• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kørvel - hvad er det og hvad kan vi bruge det til?

Kørvel - hvad er det og hvad kan vi bruge det til?

Billede med kørvel.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Kørvel er særlig elsket af franskmændene, der bruger løs af den.

Det lette strejf af lakridssmag og persille klæder mange retter, men den skal bruges som drys eller i kolde retter, for kørvel kan ikke lide at blive opvarmet gennem længere tid.

Gør man det for længe, vil noget af smagen fortage sig.

I Danmark har vi kendt til urten siden bronzealderen. Den er en skærmplante, som kan deles op i tre arter: Havekørvel, vild kørvel og gærdekørvel.

Den vilde kørvel kan sankes overalt - fra grøftekanter til skovbryn. Vi kender dem på de bregneformede blade og hvide, spæde blomster.

Anvendelse

Et drys hakket kørvel klæder en omelet, hele kørvelblade er dejlige i en salat og bearnaisesaucen får ekstra smag, hvis man tilsætter hakket kørvel sammen med estragon.

Kort sagt er der en række af muligheder i den grønne urt.

Kørvel er flot som pynt til fiskeretter, hvor den karakteristiske anis-smag især passer til mildt smagende fisk som denne kulmule.

Du kan også bruge den hakket i fiskefrikadellerne og i en kold creme fraiche-dressing til for eksempel skaldyr.

En grøn salsa eller en kryddersmør med kørvel er også fint tilbehør til grillbøfferne.

I det franske køkken har man forskellige krydderiblandinger, der bruges til for eksempel fiskesuppe og simreretter.

En af de blandinger, der blot skal vendes med maden inden serveringen, er Herbes Fine, der består af hakket kørvel, persille, estragon, purløg og dild.

Næringsindhold

Urten indeholder både A-, C- og E-vitaminer og så er den rig på kalium, kalk, magnesium og jern.

Her er energifordelingen for 100 gram rå blade ifølge Fooddata.dk:

Energi: 21 kalorier
Protein: 2,2 gram
Kulhydrat: 0,7 gram
Fedt: 0,6 gram

Frossen kørvel bevarer de fleste af vitaminerne og mineralerne. De vil typisk indeholde lidt flere kulhydrater end de friske blade, men det har ikke den store betydning.

Sæson

I maj og juni er det højsæson, hvor planten blomstrer, men den er hårdfør, og kan sagtens holde sig året rundt i de danske haver.

Og har man kørvel i haven eller i naturen omkring, kan bladene plukkes lige fra marts til november.

Opbevaring

Bladene skal opbevares på stænglerne i en lukket pose i køleskabet eller i et glas vand på køkkenbordet.

Det er muligt at fryse dem ned. Skyl og hak bladene, og kom dem i små fryseposer, så du kan tage lidt op af gangen.

Opskrifter

Glaseret laks med blomkålsris og spinat

Kartoffelbund med røget laks og asparges

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jørgen Nielsen

    maj 08, 2025 at 4:10 pm

    Hej Holger.
    I mit barndomshjem fik vi ofte kørvelsuppe. Det laves som den nok mere kendte grønkålsuppe. Tidligere kunne vi købe frosset kørvel ligesom frosset hakket grønkål. Ved du, hvor man kan købe pakker med frossen hakket kørvel? Jeg har ingen have.
    Mvh
    Jørgen

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kylling i grøn aspargessauce.

Kylling i grøn aspargessauce med ærter

Uge26-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Billede af Hugo Spritz

Hugo Spritz - skøn sommerdrink med hyldeblomst og prosecco

ugens madplan uge 26

Ugens madplan uge 26 med lækker aftensmad og sankthans-menu

Billede af salat med hestebønner.

Salat med hestebønner, tomat og avocadoolie

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
Billede af mad til studenterkørslen
Mad og kage til studenterkørslen - 20 nemme opskrifter→ Se opskriften
Bagte rabarber
Bagte rabarber (opskrift på rabarber bagt i ovn)→ Se opskriften
Billede af salat med hestebønner.
Salat med hestebønner, tomat og avocadoolie→ Se opskriften
Fuldkornspasta og hvid pasta
Fuldkornspasta og ris - hvor sundt er det?→ Se opskriften
billede med æggekage med bacon og tomater
Æggekage opskrift med bacon, tomater og purløg→ Se opskriften
billede med drinks til studenterfesten sommerdrinks
Drinks til studenterfesten - 11 seje sommerdrinks→ Se opskriften
billederesultat for kyllingekødsovs
Kyllingekødsovs - lækker opskrift med hakket kylling→ Se opskriften
Uge26-bedstevinkøbMV
Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris→ Se opskriften
sommerstuvning med spidskål, ærter og gulerødder
Sommerstuvning med spidskål, ærter og gulerødder→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her