Linser

Her kan du læse alt om de sunde linser. Hvad linser præcist er, næringsindhold og hvad du kan bruge dem til. Se også hvordan du koger linserne.
Hvad er linser for noget, og hvad kan man bruge dem til?
Det er et af de spørgsmål, som indimellem dukker op i min mail, så her kigger vi lidt nærmere på de sunde linser, som vi faktisk bør spise flere af.
Helt grundlæggende er linserne super sunde, og de indeholder både en god mængde protein, men også vitaminer og er blandt andet god i forhold til forebyggelsen af hjertekarsygdomme.
Hvad er linser?
Der findes rigtig mange forskellige sorter af linser, men grundlæggende er der tale om frø fra planten ægte linse, der i øvrigt er en del af ærteblomstfamilien.
Det er en plante og afgrøde vi har kendt gennem mange, mange år, og den er blandt andet meget udbredt i det indiske køkken.
Her kaldes linserne også for dal (eller dahl), og bruges især i supper og gryderetter.
Forskellige typer
Som sagt findes der mange forskellige typer af linser, men her er lige et kig på de mest anvendte.
Belugalinser
Belugalinser er små og sorte, og navnet har de faktisk fået efter den dyre belugakaviar, som de kan minde lidt om.
Kogetiden er typisk omkring 20 minutter, de skal ikke sættes i blød først, og så kan de blandt andet anvendes til salater.
Røde linser
Røde linser hedder også persiske linser, og de har en rødlig farve. Deraf selvfølgelig navnet.
Kogetiden er på omkring 20 minutter, og de anvendes til blandt andet salater, supper og en god gryderet. Eller som erstatning for kartofler, ris eller pasta. Se min opskrift på linsegryde.
Grønne linser
De grønne linser kaldes også for chilenske linser, og de er grønne eller lidt brunlige i skallen.
De skal koges i en halv time eller lidt mere, og de skal heller ikke sættes i blød først.
Grønne linser, der blandt andet anvendes til gryderetter, supper og salater, kan også købes på dåse mange steder, og her er de forkogt og klar til brug.
Kogetid
Linserne kan købes som tørrede eller i dåse.
Det nemmeste er absolut at købe linserne på dåse, hvor producenten har forkogt linserne, og derfor er de klar til brug.
Men du kan også sagtens købe de tørrede linser, og de skal ikke sættes i blød først.
Du koger linserne direkte, og kogetiden kan variere meget. Det er alt fra 15 minutter og op til omkring 40 minutter, men kig efter på pakken, og anvend den korrekte kogetid.
Linserne kan i øvrigt bruges i denne lækre mulligatawny, der er en indisk suppe.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 120
Fedt: <1 gram
Kulhydrater: 20 gram
Protein: 9 gram
Kostfibre: 8 gram