• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Oliven - viden, fakta og forskel på grønne og sorte

Oliven - viden, fakta og forskel på grønne og sorte

Billede med oliven.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 4. maj 2025 - Udgivet: 4. maj 2025

Oliven er små, aflange og violette, de kan også være store og grønne eller runde, bløde og sorte. Der er nemlig forskel på, hvor oliventræerne vokser og på, hvordan man forarbejder de små frugter.

Smagen afhænger især af, hvordan de bliver behandlet, efter de er plukket fra træerne.

Mennesket har spist oliven i tusindvis af år. Vi har også kendt til frugternes hemmelighed - den fede olie - gennem historien, så det er ikke en ny proces at forvandle de ellers uspiselige, nyplukkede stenfrugter til en lækker olivenolie eller små snacks.

Når oliven er blevet plukket, skal de fermenteres. Der er flere metoder:

Frugterne udvandes et par dage og lagres derefter i saltlage i et års tid. Det er som regel praksis i Grækenland.

Oliven lagres i salt i en måned. Derefter skylles de i olivenolie.

Oliven lægges i vand tilsat kautisk soda for at fremskynde modningen. Det er den hurtigste metode og bruges blandt andet i Spanien og USA.

Forskel på grønne og sorte

Det er meget enkelt: De grønne oliven er høstet tidligere end de sorte. Grønne oliven er faktisk bare umodne frugter, der endnu ikke har udviklet så meget olie endnu.

I begyndelsen af frugtens liv indeholder den ikke olie overhovedet. I stedet er der sukkerstoffer og syrer, som langsomt bliver til olie i takt med, at oliven bliver mere moden.

Plukker man dem, mens de er grønne, og inden de når at få et højt olieindhold, får man faste oliven med et andet bid end de blødere, sorte.

Omvendt: Jo mere moden en oliven er, når den bliver plukket, desto mere olieholdig og blød i smagen er den.

Farvestof i de sorte

Olivens sorte eller violette farve kan changere, men mange af os kender de billige, ensfarvede, sorte, der kan købes i glas for for under ti kroner.

De er helt ensartet sorte og det vil de ofte være af en eneste grund: At det er grønne oliven, som er blevet farvet med det sorte farvestof ferrogluconat med E-nummer E579.

Årsagen er, at det er billigere for producenterne at bruge de umodne, grønne frugter og give dem en gang "sprøjtemaling" i stedet for at bruge den nødvendige tid på at lade de modne frugter lagre i den tid, det tager at få dem mørke og velsmagende.

Se også: Græsk pastasalat med feta og oliven

Næringsindhold

Her er næringsindholdet for 100 gram grønne, marinerede oliven:

Energi: 609 kJ/146 kcal
Protein: 1 gram
Kulhydrat: 3,8 gram.
Fedt: 15,3 gram.

Næringsindhold for 100 gram sorte, saltede oliven:

Energi: 1476 kJ/358 kcal
Protein: 2,2 gram
Kulhydrat: 4,9 gram.
Fedt: 35,8 gram.

Se også: Friskost med olivenolie – perfekt til brødet

Holdbarhed

Et lukket glas kan holde sig mindst et år udenfor køleskabet.

Åbner du glasset, kan olivenene holde sig en uges tid i køleskabet.

Køber du frugterne i en pose, skal de helst hældes over i et glas, så forlænger du holdbarheden.

Vækst og udbredelse

Mellemøsten og Middelhavsområdet er storleverandører af oliven, for eksempel producerer Spanien ca. 40 procent af verdens olivenolie.

Oliventræet, Olea Europaea, er et hårdført træ, som kan blive flere hundrede år.

Ja, nogle menes at være flere tusinde år gamle.

I landsbyen Ano Vouves på Kreta står der et træ, der menes at være 2.000 år. Træet sætter stadig frugter.

Tips til mad

Tapenade er en dejlig mos, som er hurtig at lave og lækker at spise på ristet brød.

Det eneste du skal gøre, er at blende oliven med olivenolie og hvidløg og smage til med salt og peber.

Du kan både bruge grønne og sorte oliven, men sorte smager af mest.

En græsk salat uden oliven er som kartoffelsalat uden kartofler. Her er opskriften på en ægte, græsk salat.

Oliven er også velegnet i alle slags pastaretter. Her skal de behandles på samme måde som hvidløg:

Steges i olie eller smør, før du tilsætter andre ingredienser.

Kommer du dem direkte ned i en gryderet og lader dem simre med retten, vil smagen ikke udløses på samme måde.

Se også hvordan du laver en klassisk Salade Nicoise.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Billede af Hugo Spritz

Hugo Spritz - skøn sommerdrink med hyldeblomst og prosecco

ugens madplan uge 26

Ugens madplan uge 26 med lækker aftensmad og sankthans-menu

Billede af salat med hestebønner.

Salat med hestebønner, tomat og avocadoolie

Billede af kødboller med blomkål og ærter.

Kødboller med blomkål og ærter (lækker sommer gryderet)

Ugens bobler, uge 25, 2025

Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler

Forsiden lige nu

Vandbakkelse med hyldeblomstskum
Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage→ Se opskriften
Sankt Hans menu
Menu til Sankt Hans aften 2025 (nemme forslag)→ Se opskriften
billede med rabarberdrøm
Rabarberdrøm med bagt marengs→ Se opskriften
billede med franskbrød
Luftigt franskbrød med mælk og smør - nem opskrift→ Se opskriften
Hævemidler
Hævemidler - nem guide til de forskellige slags→ Se opskriften
Italiensk fyldt svinemørbrad med spinat og soltørrede tomater
Italiensk fyldt svinemørbrad med spinat og soltørrede tomater→ Se opskriften
billede med grillet asparges med parmaskinke
Grillet asparges med parmaskinke→ Se opskriften
En virkelig lækker jordbærsalat, der er en salat med jordbær, en napolitana salatblanding og ristede pinjekerner.En rigtig sommersalat. Foto: Madensverden.dk.
Jordbærsalat - salat med jordbær og pinjekerner→ Se opskriften
billederesultat for champagnesorbet
Champagnesorbet - nem opskrift med og uden ismaskine→ Se opskriften
billederesultat for landstykker
Landstykker - lækre morgenboller med stenformalet mel→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her