• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Viden om mad โ€บ Meltyper - den komplette guide til de forskellige slags mel

Meltyper - den komplette guide til de forskellige slags mel

meltyper forskellige slags mel
Del gerne:
105
SHARES
FacebookMessenger105PinterestEmailSMSSubscribe

Valg af de forskellige slags meltyper kan indimellem mรฅske vรฆre en jungle, men her er der hjรฆlp til at vรฆlge det rigtige mel til dit bagvรฆrk. En rigtig melguide.

For mel er ikke lรฆngere bare mel. I takt med, at vi er blevet langt mere bevidste om vores kost og ogsรฅ har flere ressourcer til at eksperimentere med blandt andet flere brรธdtyper, er der ogsรฅ kommet et vรฆld af forskellige meltyper pรฅ markedet.

Producenterne kappes om at kunne tilbyde det stรธrste udvalg af specialmel, og det har gjort det noget mere uoverskueligt.

Det kan dog vรฆre svรฆrt at finde rundt i de forskellige varianter, sรฅ her fรฅr du en oversigt over de mest almindelige meltyper.

F.eks. kan gluten og proteinindhold gรธre en kรฆmpe forskel og vรฆre det, der gรธr dit brรธd til en succes eller en flad fornemmelse. Det kan du lรฆse mere om i denne melguide.

Hvid hvedemel

Hvid hvedemel er lavet af korn fra hvede, der er fint formalet og frasigtet skaldele og kim.

Hvede har den egenskab at kunne danne gluten. Gluten er vigtigt for elasticiteten af รฆltet dej.

Ernรฆringsmรฆssigt er hvedemel lavt i indholdet af kostfibre, men det er godt at blande med de usigtede og grove meltyper for at sikre en god bageevne.

Bruges blandt andet til franskbrรธd og boller.

Nรฆringsindhold i hvid hvedemel

Indhold pr. 100 gram

Energi 1400 kJ/340 kcal
Fedt 2,5 gram
Kulhydrat 57 g
Protein 16 g
Kostfibre 9,5 g

Speltmel

Speltmel er sigtet fint formalede spelthvedekerner, hvor grove skaldele er sigtet fra.

Spelt har en karakteristisk smag og flot gylden farve.

Spelt er en gammel hvedesort, der med sin gode smag er blevet populรฆr i det danske kรธkken. Giver dit bagvรฆrk en rustik karakter.

Har gode bageegenskaber, og minder meget om almindeligt hvedemel.

Glutenproteinerne i spelt er dog ikke ligesรฅ kraftige som i hvedemel. Bruges eks. til speltboller.

Nรฆringsindhold i speltmel

Indhold pr. 100 gram

Energi 1460 kJ/350 kcal
Fedt 1,5 g
Kulhydrat 69 g
Protein: 12 g
Kostfibre 3 g

Sigtemel

Af andre meltyper er der sigtemel, der er en blanding af hvedemel og sigtet rugmel.

Blandingsforholdet er ca. 50% af hver meltype, men det kan variere afhรฆngigt af fabrikant og mรฆrke.

Sigtemel har ikke ligesรฅ gode bage-egenskaber som almindeligt hvedemel.

Du kender nok mest sigtemel fra sigtebrรธd, men sigtemel kan ogsรฅ anvendes i andet bagvรฆrk, hvor det giver konsistens og smag.

Nรฆringsindhold i sigtemel

Indhold pr. 100 gram

Energi 1490 kJ/350 kcal
Fedt 2 g
Kulhydrat 71 g
Kostfibre 4,5 g
Protein 9,5 g

ร˜landshvede

ร˜landshvede er en gammel nordisk kornsort med karakteristisk smag. God til rustikt bagvรฆrk.

ร˜landshvede er nรฆrt beslรฆgtet med spelt, men har et hรธjere glutenproteinindhold end de andre gamle hvedesorter og meltyper.

ร˜landshvedemel bidrager til et godt og saftigt resultat. Det fรฆrdigbagte brรธd fรฅr en mรธrkere farve og en let sรธdmefyldt smag.

Nรฆringsindhold i รธlandshvede

Indhold pr. 100 gram

Energi 1445 kJ/345 kcal
Fedt 2,1 g
Kulhydrat 64 g
Kostfibre 7,7 g
Protein 13 g

Manitoba hvedemel

Manitoba er kraftfuldt hvedemel med en unik bageevne.

Melet har et hรธjt indhold af gluten, der gรธr dejen mere smidig og elastisk, sรฅ du fรฅr et ekstra luftigt brรธd med sprรธd skorpe.

Identisk med Tipo 00, men stammer fra Manitoba i Canada i modsรฆtning til Tipo-mel, som kommer fra Italien.

Jeg bruger blandt andet Manitoba til ciabatta brรธd.

Nรฆringsindhold i Manitoba hvedemel

Energi 1459 kJ/349 kcal
Fedt 1,6 g
Kulhydrat 69 g
Kostfibre 3,7 g
Protein 11,5 g

Grahamsmel

Grahamsmel er 100% fuldkornsmel. Grahamsmel er fint formalede hvedekerner med alle skaldele og kim.

Grahamsmels bageevne er ikke ligesรฅ god som almindeligt hvedemel, og det bliver derfor ofte suppleret med hvedemel for at fรฅ brรธdet til at hรฆve mere og give mere fyldigt brรธd. 

Ved bagning er det en god idรฉ atย tilsรฆtte et syrnet mejeriprodukt โ€“ f.eks. kรฆrnemรฆlk eller yoghurt, da det er med til at gรธre dejen elastisk og holde pรฅ fugtigheden i brรธdet. Se opskrift pรฅ grahamsbrรธd.

Nรฆringsindhold i grahamsmel

Energi 1490 kJ/350 kcal
Fedt 2 g
Kulhydrat 71 g
Kostfibre 4,5 g
Protein 9,5 g

Fuldkornsmel

Fuldkornsmel er rig pรฅ kostfibre og indeholder 98,5 % fuldkorn. Derfor er fuldkornsmel i kategorien af mere sunde meltyper.

Fuldkornshvedemel har en ringe bageevne, fordi melet er groftmalet. Ved bagning med fuldkornsmel skal derfor suppleres med hvedemel for at fรฅ brรธdet til at hรฆve.

Fuldkornshvedemel kan anvendes i brรธd for at give det mere smag, tekstur og et stรธrre indhold af kostfibre. God til fuldkornsboller.

Ved brug af fuldkornshvedemel kan man ligesom ved brug af grahamsmel tilsรฆtte et syrnet mejeriprodukt for at gรธre dejen elastisk og holde pรฅ fugtigheden i brรธdet.

Nรฆringsindhold i fuldkornsmel

Energi 1426 kJ
Fedt 2,4 g
Kulhydrat 74 g
Kostfibre 12 g
Protein 11 g

Rugmel

Rugmel er lavet af fint formalede rugkerner med alle skalddele og kim.

Rugmel har en ringe bageevne, fordi det kun indeholder en lille mรฆngde gluten.

Hvis man vil have et brรธd med stor volumen, skal der derfor suppleres med hvedemel og mรฆngden af rugmel skal max . vรฆre 20 % ud af den samlede mรฆngde af mel.

Rugmelets bageevne forรธges ved brug af surdej. Hvis mรฆngden af rugmel skal vรฆre mere end 20 % af den samlede melmรฆngde, er det en god idรฉ at anvende surdej til bl.a. bagning af rugbrรธd.

Nรฆringsindhold i rugmel

Energi 1370 kJ/327 kcal
Fedt 1,4 g
Kulhydrat 61 g
Kostfibre 15 g
Protein 9,4 g

Italiensk hvedemel opdeles efter en italiensk lov i Tipo 00, 0, 1, 2 og integrale.

Tipo 00

Tipo 00 er den mest anvendte. Den er malet fint efter traditionelle italienske metoder.

Den finere formaling og melets naturlige indhold af gluten รธger melets evne til at optage vand.

Det gรธr dejen mere elastisk, giver bagvรฆrket en sej krumme og en lรฆkker sprรธd skorpe.

Tipo 0

Kornet er formalet omkring 70 % og har et hรธjere protein og glutenindhold end Tipo 00.

Tipo 0 er velegnet til brรธdfremstilling og kan ogsaฬŠ bruges til pizzadej.

Tipo 1

Mรธrkere meltype velegnet til brรธd.

Tipo 2

Mรธrkere og grovere meltype velegnet til brรธd.

Integrale

Fuldkornsmel, hvor hele kernen og kim er formalet.

Integrale er velegnet til fuldkornsbrรธd og fuldkornspizza.

Nรฆringsindhold i tipo 00

Energi 1459 kJ/349 kcal
Fedt 1,6 g
Kulhydrat 69 g
Kostfibre 3,7 g
Protein 11,5 g

Mel til hjemmelavet pasta og pizza

Durum hvedemel er rustikt mel med en gylden farve og intens smag.

Velegnet til hjemmelavet pasta og italiensk inspireret brรธd.

Er ogsรฅ god i den hjemmelavede pastadej, der bliver mere โ€al denteโ€ med durummel.

Durumhvede har et ekstra hรธjt indhold af gluten, og det har derfor en ekstra god vandbindingsevne. 

En dej lavet af durumhvedemelย bliverย meget blรธd og anvendes typisk til italienske brรธdtyper som en รฆgteย italiensk pizza og pasta. Bruges ogsรฅ til durumboller

Nรฆringsindhold i durummel

Energi 1450 kJ/ 340 kcal
Fedt 1,5 g
Kulhydrat 70 g
Kostfibre 4 g
Protein 11 g

Mel til kager, smรฅkager, tรฆrter m.m.

Smรฅkagemel og kagemel er lavet af korn fra hvede, der er fint formalet og frasigtet skaldele og kim.

Proteinindholdet er lavt og evnen til at danne gluten svag og stivelsesindholdet er stort.

Smรฅkage- og kagehvedemel er lavet af dansk vinterhvede, der har et lavere indhold af gluten end almindelig hvedemel til f.eks. brรธd.

Gรธr dit bagvรฆrk ekstra luftigt og saftigt og giver dine smรฅkager og tรฆrtebunde det rette knรฆk. Bruges ogsรฅ til mรธrdej.

Ernรฆringsmรฆssigt er smรฅkagemel lavt i kostfiberindhold pรฅ grund af frasigtning af skaldele og kim.

Kagemel anvendes til chokoladekage, banankage, bananmuffins og sรฅ videre.

Nรฆringsindhold i kagehvedemel

Energi 1452 kJ/347 kcal
Fedt 1,3 g
Kulhydrat 72 g
Kostfibre 3,2 g
Protein 9 g

Opbevaring af alle meltyper

Alt mel skal opbevares tรธrt, ikke for varmt og ikke sammen med stรฆrkt lugtende varer.

Ellers risikerer du, at melet tager smag fra andre varer.

Fakta om mel

Melets bageegenskaber afhรฆnger af dets evne til at danne gluten. Gluten er et protein, som findes i det inderste af hvedekorns kerne (frรธhvide).

Jo hรธjere glutenindhold, des bedre bageevne.

Gluten findes isรฆr i hvede, men der er ogsรฅ en smule gluten i havre, byg og rug.

Meltyper med lav glutenkvalitet skal helst blandes op med hvedemel, hvis man รธnsker en sammenhรฆngende dej med stor volumen.

Mel er en af verdens รฆldste fรธdevarer. Udgravninger rundt omkring i Europa, Mellemรธsten og Rusland tyder pรฅ, at man har malet korn til mel pรฅ sten sรฅ langt tilbage som i stenalderen.

Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

  1. Camilla

    april 30, 2023 at 7:53 am

    Hej. Rigtig fin artikel. Jeg har svรฆrt ved at finde integrale mel, ville Manitoba fuldkorn vรฆre godt til fuldkornspizza i stedet, eller har du andet forslag? Pรฅ forhรฅnd tak. Mvh Camilla

    Svar
  2. Grethe Schm

    marts 17, 2023 at 10:00 am

    Dejlig letfattelig instruktion af meltyper spm jeg fik meget ud af.

    Svar
  3. Neifa

    december 22, 2022 at 5:23 pm

    Jeg har endnu aldrig kunne finde "normalt" hvidt hvede mel med mere end 12% protein. Hvilken mรฆrke er der brugt her?

    Svar
  4. Sonja

    september 01, 2022 at 4:57 pm

    Hej - og tak!
    Jeg har lรฆrt, at en god rettesnor for kรธb af hvedemel er, at der skal vรฆre over 12% protein i melet! Det er der bestemt ikke i mande hvedemelstyper, derfor er jeg meget interesseret i at fรฅ at vide, hvilket mรฆrke, der er oppe pรฅ 16?

    Svar
    • Holger Rรธrby Madsen

      september 01, 2022 at 5:42 pm

      Hej Sonja
      Det kommer selvfรธlgelig an pรฅ, hvad man skal bruge melet til ๐Ÿ™‚
      Kagemel skal ikke have sรฅ hรธjt proteinindhold, men til brรธd mรฅ det gerne vรฆre hรธjt.
      Helt konkret har jeg blandt andet kรธbt manitoba hvedemel fra Skรฆrtoft Mรธlle, hvor melet har et proteinhold pรฅ 16%. Men der findes ogsรฅ andre pรฅ markedet.
      Hรฅber du kan finde det.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Vibeke

    januar 14, 2022 at 1:48 pm

    Der er vist gรฅet kuk i indholdet i forhold til beskrivelsen af Hvid Hvedemel! Du skriver, at skaldele og kim er sigtet fra, og det er de netop IKKE. Derfor er det heller ikke rigtigt, at det ernรฆringsmรฆssigt er lavt i indholdet af kostfibre. Som du - ganske rigtigt - skriver, er der hele 9,5 gram kostfibre i ;O)

    Svar
  6. Hanne Viuf

    april 17, 2020 at 8:29 am

    Med alle de fรธlgere du har syntes jeg at det er en skam at du fortรฆller sรฅ misvisende om hvid hvedemel som du gรธr, det er ikke rigtigt at skaldele frasorteres for netop hvid hvedemel er skabt sรฅ de dele bliver bibeholdt, hvilket du ogsรฅ kan se pรฅ indholdet i kostfibre som er pรฅ 9,5 g i forhold til hvedemel som kun indeholder ca 3 g kostfibre. Syntes du skal lรฆse Valsemรธllen deklaration pรฅ deres hvid hvedemel.
    Hilsen Hanne

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkรธbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidlรธg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lรฆkre sommerretter

Billede af wokret med stangbรธnner.

Wokret med stangbรธnner og kylling

Billede af stangbรธnnner.

Stangbรธnner - sรฅdan koger du de lange bรธnner perfekt

Forsiden lige nu

nem aftensmad
Nem aftensmad - nemme og lรฆkre retter pรฅ kort tidโ†’ Se opskriften
Svinemรธrbrad med champignonsovs opskrift
Svinemรธrbrad med champignonsovsโ†’ Se opskriften
billederesultat for burritos
Burritosโ†’ Se opskriften
nem pastaret
Nem pastaret med flรธde og bacon pรฅ bare 20 minutterโ†’ Se opskriften
billede med italiensk focaccia brรธd
Italiensk focaccia brรธd med rosmarin og olivenolieโ†’ Se opskriften
Billede af sรธd kartoffelgryde.
Sรธd kartoffelgryde - lรฆkker gryderet med sรธde kartoflerโ†’ Se opskriften
Torsk - sunde retter
10 gode bud pรฅ sunde retterโ†’ Se opskriften
Bobler
Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og festerโ†’ Se opskriften
spaghetti med gulerรธdder
Spaghetti med gulerรธdder - nem kรธdfri pastaretโ†’ Se opskriften
Hjemmebagte knรฆkbrรธd
Hjemmebagte knรฆkbrรธd med masser af kernerโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her