Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Manitoba hvedemel: Fakta om det perfekte brød-mel

Manitoba hvedemel: Fakta om det perfekte brød-mel

Manitoba-mel
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Manitoba hvedemel er oprindeligt canadisk mel. Det er en gevinst for hobbybagere, da brødet bliver ekstra lækkert og skorpen mere sprød.

Manitoba hvedemel er lavet af en særlig hårdfør hvede, som kan klare kulden i Vestcanada. Hveden stammer oprindeligt fra Manitoba-regionen, og så kan vi godt regne ud, hvorfor melet hedder, hvad det gør.

Denne mel har en utrolig god bageevne. Dejen bliver mere smidig, den hæver flot, og slutresultatet giver et luftigt brød med en sprød skorpe.

Årsagen skal findes i det høje protein-indhold, der bliver til et tilsvarende højt gluten-indhold, når melet kommer i forbindelse med væske.

Hvor hvedemelet har et højt indhold af gluten, er der til gengæld ikke meget stivelse i det.

Manitoba hvedemel minder om det italienske Tipo-mel, som du kan læse om i denne artikel, der beskriver alle de forskellige meltyper.

Næringsværdi og kalorier

Her ser du næringsværdien for 100 gram økologisk Manitoba hvedemel fra Løgismose:

Energi: 352 kalorier.

Kulhydrater: 75 gram.

Proteiner: 13 gram.

Fedt: 1,6 gram.

Opbevaring og holdbarhed

Lige som alle andre meltyper skal dette mel opbevares tørt og ikke for varmt i et skab.

Husk at hælde melet op i et patentglas med tætsluttet låg, så forhindrer du uvelkomne gæster som møl.

Desuden undgår du, at melet tager smag efter andre madvarer for eksempel krydderier.

Opskrifter med Manitoba hvedemel

På Madens verden har vi bagt en række brød og boller med den canadiske meltype.

Her får du tre forskellige opskrifter, som du kan kaste dig over, hvis du har lyst til at afprøve melet.

Manitoba hvedemel er særdeles godt at bruge i hjemmelavet pasta, italienske brød, langtidshævede brød, surdej og i pizzadej. Til gengæld fungerer det ikke specielt godt i cookies.

Langtidshævede kærnemælksbrød - lette og lækre
Langtidshævede kærnemælksbrød er sprøde og gode, Dejen røres sammen med kærnemælk og manitoba hvedemel. Derefter hæver den i otte timer.
Se opskriften her
Du kan meget nemt lave disse langtidshævede kærnemælksbrød, der selvfølgelig bages med kærnemælk. Dejen laves med manitobamel, og den skal blot røres sammen, hvorefter den hæver i otte timer. Foto: Madensverden.dk.
Manitoba flutes med eller uden brug af dampovn
Se her hvordan du bager sprøde manitoba flutes med eller uden brug af dampovn. En rigtig god flutesopskrift fra John Hornbek.
Se opskriften her
billederesultat for manitoba flutes
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.