Manitoba hvedemel er oprindeligt canadisk mel. Det er en gevinst for hobbybagere, da brødet bliver ekstra lækkert og skorpen mere sprød.
Manitoba hvedemel er lavet af en særlig hårdfør hvede, som kan klare kulden i Vestcanada. Hveden stammer oprindeligt fra Manitoba-regionen, og så kan vi godt regne ud, hvorfor melet hedder, hvad det gør.
Denne mel har en utrolig god bageevne. Dejen bliver mere smidig, den hæver flot, og slutresultatet giver et luftigt brød med en sprød skorpe.
Årsagen skal findes i det høje protein-indhold, der bliver til et tilsvarende højt gluten-indhold, når melet kommer i forbindelse med væske.
Hvor hvedemelet har et højt indhold af gluten, er der til gengæld ikke meget stivelse i det.
Manitoba hvedemel minder om det italienske Tipo-mel, som du kan læse om i denne artikel, der beskriver alle de forskellige meltyper.
Næringsværdi og kalorier
Her ser du næringsværdien for 100 gram økologisk Manitoba hvedemel fra Løgismose:
Energi: 352 kalorier.
Kulhydrater: 75 gram.
Proteiner: 13 gram.
Fedt: 1,6 gram.
Opbevaring og holdbarhed
Lige som alle andre meltyper skal dette mel opbevares tørt og ikke for varmt i et skab.
Husk at hælde melet op i et patentglas med tætsluttet låg, så forhindrer du uvelkomne gæster som møl.
Desuden undgår du, at melet tager smag efter andre madvarer for eksempel krydderier.
Opskrifter med Manitoba hvedemel
På Madens verden har vi bagt en række brød og boller med den canadiske meltype.
Her får du tre forskellige opskrifter, som du kan kaste dig over, hvis du har lyst til at afprøve melet.
Manitoba hvedemel er særdeles godt at bruge i hjemmelavet pasta, italienske brød, langtidshævede brød, surdej og i pizzadej. Til gengæld fungerer det ikke specielt godt i cookies.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden