Kapers

Kapers kender vi som uundværlig topping på pariserbøffen. Men de små, syltede bær kan bruges til en masse andet. Se anvendelsesmulighederne.
Kapers bruger vi ofte til at toppe maden med herhjemme, men det er ikke det eneste de små bær er gode til. De er glimrende smagsgivere til en række retter.
Når jeg skriver bær, er det lidt misvisende, for det vi kalder kapers, er i virkeligheden blomsterknopper fra middelhavsbusken Capparis spinosa.
Blomsterne i sig selv er utrolig smukke, men dem får vi ikke at se, fordi knopperne plukkes, længe før de springer ud. Når blomsterknopperne er høstet, kommer de i salt- eller eddikelage.
Man kan spise buskens frugter, som er større og har en mildere smag end de små blomsterknopper.
Køber du kapers i salt, vil du opleve en meget mere intens blomstersmag i forhold til dem, der er lagret i eddike. Husk blot at skylle saltet af, før du bruger dem i en ret.
Det kan du bruge kapers til
Da kapers stammer fra Middelhavsområdet, er italienerne og malteserne særligt glade for de små blomsterknopper. De bruges over en god carpaccio, i simreretter, i citronsauce til fisk og meget andet.
Blandt de klassiske retter er der en forret, som må være stjernen af dem alle: Den italienske forret Vitello Tonnato. Det er ultratynde skiver af kold kalvekød med en sauce bestående af tun, kapers og ansjoser.
Kapers er også stjernen i den enkle, men lækre, italienske ret Pasta Puttanesca, som også indeholder oliven, hvidløg, ansjoser og tomater.
Kommer vi længere op i Europa, kan vi ikke undvære dem på pariserbøffen eller i tunmousse. Franskmændene skal blandt andet have kapers på en tatar, i fiskeretten Skate meunière, i salaten Salade Niçoise og i deres grønne tapenade.
Englænderne laver ofte en særlig lækker citronkapers-sauce til deres fiskeretter. I Østrig er wienerschnitzel "med dreng" en klassiker.
Kapers og fisk passer sammen. Uanset hvilken fisk vil smagen komplimentere fisken, da gode kapers har en nuanceret smag, der både er syrlig, bitter og salt.
Næringsindhold
Kapers er en af de fødevarer, som smager frygteligt som rå, men skønt syltet og saltet. Derfor er det omsonst at tale om næringsindholdet for rå blomsterknopper. Der er simpelthen ingen, som spiser dem. Her får du i stedet næringsværdien for 100 gram vineddike-syltet.
Energi: 43 kalorier.
Fedt: 0,5 gram.
Kulhydrat: 5,9 gram.
Protein: 2,8 gram.
Opbevaring og holdbarhed
Kapers i eddikelage er langtidsholdbare - mindst tre år i et skab, hvis glasset ikke har været åbnet og et år i køleskabet, hvis glasset har været åbnet.
Du skal ikke hælde noget af væsken ud, når du fisker dem op af glasset, for de kan kun holde sig, hvis de er dækket af lage.
Er blomsterknopperne i salt i stedet, kan de holde sig i et uåbnet glas i et halvt år ved stuetemperatur.