Kondenseret mælk kan bruges i alle former for desserter, karameller og kager. Men hvad er det? Og hvad kan vi bruge det til?
Kondenseret mælk kan vi købe i små dåser og bruge til lidt af hvert. En dåse sødet mælk er en hel dessert i sig selv, hvis den får lov at stå over vandbad i mange timer.
Smagen er karamel blandet med gammeldags kagecreme, altså meget langt fra almindelig mælkesmag. Så hvad er det egentlig for et produkt?
Denne dåsemælk består af to ting: Mælk og sukker. Intet andet. Det er næsten halvt af hvert. I Nestlés kendte dåse på 397 gram er der således 44 procent sukker og 56 procent mælk.
Processen er nem: Mælken dampes ind, så vandet reduceres. Herefter tilsættes sukker, og massen koges sammen til en flydende, lettere lysebrun mælk.
Faktisk kan man selv lave den. Det tager ikke meget mere end en halv time at koge sukkeret og mælken ind.
En måde at gøre mælken holdbar på
I midten af 1800-tallet begyndte driftige forretningsfolk i henholdsvis Rusland og USA at eksperimentere med at opbevare mælk, uden den blev sur.
Løsningen blev at reducere vandindholdet i mælken, så den kunne opbevares på dåse. I 1957 åbnede amerikaneren Gail Borden den første fabrik, som fremstillede og solgte den slags mælk på dåse.
I tropiske egne, hvor der førhen ikke var mulighed for at holde komælk frisk, blev kondenseret mælk et godt alternativ til mælk.
Derfor vil man stadig se, at mange desserter og kager verden over baseres på denne sukkermælke-blanding.
I mange lande i Asien er den blevet - og bliver stadig - brugt i kaffe og te i stedet for frisk mælk. I Brasilien og på Filippinerne laves crème caramel.
I det hele taget bruges kondenseret mælk i kager i mange sydamerikanske lande.
Anvendelse og karamel lavet af kondenseret mælk
Det er let at lave karamel, dulce de leche, af kondenseret mælk. Faktisk skal du bare lade dåsen stå i vandbad i tre timer.
Når du åbner dåsen, har du den lækreste, mest cremede karamel.
Det er formentlig ikke specielt sundt at lade sukkermælken koge i en dåse, så vi anbefaler, at du hælder den i et patentglas med låg i stedet.
Du kan også lave fudge med denne type mælk, der koges op med sukker, smør og vanilje som her:
Hjemmelavet is er en af de desserter, hvor man med fordel kan bruge kondenseret mælk. Den krystalliserer nemlig ikke, når man fryser den.
Næringsværdi
Det er ikke et kaloriefattigt produkt, det her. Næringsværdien for 100 gram af Nestlés Sødet Kondenseret Mælk ser således ud:
Kalorier: 322.
Proteiner: 7,5 gram.
Kulhydrater: 55 gram.
Fedt: 8 gram.
Se mere indhold:
Din vurdering
-
Kondenseret mælk
Stem her
( stemmer)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: