Her får du en nem og god opskrift på hjemmelavet hybenmarmelade, der også koges med lidt æbler. En god og sund marmelade med hyben.
Hybenmarmelade er rimelig nem at lave selv, og der er jo masser af hyben ude i naturen, og de er gratis at plukke.
Faktisk vil myndighederne gerne af med hybenroserne, og det kan du læse mere om nederst i opskriften.
Ingredienser til hybenmarmelade
300 gram hyben
1 deciliter vand
2 æbler
100 gram sukker
1 teskefuld vaniljesukker
Fremgangsmåde
- Du starter med at rense de plukkede hyben. Fjern blomst og stilke, og derefter deles hyben med en skarp kniv. Fjern alle kernerne, og hak eventuelt de rensede hyben groft. Mængden i denne opskrift er rensede hyben, og her skal du altså bruge cirka 300 gram.
- Æblerne deles i kvarte, kernehuset fjernes og derefter skæres æblerne i mindre tern.
- Kom hyben i en gryde sammen med vand og lad det koge 20 minutter under låg, hvor hyben koges næsten møre.
- Tilsæt æbler og lad marmeladen koge i yderligere 10 minutter, eller indtil æbler og hyben er helt møre.
- Kom så sukker og vaniljesukker i, og det koge videre i et par minutter under omrøring. Nu begynder din hybenmarmelade at tykne.
- Smag hybenmarmeladen til og hæld den derefter på skoldede glas. Skal marmeladen gemmes i længere tid, kan der tilsættes lidt Atamon.
Ønsker du marmeladen endnu tykkere i konsistensen, kan du tilsætte lidt melatin.
Hyben er uønsket i naturen
Hybenrosen er måske nok smuk i sommerlandet, og den bærer masser af sunde hyben, der er gode til denne hybenmarmelade.
Men den er faktisk uønsket i den danske natur, hvor den breder sig på bekostning af andre plantearter.
Derfor ønsker Miljøstyrelsen at bekæmpe hybenroserne, og det kan du læse mere om her. Her kan du i øvrigt også læse om forskellen på hybenrose og klitrose, for sidstnævnte ønsker vi at bevare.
Næringsindhold i hyben
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 160
Fedt: <1 gram
Kulhydrat: 38 gram
Protein: 2 gram
Desuden indeholder hyben faktisk en del kostfibre, nemlig cirka 24 gram pr. 100 gram.
Se også mine opskrifter på:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Anker Christensen
Hej Holger
Jeg har tænkt mig at lave noget Hybenmarmelade og jeg har et spørgsmål: Skal æblerne være modne? skal man lave hybenmarmelade skal hybnene plukkes ca. nu, men æblerne er ikke modne endnu.
Venlig Hilsen
Anker Christensen