Japansk franskbrød, et blødt og luftigt brød kaldet shokupan er lavet med en metode, som hedder tangzhong. Det giver brødet en luftig krumme.
Japansk franskbrød - det bløde og luftige shokupan - bliver kaldt for mælkebrød i almindelig tale.
Det skyldes selvfølgelig, at det blandt andet består af mælk og smør. Dette får brødet til at minde en smule om briochedej.
Men det som adskiller denne opskrift fra andre er klart den japanske tangzhongmetode. Her opvarmer man en smule vand og mel sammen til en slags tyk grød, som man derefter ælter sammen med resten af dejen.
Resultatet er, at selve krummen i brødet bliver endnu mere luftig og minder en smule om den samme konsistent som en sandkage med lidt bid i. Det er virkelig en af de mest lækre brød, jeg har bagt.
Opskrift på japansk franskbrød - shokupan
Japansk franskbrød - shokupan
Ingredienser
Tangzhong
- 2 spsk hvedemel
- 6 spsk vand
Resten af dejen
- 300 g hvedemel
- 2 tsk tørgær
- 120 ml mælk
- 30 g smør - usaltet
- 1 tsk salt
- 3 spsk sukker
- 2 stk æg
Fremgangsmåde
- Start med at lave tangzhong-delen. I en lille gryde tilføjes vand og hvedemel. Pisk det godt sammen, så der ikke er nogen klumper. Put det nu over lav varme og forsæt med at piske, indtil det tykner.
- Bliv ved, indtil konsistensen minder om en tyk, opbagt sovs. Stil det derefter til side.
- Nu kan du lave dejen. Varm mælken op til lillefingervarme og hæld det i en stor skål. Tilføj tørgær og sukker til mælken og rør godt rundt. Smelt nu smørret og bland det sammen med mælken.
- Tilføj salt og hvedemel til de våde ingredienser. Bland det godt sammen. Tilføj nu et æg til tangzhong-blandingen og bland det sammen. Tilføj det derefter til resten af dejen.
- Ælt nu dejen grundigt, indtil den føles mindre klistret. Kom den i en stor skål og dæk den til med et viskestykke, lad den nu hæve i en time.
- Når dejen er hævet: Fjern dejen fra skålen og del den i tre lige store dele. Tag nu én del dej og rul denne del til en rektangel med en tykkelse på cirka en centimeter, fold en side halvvejs henimod midten, fold den modsatte side henover den første fold. Så der nu er tre folde. Rul den nu som en kanelsnegl. Forsæt med de tre andre dejstykker.
- Tag nu en brødform og smør den. Put nu de tre ruller dej i formen. Dæk dem til og lad dem hæve i cirka 30 minutter.
- Opvarm ovnen på 175 grader almindelig ovn. Tag nu et æg og pisk det. Smør det henover brødet og bag det nu i cirka 30 minutter eller indtil det er gyldent.
- Lad det japanske brød køle ned før servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Shokupan er et af de lidt sødere slags brød fremfor et groft sandwichbrød. Derfor smager det også rigtig godt at tilføje rosiner eller små stykker chokolade til dejen.
Se også mine opskrifter på:
Luftigt franskbrød opskrift bagt med mælk og smør
Hvad er brioche brød? Her er opskrift og forklaring
Sødmælks franskbrød - nem opskrift
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Kitt
Hej,
Jeg har endnu ikke prøvet denne opskrift men det lyder virkelig lækkert. Jeg ville dog blive super glad hvis du havde lidt billeder af hvordan du folder dejen hvordan du lægger den i formen. Tænker dette er mindst lige så vigtigt som fremgangsmåden af dejen:-)
Vh
Kitt
Marianne
Jeg forstår ikke det med foldningen
Peder Strunck
Det er ikke så svært :). Forestil dig fx. et A4 ark. Det er et rektangel. Så folder du den ene lange side lidt ind over midten. Så folder du den anden lange side ind over det du lige har foldet. Så har du et langt ark (dej) med 3 folder. Det ruller du så bare sammen, så du får en lille "rullepølse". Når du med dejen så har de 3 "rullepølser", lægger du dem blot i formen med enden nederst i formen. Voila :). Btw - det er et fantastisk lækkert brød!