• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kartoffelmel - fakta og hvornår skal vi bruge det?

Kartoffelmel - fakta og hvornår skal vi bruge det?

Billede med kartoffelmel.
Kartoffelmel kan bruges til alt fra frugtgrød og lagkagebunde til papir og som pletfjerner. det var Andes-indianerne, som opfandt teknikken. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  4. maj 2025 - Udgivet:  4. maj 2025

Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Anvendelse
  2. Pletfjerner
  3. Opskrift

Kartoffelmel har intet med mel at gøre. Det ligner, men det er i virkeligheden lavet af kartofler, hvor man har udvundet stivelsen fra dem.

Det er ikke en nutidig ide at bruge kartoffelstivelse. I Andesbjergene brugte indianerne en metode med at frysetørre deres kartofler.

Kartoflerne kom først til Danmark i begyndelsen af 1700-tallet, og i slutningen af 1800-tallet begyndte små fabrikker at fremstille kartoffelmel.

I dag er det en kæmpe industri herhjemme, da "melet" ikke kun bruges i vores husholdninger men til alt fra slik, piller, papir og fødevarer.

Anvendelse

Først og fremmest er det smart at bruge kartoffelmel som stivelse i retter til folk, der ikke tåler gluten. Det er 100 procent glutenfrit i modsætning til for eksempel hvedemel.

Men der er en række retter, som har fordel af kartoffelmelet, da stivelsen binder vand. Desuden er der stort set ingen fedt eller proteiner i - og så er der ingen smag eller farve i denne stivelse.

Bager du lagkagebunde, er det en god ide at udskifte en tredjedel af melet med kartoffelmel, da de får en mere fast konsistens. Du kan også bruge det i kagecreme.

Det samme gælder med fiskefars og frikadellefars samt rødgrød og andre grødtyper, der er baseret på frugt som eks. stikkelsbærgrød.

Pletfjerner

Spilder vi rødvin eller andre former for farvet væske på gulvet, er kartoffelmelet vores ven. Da det har en enorm sugeevne, kan det suge væsken op fra gulvtæppet eller trægulvet.

Derefter støvsuger man det nu farvet kartoffelmel op, og pletten er nærmest forsvundet.

Se også: Majsstivelse - fakta og sådan bruger den

Opskrift

Da kartoffelmel er et billigt produkt, er det de færreste, som gider at kaste sig over et projekt, hvor man laver det selv.

Men det er faktisk muligt at fremstille stivelsen i sit eget køkken. Her er Karup Kartoffelmelfabriks anvisning på at lave den selv:

1.  Skræl kartofler og riv dem på et rivejern.

2. Put dem i en skål med vand og rør godt rundt, så du rører stivelsen ud af dem.

3. Lad stivelsen falde ned til bunden af skålen og si de revne kartofler fra.

4. Vask stivelsen flere gange og hæld den til sidst ud på et rent viskestykke, så den kan tørre. Voila: Nu har du dit eget kartoffelmel.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her