Her er en nem opskrift på hjemmelavet leverpostej, der laves med svinelever, spæk, løg og bouillon. Den klassiske postej med lever, som mormor lavede den.
Leverpostej er en af de mest populære slags pålæg i Danmark, og her kan du se hvordan du nemt laver den selv.
Lever og spæk køres igennem en kødhakker sammen med løg, men du kan også bede din slagter om at hakke svinelever og spæk, hvorefter du derhjemme blot blander det med finthakket løg. Meget nemt.
Dele af bouillonen kan erstattes med mælk eller fløde, og der kan også tilsættes bacon til den klassiske baconpostej.
Gør i øvrigt leverpostejen endnu mere festlig ved at lægge en skive bacon ovenpå leverpostejen inden den bages i ovnen.
Du behøver ikke bage alle leverpostejerne med det samme. Fordel farsen i formene, og frys dem ned. Derefter er det blot at bage dem når du får lyst til en lun leverpostej.
Se også mine opskrifter på:
- Stegt kalvelever som alle kan lide den
- Og læs her om leverpostej er sund eller usund
- Verdens bedste juleleverpostej
Opskrift på leverpostej
Hjemmelavet leverpostej
Ingredienser
- 500 g svinelever
- 400 g spæk
- 1 stort løg
- 100 g hvedemel
- 1 tsk allehånde
- 1 tsk friskkværnet peber - stødt, sort
- 20 g salt
- 4 dl bouillon
Fremgangsmåde
- Svinelever, spæk og løg køres gennem kødhakker. Eller køb en færdighakket levermasse hos din slager eller i dit supermarked.
- Farsen til din leverpostej røres nu sammen med hvedemel, allehånde, peber og salt.
- Rør derefter gradvist bouillon i leverpostejfarsen, og farsen skal altså være rimelig tynd i konsistensen. Men det plejer at passe med omkring fire deciliter bouillon, måske en smule mere.
- Fordel farsen i små leverpostejsforme.
- Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
- Stil formene med leverpostej i vandbad. Det vil sige et stort fad med høj kant, hvor vandet går cirka tre centimeter op langs kanten på formene.
- Bag leverpostejerne i cirka 50 minutter eller indtil kernetemperaturen er på 95 grader. Bagetiden afhænger af hvor store postejerne er og hvor meget din ovn varmer. Men når skorpen er godt mørkebrun kan du regne med at leverpostejen er færdigbagt.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Den færdigbagte og hjemmelavede leverpostej serveres med sprøde stykker bacon og stegte champignon.
🐷 Hvad er leverpostej?
- Leverpostej er en smørbar kødpålægstype, lavet primært af svinelever, spæk og løg, som krydres og blendes til en fin masse.
- Den bages i form og kan spises kold eller lun, ofte på rugbrød.
- Konsistensen er blød og cremet, og smagen er mild med let krydret leversmag.
🧾 Typiske ingredienser
- Svinelever (og/eller kalvelever)
- Spæk eller fedt
- Løg
- Hvedemel og mælk/fløde (til at binde og give konsistens)
- Æg
- Krydderier: salt, peber, allehånde, muskatnød
🍽️ Leverpostejens plads i det danske køkken
- Meget udbredt på frokostbordet og i madpakker.
- Serveres ofte med:
- Rødbeder
- Sprødstegt bacon og champignon (klassikeren: "lun leverpostej")
- Syltede agurker eller ristede løg
📜 Historie og kultur
- Kom til Danmark i 1800-tallet, inspireret af fransk paté og tysk leverwurst.
- Blev populær i Danmark fra midten af 1900-tallet, da det blev muligt at købe færdiglavet leverpostej i bakker.
- Den første danske masseproducerede leverpostej blev lavet af Langelænder Pølsefabrik i 1900.
- Leverpostej er i dag et kulturelt ikon - næsten alle danskere har spist det som børn!
🧪 Næringsindhold (ca. pr. 100 g)
(Varierer lidt afhængigt af opskrift og fedtindhold)
- Kalorier: ca. 250-300 kcal
- Protein: ca. 10-13 g
- Fedt: ca. 20-25 g
- Jern: Højt indhold - god jernkilde
- A-vitamin: Meget højt pga. leveren (kan overstiges, hvis man spiser meget)
🔔 OBS: Gravide og børn bør ikke spise store mængder pga. højt A-vitaminindhold.
🌱 Varianter og alternativer
- Grov leverpostej - med grovere struktur og kraftigere smag
- Vegetarisk leverpostej - fx med svampe, linser og nødder
- Kyllingeleverpostej - mildere og ofte med lavere fedtindhold
- Laktosefri og glutenfri versioner findes også i mange butikker
🥇 Fun facts
- Danskerne spiser omkring 14.000 ton leverpostej om året!
- "Leverpostej" bruges også som slang - fx "et leverpostejsliv" = lidt forudsigeligt og hverdagsagtigt.
- Der findes endda leverpostej-is som gimmick i gourmetkredse.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Helle Berglund skriver
Hold da fast den var god!! Jeg er halvt norsk, og har ledt længe efter en god OG nem opskrift, og den fandt jeg hos dig. SÅ GLAD, og det er alle mine venner og naboer også.
Tak tak tak.
Godt nyttår.
Mvh Helle Berglund (Thorlak).