• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Laks - fakta, info og de bedste opskrifter med laksefisken

Billede med laks.
Laks er til at købe de fleste steder, og det er en af de meget populære spisefisk i Danmark. En meget stor af produktionen kommer dg fra opdrættede laks, men derfor er de stadig sunde at spise. På billedet ses en hel lakseside, der nemt kan steges i ovnen. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  19. april 2025 - Udgivet:  19. april 2025

Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Laks er en af de mest populære spisefisk. Her kan du blandt andet læse mere om laksens nærings- og sundhedsværdi samt finde opskrifter.
  2. Den lyserøde laks
  3. Laks er sundt
  4. D-vitamin
  5. Hvad er laks?
  6. Næringsindhold og sundhed
  7. Tilberedningsmuligheder
  8. Opbevaring
  9. Sjove facts
  10. Opskrifter med laks
  11. Ovnbagt laks - laks i ovn
  12. Laksesalat
  13. Pasta med laks og fløde (nem og lækker pastaret)
  14. Laks med porrer og spidskål
  15. Honningmarineret laks
  16. Laks med østerssauce og sundt tilbehør
  17. Butterfly laks
  18. Stegt laks med forårsgrønt
  19. Glaseret laks med blomkålsris og spinat - nem og lækker opskrift
  20. Laks en papilotte
  21. Debat om opdrættede laks

Laks er en af de mest populære spisefisk. Her kan du blandt andet læse mere om laksens nærings- og sundhedsværdi samt finde opskrifter.

Laks lever for det meste i floder og vandløb. Dog skal det dertil siges, at laks opdrættes ret intensivt, både her i Skandinavien, men også i mange andre dele af verden.

Faktisk er en meget stor del af laksen i butikkerne fra opdrættede fisk, der blandt andet kommer fra de norske fjorde.

Der er cirka 50 arter, som tilhører den samme slægt som laksen - i blandt denne slægt er eksempelvis ørred.

En laks vejer normalt mellem 1-15 kilo, og den kan blive op til 150 centimeter lang. Laksen lever blandt andet af blæksprutter, insekter, rejer og krebsdyr.

Den lyserøde laks

Laksen er populær, og de fleste af os elsker da også den velsmagende fisk med det fine lyserøde kød.

Laksen kan nydes både kold og varm, og det giver dig derfor oceaner af muligheder, når det kommer til tilberedningen af fisken, og den passer perfekt som både forret og hovedret. Og mange elsker også en gravad version af laksen.

Laksen fungerer ydermere også glimrende til en lækker frokost, eller på brunch eller morgenbordet i weekenden (det behøves bestemt ikke kun at være i weekenden).

Laksen høre ind under kategorien fede fisk.

Laks er sundt

Laks indeholder en stor mængde af de sunde fedtsyrer, som blandt andet Omega-3.

Ja, faktisk så er 30% af fedtindholdet i laksen det fedt, som er yderst sundt for dig og dit helbred.

De sunde fedtstoffer, heriblandt omega-3, sørger blandt andet for at din hjerne virker optimalt, og så styrker de samtidig din hukommelse, og forebygger demens.

De styrker også din hjertesundhed, og mindsker blandt andet risikoen for blodpropper. Ydermere kan laksens sunde fedtstoffer også hæmme udviklingen af visse former for kræft.

D-vitamin

Laksen er desuden én af naturens bedste og reneste kilder til D-vitamin, også kaldet solskinsvitaminet.

Dette vitamin er vi typisk i underskud af her i Danmark, fordi at vi ikke får nok sol hele året rundt – normalt optager vi D-vitaminet igennem huden fra solen, som så hjælper kroppen til selv at danne det.

Men uden solen, er dette ikke muligt, og det er derfor nødvendigt for os at indtage det gennem kosten, eller som et ekstra vitamin tilskud.

D-vitamin er vigtigt for knoglesundheden, og vitaminet har ligeledes én af de centrale roller i kroppens produktion af hormoner.

Hvad er laks?

  • Laks er en fisk fra laksefamilien, som lever både i fersk- og saltvand – den er nemlig anadrom, dvs. den gyder i ferskvand og lever det meste af sit liv i havet.
  • De mest kendte arter er atlantisk laks (Salmo salar) og forskellige typer af stillehavslaks.
  • Laks fås som frisk, røget, gravet, frossen eller på dåse.

Næringsindhold og sundhed

Laks er en superfood med masser af gode næringsstoffer:

  • Ca. 200 kcal pr. 100 g
  • Højt proteinindhold: 20–25 g
  • Omega-3-fedtsyrer – gavner hjerte, hjerne og led
  • Rig på:
    • D-vitamin (vigtigt i vinterhalvåret)
    • B12-vitamin
    • Selen og jod
    • Antioxidanter som astaxanthin (giver laksen den orange farve)

Tilberedningsmuligheder

Laks er super alsidig og kan tilberedes på mange måder:

  • Bagt i ovn – fx med citron, smør eller urter
  • Stegt på panden – sprød skindside og saftig midte
  • Grillet – især populært om sommeren
  • Røget eller gravad – perfekt til brunch eller på rugbrød
  • I sushi og poke bowls – ofte rå, men frosset først for sikkerhed
  • Laksefrikadeller og laksetatar – nemme hverdagsretter

Opbevaring

  • Frisk laks: Opbevares på køl og bruges inden for 1–2 dage
  • Frossen laks: Kan holde sig i fryseren i 3–6 måneder
  • Røget laks: Har længere holdbarhed, men opbevares stadig på køl
  • Husk altid god hygiejne og opvarmning ved rå tilberedning

Sjove facts

  • Vild laks svømmer tusindvis af kilometer fra havet op i floder for at gyde – og dør ofte bagefter
  • Norge er verdens største producent af opdrættet laks
  • Den orange farve skyldes naturlige pigmenter i kosten – men farven kan variere
  • Laks har været spist i århundreder og er en klassiker i både nordisk, japansk og moderne køkken.

Opskrifter med laks

Her er nogle af de populære lakseopskrifter på Madens Verden:

Ovnbagt laks - laks i ovn

4.7 fra 214 stemmer
Ovnbagt laks er lækker mad i ovn, og her er den korrekte stegetid for laksesteaks og laks i ovn. Laksen krydres med paprika og er nem at lave.
Gå til opskrift
billede med laks i ovn og ovnbagt laks

Laksesalat

4.9 fra 9 stemmer
Laksesalat er både sund og nem aftensmad, som du laver med laks, der er bagt i ovnen. Anrettes på en frisk salat med tomater og sprød bacon.
Gå til opskrift
laksesalat

Pasta med laks og fløde (nem og lækker pastaret)

4.9 fra 13 stemmer
Her er min opskrift på pasta med laks og fløde. En nem og lækker pastaret med masser af smag, og en god hverdagsret til hele familien.
Gå til opskrift
pasta med laks og fløde

Laks med porrer og spidskål

4.7 fra 217 stemmer
Laks med porrer er en af de mest populære retter med fisk. Her med spidskål og gulerødder. Retten laves i fad, der stilles i ovnen i 25 min.
Gå til opskrift
laks med porrer i fad

Honningmarineret laks

4.7 fra 182 stemmer
Her får du min opskrift på honningmarineret laks, der er laks med honning og masser af smag. Du bruger en hel lakseside, der kan tilberedes i grill eller ovn.
Gå til opskrift
billede med Honningmarineret laks til grill og ovn

Laks med østerssauce og sundt tilbehør

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på laks med østerssauce. Laksen marineres med østerssauce, og derefter steges den i et fad på bund af sundt tilbehør.
Gå til opskrift
billede til laks med østerssauce

Butterfly laks

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på butterfly laks med stegevejledning. Se hvordan du nemt laver den perfekte lakseudskæring, der er nemmere at stege.
Gå til opskrift
billede med butterfly laks

Stegt laks med forårsgrønt

5 fra 1 stemme
Få min nemme opskrift på stegt laks med forårsgrønt. Her er en rigtig forårsbebuder af en middagsret med masser af grøntsager og god smag.
Gå til opskrift
Billede til stegt laks med forårsgrønt.

Glaseret laks med blomkålsris og spinat - nem og lækker opskrift

4.7 fra 7 stemmer
Her er min opskrift på glaseret laks med honning og soja, der serveres på en bund af blomkålsris med karry og sauteret spinat.
Gå til opskrift
glaseret laks med honning og soja

Laks en papilotte

4.9 fra 11 stemmer
En opskrift på laks en papilotte, og bag det fine navn gemmer sig laks, der pakkes ind i bagepapir sammen med grøntsager og bages i ovnen.
Gå til opskrift
billederesultat for laks en papilotte

Debat om opdrættede laks

I begyndelsen af 2025 vakte en fiskehandler i Aarhus opsigt, da han fremadrettet nægtede at sælge opdrættede laks.

Det var indehaveren af P. Clausens Fiskehandel i Aarhus, der stoppede med at lange opdrættede laks over disken.

- Den måde, man opdrætter fisk på, og de præmisser og konsekvenser, der er ved at opdrætte dem, er blevet så store, at jeg ikke kan stå inde for det som fagmand, sagde indehaveren, Jakob Clausen, til TV2 Østjylland.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her