• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Langtidsstegning – sundere, nemmere og lækrere

Langtidsstegning – sundere, nemmere og lækrere

langtidsstegning
Del gerne:
18
SHARES
FacebookMessenger18PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  21. juni 2023 - Udgivet:  2. januar 2021

Ved langtidsstegning får kødet samme temperatur overalt og du slipper for kræftfremkaldende stoffer. Her er fakta og viden om langtidsstegning.

De fleste har prøvet det: At stege en lammekølle eller en oksefilet i ovnen, tage den ud og opdage, at den er fin stegt og mør visse steder men sej eller halvrå andre steder. Det undgår man ved langtidsstegning. Her vil temperaturen på kødet være den samme overalt.

Det er ikke den eneste gode ved langtidsstegning. Her er tre fordele ved at komme dyret i ovnen flere timer før, det skal spises.

Kødet bliver ensartet

En oksemørbrad er noget af det lækreste kød, man kan sætte tænderne i. Særlig lækker er den, når kødskiven har den samme farve og konsistens over det hele.

Alligevel bliver der ofte serveret oksemørbrad, hvor midten er rød for derefter at blive mere mørk og brun ude ved kanten.

Det kan undgås ved langtidsstegning. Her er der nærmest inden farveforskel på kødet. Det betyder også, at kødet er lige saftigt og mørt over det hele, så man ikke sidder med en mør midte og tør skorpe.

De fleste vil dog foretrække at brune stegen, inden den skal i ovnen. Og her skal man huske, at brune ikke betyder branke.

Det, der sker under en langtidsstegning, er at bindevævet i kødet opløses langsomt og derfor undgår man, at saften fordamper.

Sous vide er en anden metode til at tilberede kød ved lave temperaturer. Her får du tips for begyndere: Den store begynderguide til sous vide.

Du begrænser kræftrisikoen

En stegeskorpe er lækker at sætte tænderne i og nogen holder ligefrem af, at den er godt branket. Det kan da også smage godt, men det er ikke en god ide, når man ser på sundhedsrisikoen.

En meget mørk stegeskorpe er det direkte tegn på, at der er dannet stegemutagener. Det er kræftfremkaldende stoffer (Heterocykliske aminer), der opstår under den kemiske reaktion, som sættes i gang, når vi steger og griller kød.

”Der er flere forsøg, som peger på en forøget risiko for kræft, hvis man foretrækker en kraftig varmebehandling af det kød man spiser”, fortæller Pelle Thonning Olesen fra DTU Fødevareinstituttet til Madensverden.dk.

Han er seniorrådgiver i Afdelingen for Risikovurdering og Ernæring, og peger på, at i de seneste år er det særligt vores indtag af såkaldt rødt kød, som er kommet under mistanke.

Når vi andre taler om rødt kød, vil det ofte være oksekød, men i denne sammenhæng gælder begrebet alle pattedyr. Fjerkræ og fisk skal man også holde sig fra at skam-stege.

”Generelt skal man undgå at give kød en unødig hård varmehandling. Jo højere temperatur det får og jo mere branket det er, desto flere stegemutagener vil der dannes. Holder man temperaturen i den lavere ende som ved langtidsstegning, vil forventningen være, at det reducerer kræftrisikoen”.

Når ovnen kun er 100-120 grader varm som ved langtidsstegning, betyder det, at stegemutagenerne ikke dannes i samme mængde som ved almindelig stegning. De opstår nemlig på kødets overflade.

Bakterierne bliver slået ihjel

To fuldstændig ens stege, som steges ved henholdsvis 160 grader og ved brug langtidstegning på 90 grader, og som har samme centrumtemperatur, vil indeholde forskellig mængde bakterier.

Ifølge Fødevaredirektoratet vil den langtidsstegte have langt færre end den, der er stegt ved høj temperatur.

Årsagen er, at kødet opholder sig i varmen i længere tid ved langtidsstegning. Det er nemlig den rette kombination af temperatur og tid, der har betydning for, om bakterier dør eller ej.

En oksestegs centrumtemperatur bør være 60 eller over for, at bakterierne er slået ihjel.

Se vores opskrifter med langtidsstegning

Langtidsstegt cuvette i gryde med estragonsauce

4.7 fra 100 stemmer
Langtidsstegt cuvette i gryde er den bedste gæstemad, og du får et super mørt stykke kød. Her lavet med kartoffelpandekage og estragonsauce.
Gå til opskrift
billederesultat for langtidsstegt cuvette i gryde

Langtidsstegt roastbeef i ovn (stegetid 6 timer)

4.7 fra 64 stemmer
Opskrift på langtidsstegt roastbeef i ovn. Se her hvordan du steger en roastbeef i 6 timer, og med denne metode bliver kødet aldrig tørt.
Gå til opskrift
billederesultat for langtidsstegt roastbeef i ovn

Langtidsstegt and - nem opskrift

4.9 fra 53 stemmer
Langtidsstegt and er perfekt til Mortensaften eller Juleaften. Og anden bliver bedst hvis du lader den stege i lang tid i ovn eller på grillen.
Gå til opskrift
billederesultat for langtidsstegt and

Langtidsstegt oksefilet

4.7 fra 80 stemmer
Langtidsstegt oksefilet: Få min bedste opskrift på langtidsstegt oksefilet i ovn eller grill. Inkl. stegetid og kernetemperatur, tilbehør og sovs til stegen.
Gå til opskrift
langtidsstegt oksefilet
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her