Isomalt forvandler en almindelig kage til et mesterværk. Det bruges ofte i Den Store Bagedyst, men vi andre amatørbagere kan også være med.
Isomalt bliver brugt til at lave smukke balloner, der svæver over en lagkage. Eller blondelignende pynt på is og glaskrystaller på muffins.
I 'Den Store Bagedyst' ser vi måbende til, når amatørbagerne kreererer de kønne kager.
Og især arbejdet med isomalt er imponerende. Det er knald eller fald, for isomalten kan drille.
Her ser vi nærmere på det produkt, der kan løfte dekorere kager og desserter op til et højere niveau.
Og som er uundværligt, hvis vi vil lave vores egne bolsjer.
Hvad er isomalt
Isomalt er et sødestof, der kaldes et sukkerlignenede stof eller sukkeralkohol. Det samme gælder kendte sødemidler som sorbitol og fruktose.
Fordelene er, at det ikke bliver brunt eller risikerer at krystallisere, når det opvarmes.
Derudover er det smidigt at arbejde med, og så er det ikke skadeligt for tænderne i modsætning til sukker.
Hvordan bruger du isomalt?
Du kan bruge isomalt til at lave enormt flot pynt. Er du nybegynder, er det bedst at begynde med det letteste: Du opvarmer isomalten med lidt vand i en gryde ved medium varme, til det smelter.
Når det er smeltet, hælder det ud i små klatter på en silikonemåtte.
Herefter tager du en spartel og smører isomalten i tynde baner eller sejl, som det kaldes på grund af formen.
Du kan pynte med de klare sukkersejl, eller du kan drysse for eksempel guldpulver eller farvet krymmel på isomalten, så længe den er varm.
Herefter lader du isomalten køle af, og kan nu bruge dem til pynt på en kage eller muffins. Det er virkelig en flot gimmick.
Bolsjer I selv kan lave
Isomalt er også perfekt til at lave bolsjer med lige netop den smag, I bedst kan lide.
Det kræver blot vand og isomalt og så smagsgivere - for eksempel salmiak, citron eller pebermynte.
Skal bolsjerne have en flot farve, dryppes lidt frugtfarve i massen, efter den er hældt ud på en silikonemåtte.
På den måde er det lettest at ælte farven ind i bolsjemassen.
Kunstværker i Den Store Bagedyst
Det kræver tid, tålmodighed og fingersnilde at lave den form for isomaltpynt, som vi ser i 'Den Store Bagedyst'.
Her skal sukkermassen pustes op som i et glaspusteri.
Fans af serien vil nok huske, hvordan balloner og kupler af sukkerblandingen er gået itu, før de når hen på kagerne.
Men øvelse gør som bekendt mester, så når man først er blevet fortrolig med materialet, er det muligt at lave de mest fantastiske kunstværk.
I første omgang kan man jo begynde med bolsjefremstillingen og arbejde sig op.
Er du blevet grebet af sand konditor, kan du også læse, hvordan du selv laver fondant: Opskrift på hjemmelavet fondant.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du læser med. Hvad synes du om denne artikel?