Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Norske klejner

Norske klejner (bløde klejner lavet af gærdej)

billederesultat for norske klejner
4.8 fra 101 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
682
SHARES
FacebookMessenger682PinterestEmailSMS
Indhold
  • Norske klejner
  • Opskrift på norske klejner
  • Varm palmin
  • Forskellen på almindelige og norske klejner
  • Gul glasur til norske klejner
  • Opbevaring
  • Kommentarer

Norske klejner

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 101 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 5 minutter min
Hævetid: 30 minutter min
Samlet tid: 50 minutter min
Se her hvordan du nemt koger luftige og lækre norske klejner. Klejnerne er nemme at skære ud og vride, hvorefter de koges i palmin.
Antal: 20 stk.
Ret: Kager
Køkken: Norsk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 150 g vand lunkent
  • 50 g gær
  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 10 g vaniljesukker
  • 1 citron økologisk
  • 2 æg
  • 100 g smør blødt
  • 1 nip salt
  • 1 kg palmin til kogning

Fremgangsmåde

  1. Find røremaskinen frem med påmonteret dejkrog.
  2. Vej vandet af og smuldr gæren i. Rør gæren ud i vandet.
  3. Hvedemel vejes af sammen med vaniljesukker og blandes med kardemomme.
  4. Kom melblandingen i røreskålen, og tilsæt også æg, blødt smør og et lille nip salt. Riv også lidt citronskal i.
  5. Ælt nu dejen ved middel hastighed i cirka 10 minutter.
  6. Tag skålen med dejen af og dæk til med husholdningsfilm og et viskestykke. Hæver i cirka 30 minutter til dobbelt størrelse.
  7. Rul så dejen ud til en rektangel på cirka 50 gange 20 centimeter. Med en klejnespore deles dejen på den lange led, så du har to baner på hver 10 centimeter i bredde og cirka 50 centimeter i længden. Skær så også den anden vej med cirka fem centimeters mellemrum, så du nu har 20 stykker på hver cirka fem gange 10 centimeter.
  8. Med klejnesporen laves du også et lille aflangt snit midt i hvert stykke, hvorefter du vrider klejnerne.
  9. Kog palminen op, så den kommer på 180 grader.
  10. Kog klejnerne cirka to minutter på hver side, men kom ikke for mange i gryden ad gangen. Hav tålmodighed og kog klejnerne så de bliver lysebrune.
  11. Læg klejnerne på et stykke køkkenrulle og fortsæt indtil alle klejner er kogt.

Næringsindhold

Kalorier181kcalKulhydrater21gProtein3gFedt10gMættet fedt7gFlerumættet fedt0.4gEnkelumættet fedt2gTransfedt0.2gKolesterol27mgNatrium42mgKalium50mgKostfibre1gSukker1gVitamin A151IUVitamin C1mgCalcium10mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på norske klejner

Norske klejner er super lækre og meget nemme at lave.

Klejnerne skæres ud i firkanter, som derefter vrides og koges i palmin.

Derefter kan de norske klejner pyntes med gul glasur.

Varm palmin

Du skal bruge et kilo palmin til at koge klejnerne i, hvilket svarer til to pakker.

Det er vigtigt at palminen bliver godt varm, inden du begynder at koge de norske klejner.

Det vil sige, at palminen skal være cirka 180 grader. Mål gerne med et termometer.

Skru derefter lidt ned, så den holder temperaturen. På mine kogeplader plejer det at passe med 6 på en skala fra 1-9.

Du kan også koge klejner i svinefedt, som er lidt billigere. Eller bruge en pakke af hver. Det er op til dig.

Forskellen på almindelige og norske klejner

Måske undrer du dig over, hvad forskellen egentlig er på mormors traditionelle klejner og norske klejner.

Forskellen er, at de almindelige klejner nærmest er lavet af en dej, der minder om småkagedej.

Mens de norske klejner er lavet med gærdej, og derfor bliver mere luftige. De er bløde indeni, men sprøde uden på.

Så det er den grunlæggende forskel på de to typer af klejner. Opskriften giver 20 stk.

Du skal også prøve mine populære opskrifter på brunkager, vaniljekranse og pebernødder.

Gul glasur til norske klejner

Gul glasur laves nemt af 150 gram flormelis og en smule kogende vand.

Rør det godt ud og tilsæt lidt gul frugtfarne og en smule citronsaft. Glasuren skal hverken være for tynd eller tyk.

Når de norske klejner er kølet lidt af, kommes glasuren i en frysepose, der klippes et lille hul i hjørnet, og glasuren sprøjtes på.

Kom ikke glasur på klejner, som du ikke spiser straks.

norske klejner klar til kogning
Her er de norske klejner skåret ud, vredet og klar til at blive kogt i palmin. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opbevaring

De norske klejner køles af, hvorefter de opbevares i en tætsluttende kagedåse.

Som sagt skal du ikke komme glasur på dem før de skal spises.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jannie skriver

    december 20, 2024 at 4:22 pm

    Kan man kom nogle i fryseren eller er det ikke godt ? De er vildt gode, men synes ikke de er så gode dagen efter og 20 når vi ikke at spise på en dag 😅🙈

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 20, 2024 at 4:38 pm

      Hej Jannie
      Godt du spørger - og du kan sagtens fryse dem. Gør det gerne uden glasur. Og så er det bare at tage op efterhånden, for jeg er enig i de er bedst på dagen - eller taget ud af fryseren 🙂
      Med ønsket om en glædelig jul
      Holger

      Svar
      • Jannie skriver

        december 20, 2024 at 6:15 pm

        Tak for svar 😃
        Ja selvfølgelig inden glasur ☺️ hvordan vil du gøre når du tager dem op af fryseren ? Bare ligge på køkkenbordet og tø op og så de klar eller, skal de lunes lidt efter optøning ?

  2. Kaja Rosenvinge skriver

    december 12, 2024 at 7:50 am

    Tak for endnu en grundig opskrift, som skal prøves inden længe. Jeg glæder mig til at smage resultatet og glæde vores familie, da jeg aldrig har kogt norske klejner før!
    Mvh. og mange tak ♥️
    Kaja Rosenvinge

    Svar
  3. Birgit skriver

    december 07, 2022 at 8:13 am

    Smagsløse og alt for kompakte.
    Tilsæt lidt sukker ( som i andre opskrifter) og lad dem efterhæve før kogning.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 07, 2022 at 2:32 pm

      Hej Birgit
      Tak for tilbagemelding, men jeg synes nu aldrig de bliver kompakte. Jeg ved ikke lige hvad der er gået galt hos dig 🙂
      Sukker synes jeg ikke er nødvendigt, men det er jo en smagssag.
      Og man kan sagtens lade dem efterhæve i eks. 15 minutter, men det synes jeg heller er nødvendigt.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
    • Karen Margrethe Najbjerg skriver

      december 08, 2024 at 10:42 am

      Lækre

      Svar
  4. Dorte Møller skriver

    november 28, 2022 at 10:55 am

    Jeg har lige lavet disse klejner og synes ikke de smager af særlig meget, tiltrods for jeg tilsatte 2 spsk sukker og en stor revet citron. Hvorfor er der ingen sukker i opskriften? Mvh Dorte Møller

    Svar
  5. Josefine skriver

    december 20, 2019 at 12:50 pm

    Nu har jeg lavet de norske klejner, og det var egentlig mega nemt og de blev rigtig flotte som dem på dit billede. Men jeg synes de mangler en smule smag, altså noget salt. Men er der en grund til at der slet ingen salt skal i dem? Jeg vil nemlig forsøge med det næste gang jeg skal lave dem. ☺️

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 20, 2019 at 1:40 pm

      Hej Josefine
      Mange tak for det, og det er jeg glad for at høre. Normalt synes jeg det saltede smør er nok salt, men du har da ret i, at man med fordel lige kan komme et nip salt i også. Det har jeg tilføjet i opskriften 🙂
      Med de bedste hilsner og ønsket om en god jul
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af sveskekringle.
    Sveskekringle (nem kringle med svesker, remonce og creme)
  • Præstegårdskage
    Præstegårdskage (traditionel skærekage med æbler)
  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required