• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide โ€บ Karse - fakta om den nemme og sunde krydderurt

Karse - fakta om den nemme og sunde krydderurt

Billede med karse.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Karse er en evergreen. Vi sรฅr og dyrker den pรฅ vรฅdt vat, bruger den som drys pรฅ kartoffelmadder, fiskeretter og meget andet. Den er billig og nem at dyrke. Smagen er lettere pebret og dejlig.

I det hele taget er der ikke mange argumenter for ikke at bruge karse. At den ogsรฅ har et hรธjt indhold afย C-vitaminer,ย gรธr den endnu mere attraktiv.

Men hvad er karse for en urt? Hvorfor kan den spire pรฅ en tot vรฅdt vat helt uden jord? Det ser vi pรฅ her.

Knรฆhรธj karse

Os, der var bรธrn i 80'erne, husker udtrykket knรฆhรธj karse. Umiddelbart en underlig talemรฅde, da den karse vi dyrker i vindueskarmen, ikke bliver mere end et par centimeter hรธj.

Men karsen kan faktisk blive "knรฆhรธj", op til en halv meter, nรฅr den dyrkes udenfor. Her vil man ofte fรธrst begynde at bruge af bladene, nรฅr urten er mindst 15 centimeter.

Karsens botaniske navn er Lepidium. Den er en del af korsblomstslรฆgten, som har 170 arter i verden. I Danmark har vi 10 forskellige slags - blandt andet den vildtvoksende strandkarse, som har en smag a la wasabi.

Hvorfor kan karse gro i vat?

Det er ren magi: Vi tager en tot vat eller et stykke kรธkkenrulle og ligger det i blรธd i en skรฅl. Her drysser vi karsefrรธ henover, og efter fรฅ dage begynder frรธene at spire.

Fem-syv dage senere kan vi klippe af vores egen hjemmedyrkede karse. Hvordan kan det dog gรฅ til?

De fleste planter og urter fรฅr nรฆring gennem jorden, men et karsefrรธ bรฆrer sin egen lille madpakke, da det fรฅr nรฆring fra frรธets kim. Det eneste, frรธet har brug for, er derfor vand. Hvis frรธet bliver tรธrt, vil karsen ikke gro.

Nรฆringsindhold

Karse har et hรธjt indhold af C-, A- og E-vitaminer, desuden indeholder den mineraler som kalium, calcium og jern. Og sรฅ er der nรฆsten ingen kalorier i urten.

Det er altsรฅ ikke kun et grรธnt drys, vi kommer over voresย รฆggemadย ellerย kartoffelmad, men et sundt drys. Her er energifordelingen for 100 gram:

Energi: 111 kJ/27 kalorier
Protein: 2,8 gram.
Kulhydrat: 1,9 gram
Fedt: 0,5 gram

Holdbarhed

Karse skal spises, sรฅ lรฆnge det er friskt. Lige sรฅ nemt det er at dyrke urten, lige sรฅ svรฆrt er det at opbevare den udenfor vandskรฅlen eller den fugtige jord.

Du kan bruge den spirende karse i fire-fem dage, men hverken fryse eller tรธrre den. I begge tilfรฆlde vil den miste smag.

Af samme grund kan man heller ikke bruge karse i varme retter - den smager simpelthen ikke af noget, nรฅr den fรฅr varme.

Brug blandt andet karsen pรฅ smรธrrebrรธd.

Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 26

Ugens madplan uge 26 med lรฆkker aftensmad og sankthans-menu

Billede af salat med hestebรธnner.

Salat med hestebรธnner, tomat og avocadoolie

Billede af kรธdboller med blomkaฬŠl og รฆrter.

Kรธdboller med blomkรฅl og รฆrter (lรฆkker sommer gryderet)

Ugens bobler, uge 25, 2025

Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler

Uge25-bedstevinkรธbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lรฆkre sommerretter

Forsiden lige nu

Italiensk fyldt svinemรธrbrad med spinat og soltรธrrede tomater
Italiensk fyldt svinemรธrbradโ†’ Se opskriften
billede med grillet asparges med parmaskinke
Grillet asparges med parmaskinkeโ†’ Se opskriften
En virkelig lรฆkker jordbรฆrsalat, der er en salat med jordbรฆr, en napolitana salatblanding og ristede pinjekerner.En rigtig sommersalat. Foto: Madensverden.dk.
Jordbรฆrsalat - salat med jordbรฆr og pinjekernerโ†’ Se opskriften
billederesultat for champagnesorbet
Champagnesorbet - nem opskrift med og uden ismaskineโ†’ Se opskriften
billederesultat for landstykker
Landstykker - lรฆkre morgenboller med stenformalet melโ†’ Se opskriften
ugens madplan uge 26
Ugens madplan uge 26 med lรฆkker aftensmad og sankthans-menuโ†’ Se opskriften
Billede af kรธdboller med blomkaฬŠl og รฆrter.
Kรธdboller med blomkรฅl og รฆrter (lรฆkker sommer gryderet)โ†’ Se opskriften
billede til jordbรฆr med chokolade
Jordbรฆr med chokolade (dyppet i mรธrk chokolade)โ†’ Se opskriften
nem tomatsalsa
Nem tomatsalsa - opskrift pรฅ frisk salsa med tomaterโ†’ Se opskriften
billede med Vinglas
Sรฅdan fรฅr du vin til at smage bedst muligtโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her