamælk i og blend nu sovsen i gryden med en stavblender, så den bliver helt jævn. Tilsæt om nødvendigt lidt mere sojamælk.

Hak et bundt persille fint og vend persillen i, kog tre minutter mere og nu har du en lækker sovs med persille uden mælk. Smag til med salt og peber.

Uden hvedemel

Man kan også lave en nem persillesovs uden brug af hvedemel.

Her skal du smelte 75 gram smør i en gryde (jo, der skal så meget smør til for at sovsen bliver god), hvorefter du tilsætter fire deciliter piskefløde.

Kog persillesovsen lidt ind, hvorefter du rører cirka 100 gram flødeost i den.

Et bundt persille hakkes fint og tilsættes, hvorefter sovsen lige varmes yderligere et minuts tid. Serveres straks.

Hvis du er til LCHF, der står for Low Carb High Fat, altså få kulhydrater og meget fedt, ja så er denne persillesovs jo lige sagen.

Sovsen passer også fint til stegt flæsk i airfryer.

Genopvarmning

Må man genopvarme persillesovsen? Ja, som udgangspunkt kan du godt, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.

Du kan nemlig sagtens gemme madrester, hvor persille eller andre krydderurter er kogt eller stegt med under hele tilberedningen.

Men du skal være omhyggelig med at afkøle maden hurtigt ned.

Og hvis du bruger persille som det sunde og pæne drys til maden, kan du med fordel servere den ved siden af i en lille skål.

Så er persillen nemlig kun i den mad, der bliver spist på tallerknerne, og dermed undgår du problematikken omkring genopvarmning af mad med persille.

Persille og jordbakterier

Helt generelt er det vigtigt, at du skyller den friske persille grundigt inden brug i både persillesovs og andre retter med persille, og det skyldes jordbakterier.

Ganske vist kan du ikke være sikker på at få fjernet alle jordbakterier, men det er altså vigtigt at skylle den meget.

Og så iøvrigt genopvarme persillesovsen til mindst 75 grader, hvor et opkog jo klarer den opgave uden problemer.

Men så burde der ikke være problemer med at spise en genopvarmet persillesovs.

Typiske spørgsmål

Må man genopvarme persillesovs?

Du kan sagtens genopvarme din persillesovs uden at blive syg. Men sovsen skal køles hurtigt ned efter brug første gang.

Hvordan laver jeg persillesovsen uden mælk?

Her pisker du blot persillesovsen op med enten kogevandet fra kartofler eller en bouillon.

Hvor mange kalorier er der i persillesovs?

Der er cirka 120 kalorier i 100 gram persillesovs.

Opskrift på vegansk persillesovs?

Her koges et lille blomkål i buketter mørt i vand, der netop dækker kålen. Blendes med lidt sojamælk og tilsættes persille.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Sten Olesen

    juli 06, 2024 at 4:40 pm

    Bare god

    Svar
  2. Louise

    april 27, 2021 at 6:07 pm

    Hejsa Holger,

    Det er jo en super lækker opskrift, men er det dér med sukkeret ikke nyt? Jeg mener jeg har fulgt denne opskrift mange gange før, men uden sukker delen, og jeg kunne bedre lide den uden sukker. Er det rigtigt der er ændret på den forholdsvis fornyligt, og må jeg i så fald få den gamle opskrift?
    Venlig hilsen Louise

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 27, 2021 at 7:17 pm

      Hej Louise
      Du er skarp 🙂
      Jo, jeg udvikler jo løbende på opskrifterne, og jeg synes man får lidt mere dybde i smagen, når man kommer lidt citronsaft og sukker i. Men du kan bare udelade de to ting og ellers følge opskriften. Så får du stadig en dejlig persillesovs.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Irene

    marts 13, 2021 at 12:59 pm

    Der stå ikke noget om kartoffelvand i opskriften, kun mælk 😳

    Svar
  4. Myrli

    marts 13, 2021 at 12:59 pm

    Endnu bedre med ligdt fløde i.

    Svar
  5. Ove

    marts 13, 2021 at 12:59 pm

    Smør, eller margarine i, varm op, kom mel i og rør og så rør den op med mælk til den er passende. Tilsæt persille....... Hvor svært kan det være.😎

    Svar
    • Jane

      november 16, 2023 at 6:24 pm

      Det var dog en nedladende kommentar 😔
      Jeg synes Holgers opskrifter er lækre…
      Og til din kommentar, vil jeg nu synes at sovsen vil være pænt kedelig uden salt og peber 🫣

      Svar
  6. Tina

    marts 13, 2021 at 12:58 pm

    En opbagt mælkesovs...på god gammeldags måde...

    Svar
  7. Susanne

    marts 13, 2021 at 12:58 pm

    Der ville lige være nok sovs til mig🤣

    Svar
  8. Kristian

    marts 13, 2021 at 12:58 pm

    Stegt paneret fläsk og persillesovs så bliver det ikke bedre

    Svar
  9. Alex

    marts 13, 2021 at 12:53 pm

    Jeg bruger ofte en lille teskefuld sennep, et lille stænk god eddike og lidt sukker til min persillesovs.

    Svar
  10. Bessie Ladekjær Nissen

    juli 19, 2020 at 7:56 am

    Spændende nye og gammeldags opskrifter

    Svar
    • Kaj E. Nielsen

      maj 04, 2021 at 3:50 pm

      Hej!
      Det er en god ide, at koge en lille dusk persille i 1-2 dl. vand, lade dette køle af en smule og derefter tage persillen op af vandet, presse saften fra persillen i saucen og benytte kogevandet herfra i saucen.

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required