Karse er en evergreen. Vi sรฅr og dyrker den pรฅ vรฅdt vat, bruger den som drys pรฅ kartoffelmadder, fiskeretter og meget andet. Den er billig og nem at dyrke. Smagen er lettere pebret og dejlig.
I det hele taget er der ikke mange argumenter for ikke at bruge karse. At den ogsรฅ har et hรธjt indhold afย C-vitaminer,ย gรธr den endnu mere attraktiv.
Men hvad er karse for en urt? Hvorfor kan den spire pรฅ en tot vรฅdt vat helt uden jord? Det ser vi pรฅ her.
Knรฆhรธj karse
Os, der var bรธrn i 80'erne, husker udtrykket knรฆhรธj karse. Umiddelbart en underlig talemรฅde, da den karse vi dyrker i vindueskarmen, ikke bliver mere end et par centimeter hรธj.
Men karsen kan faktisk blive "knรฆhรธj", op til en halv meter, nรฅr den dyrkes udenfor. Her vil man ofte fรธrst begynde at bruge af bladene, nรฅr urten er mindst 15 centimeter.
Karsens botaniske navn er Lepidium. Den er en del af korsblomstslรฆgten, som har 170 arter i verden. I Danmark har vi 10 forskellige slags - blandt andet den vildtvoksende strandkarse, som har en smag a la wasabi.
Hvorfor kan karse gro i vat?
Det er ren magi: Vi tager en tot vat eller et stykke kรธkkenrulle og ligger det i blรธd i en skรฅl. Her drysser vi karsefrรธ henover, og efter fรฅ dage begynder frรธene at spire.
Fem-syv dage senere kan vi klippe af vores egen hjemmedyrkede karse. Hvordan kan det dog gรฅ til?
De fleste planter og urter fรฅr nรฆring gennem jorden, men et karsefrรธ bรฆrer sin egen lille madpakke, da det fรฅr nรฆring fra frรธets kim. Det eneste, frรธet har brug for, er derfor vand. Hvis frรธet bliver tรธrt, vil karsen ikke gro.
Nรฆringsindhold
Karse har et hรธjt indhold af C-, A- og E-vitaminer, desuden indeholder den mineraler som kalium, calcium og jern. Og sรฅ er der nรฆsten ingen kalorier i urten.
Det er altsรฅ ikke kun et grรธnt drys, vi kommer over voresย รฆggemadย ellerย kartoffelmad, men et sundt drys. Her er energifordelingen for 100 gram:
Energi: 111 kJ/27 kalorier
Protein: 2,8 gram.
Kulhydrat: 1,9 gram
Fedt: 0,5 gram
Holdbarhed
Karse skal spises, sรฅ lรฆnge det er friskt. Lige sรฅ nemt det er at dyrke urten, lige sรฅ svรฆrt er det at opbevare den udenfor vandskรฅlen eller den fugtige jord.
Du kan bruge den spirende karse i fire-fem dage, men hverken fryse eller tรธrre den. I begge tilfรฆlde vil den miste smag.
Af samme grund kan man heller ikke bruge karse i varme retter - den smager simpelthen ikke af noget, nรฅr den fรฅr varme.
Brug blandt andet karsen pรฅ smรธrrebrรธd.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments