• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Dessert

Øllebrød - nem opskrift på gammeldags rugbrødsgrød

billederesultat for øllebrød
Øllebrød er en gammel klassisk opskrift på rugbrødssuppe, der blandt andet laves med øl. Bruges som dessert, og her er den pyntet med en klat flødeskum. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  17. november 2023 - Udgivet:  7. september 2020

Del gerne:
328
SHARES
FacebookMessenger328PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Øllebrød
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Tips
  7. Fakta
  8. Rugbrød
  9. Skal man sigte det
  10. Hvilken slags øl
  11. Er der alkohol i øllebrød
  12. Til børn
  13. Andre varianter
  14. Gode tips
4.8 fra 119 stemmer
Gå til opskrift

Øllebrød er en af de helt klassiske og traditionelle retter, som kan spores mange år tilbage i tiden. Og vi taler altså længe før mormors tid, så rugbrødsgrøden er meget ældre end mormormad.

Retten nydes ofte som en dessert, og spises af både børn og ældre.

Skal du lave øllebrødet til små børn, kan du lave den uden øl - du får opskriften længere nede.

Opskriften er beregnet til fire personer.

Se også disse opskrifter:

  • Ølbrød
  • Æggesnaps
  • Husmandskost

Opskrift

billederesultat for øllebrød

Øllebrød

Her får du min bedste opskrift på øllebrød. Se hvad ølgrøden egentlig er, forskellige varianter, om der er alkohol i og hvilken slags brød du kan bruge.
Bedømmelse
4.8 fra 119 stemmer
RetDessert
Arbejdstid: 1 time time
Tilberedning: 20 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 20 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 300 g rugbrød - svarer til 6-7 skiver
  • 350 g vand
  • 5 dl hvidtøl
  • 25 g sukker
  • 2,5 dl fløde

Fremgangsmåde

  • Rugbrød skæres i skiver og derefter i mindre stykker. Mængden her svarer til ca. 6-7 gode skiver. Kommes i en skål.
  • Tilsæt vand og hvidtøl. En almindelig mørk øl er også fin at bruge i øllebrød.
  • Lad nu rugbrødet trække i væsken i mindst en time, og gerne meget længere. Du kan med fordel stille skålen i køleskabet natten over, det bliver øllebrødet kun bedre af.
  • Tilberedning: Kom indholdet fra skålen i en gryde og kog det op, Tilsæt sukker.
  • Jeg plejer at bruge et piskeris til at piske øllebrødet rundt med, da man så får alle klumper pisket godt ud.
  • Lad øllebrødet koge i cirka 20 minutter.
  • Smag eventuelt til med mere sukker, hvis du ønsker det mere sødt. Ønsker du grøden mere tynd, kan du tilsætte lidt mere vand. Men jeg synes denne konsistens er passende.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
425
% Daglig værdi*
Fedt
 
21
g
32
%
Mættet fedt
 
12
g
75
%
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
6
g
Kolesterol
 
57
mg
19
%
Natrium
 
475
mg
21
%
Kalium
 
198
mg
6
%
Kulhydrater
 
46
g
15
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
11
g
12
%
Protein
 
8
g
16
%
Vitamin A
 
740
IU
15
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
95
mg
10
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Den færdige øllebrød kan serveres i mindre skåle sammen med en klat flødeskum. Så er det en dejlig dessert.

Du kan også servere rugbrødssuppen med mælk.

Vil du gøre øllebrødssuppen mere festlig, kan du servere med farverige brombær, hindbær, blåbær og lignende. Det er både smukt og smager perfekt til.

Fakta

Øllebrød stammer oprindeligt formentlig fra munkene i klostrene, hvor man dyppede brød i varmt øl.

Den første egentlige opskrift på rugbrødsgrøden kom for flere hundrede år siden, og grundprincippet i øllebrødet finder vi mindst 800 år tilbage i tiden. Så det er altså en ret med mange år på bagen.

Dengang spiste man brød henover dagen, og man drak mere øl end vand. Og henover aften kunne man så smide dagens rester af brød i en stor gryde sammen med mørkt øl, og således voksede øllebrøds-retten frem.

Senere blev der tilsat sukker, og så smagte det pludselig meget bedre.

Her i denne opskrift kigger vi nærmere på øllebrødet og de forskellige varianter, og du kan læse alt om hvilken slags rugbrød der er bedst, hvilken øl man kan putte plus meget mere.

Navnet på retten stammer selvfølgelig fra en sammentrækning mellem øl og brød. Helt logisk.

Rugbrød

Hvilken slags rugbrød er bedst til øllebrød?

Jo, en af fordelene ved øllebrødsretten er, at man kan anvende stort set alle slags rugbrød.

Derfor er retten en fremragende måde at få spist rester af rugbrød op på, så generelt kan alle slags bruges.

Jeg foretrækker dog selv de mere mørke rugbrød. Nogen vil gerne have brød uden kerner i suppen, mens andre synes det er lækkert med kerner i den. Det er op til dig.

Skal man sigte det

Et af spørgsmålene er også ofte om man skal sigte rugbrød, så den bliver helt jævnt. Og det er altså et temperamentsspørgsmål.

Personligt foretrækker jeg øllebrødssuppen usigtet, hvor man beholder både noget smag og konsistens.

Men andre vil gerne have en rugbrødssuppe uden klumper, og så kan man vælge at sigte øllebrødet.

Brug en almindelig sigte, som du forsigtigt presser øllebrødsmassen igennem. Varm efterfølgende eventuelt retten op igen.

Hvilken slags øl

Og så er der selvfølgelig spørgsmålet om hvilken slags øl man skal vælge? Her er der flere muligheder.

Umiddelbart synes jeg øllebrød smager bedst, når den er lavet på en god hvidtøl. Hvidtøl har både de mørke nuancer og en del sødme, og passer perfekt til øllebrødet.

Men du kan også bruge en almindelig mørk øl - og eventuelt en god porter, hvis du vil have en god voksenudgave af rugbrødssuppen. Du kan også anvende alkoholfri øl.

Er der alkohol i øllebrød

En god øllebrødssuppe skal koges i cirka 20 minutter, og så kan man jo godt komme i tvivl? Er der alkohol tilbage i øllebrød?

Svaret er, at langt det meste af alkoholen selvfølgelig fordamper.

Men studier viser altså også, at det ikke nødvendigvis er al alkohol, der forsvinder selvom du koger øllebrødssuppen grundigt igennem.

Der kan altså sagtens være en rest alkohol tilbage i øllebrødet, og det skal man være opmærksom på.

Til børn

Skal du lave øllebrød til små børn, vil jeg anbefale dig at lave en udgave uden øl. Og jo, den kan vi stadig sagtens kalde en god øllebrødssuppe.

Her skærer du et par skiver sønderjysk rugbrød (der er uden kerner) ud i mindre stykker, hvorefter de kommes i en skål sammen med et par deciliter koldt vand. Lad det stå på køl til næste dag.

Derefter koges øllebrødssuppen i en lille gryde, hvorefter den blendes med en stavblender direkte i gryden. Så har du en lind og blød øllebrød til børn.

Til den varme øllebrødssuppe tilsætte så en teskefuld smør og en smule mælk. Serveres i en lille skål, og der hældes lidt mælk ved. Det er en nem ret, som alle mindre børn elsker.

En anden variant af øllebrød til børn er i øvrigt også, at udskifte mængden af øl med en blandet saft.

Andre varianter

Øllebrødsopskriften er god som den er, men du kan også pifte den op med andre smagsvarianter

Prøv blandt andet at komme en stang kanel eller en kvart appelsin i øllebrødssuppen mens den koger. Husk det skal være en økologisk appelsin.

Kanelstang og appelsin skal selvfølgelig fiskes op før øllebrødet sigtes eller serveres.

Citron eller lidt kakao kan også gøre underværket i øllebrød, så prøv dig endelig lidt frem.

Du kan i øvrigt også lave opskriften helt uden vand, hvor du erstatter mængden af vand med hvidtøl.

Gode tips

I stedet for sukker kan man røre øllebrødet op med et par pasteuriserede æggeblommer.

Sukker kan i øvrigt udskiftes med samme mængde brun farin, der giver øllebrødssuppen er lidt mere karamelliseret smag.

Jeg har også fået øllebrød med svesker og rosiner, og de passer altså godt til den mørke rugbrødssmag.

I kommentarfeltet skriver Pernille Hulebæk blandt andet, at hun som barn fik mors øllebrød med en æggesnaps og mælk til. Det råd er hermed også givet videre.

Har du andre gode forslag til den perfekte øllebrød? Så del dem med os andre i kommentarfeltet herunder.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Tom S

    januar 25, 2025 at 9:46 am

    Jeg er vokset op med den traditionelle øllebrød og spiser det stadig. Da jeg selv fik børn ville jeg gerne undgå raffineret sukker så jeg legede lidt med alternativer. Det endte op med øllebrød sødet med dadler og figner tilsat en smule gammeldags rørsukkersyltede appelsin- og citronskaller ( findes i Richard Olesens kogebog fra 1941) for at tilføje noter, som giver lidt syrlig kant til den fede fløde. På mine børns opfordring laver jeg det nu til mine børnebørn og det er stadig et hit og for mig en glæde at videreføre en meget gammel tradition, som jo egentlig er fattigmands kost til næste generation, dog i moderne klæder.

    Svar
  2. Susanne

    december 23, 2023 at 9:50 am

    Jeg savner øllebrød er udflytter så kan ikke købe hvidtøl så vil prøve med mørkt øl. Vi kom altid en citron skal i mens den blev kogt fjernet for servering.

    Svar
  3. Heidi

    marts 07, 2023 at 10:31 pm

    Hos os får vi øllebrød med mælk på, ved sidden af, en franskbrød med roquefort ost på. Den søde grød/suppe og smagen fra osten harmonere virkelig hinanden godt

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required