Hyben er fulde af C-vitaminer og smag. Her kan se, hvordan du lettest fjerner de mange kerner samt få opskrifter og tips til at bruge hybenfrugterne.
Hyben er rosernes frugter. Men ikke alle roser. Det er nemlig kun de vilde roser, kaldet vildroser, som danner spiselige hybenfrugter.
Smagen er særegen og leder tankerne hen på et miks af tranebær og brombær tilsat et stænk af noget parfumeret. Vores prydroser i haver og parker har også frugter, når de afblomstrer, men de er aldeles uspiselige.
Egentlig hører hybenroser til i Asien, men i begyndelsen af 1800-tallet blev den mest almindelige art, rynket rose, indført i Danmark og plantet i haver.
Få år senere, i 1875, begyndte buskene at vokse vildt flere steder. Og senere blev den plantet i stor stil i danske sommerhusområder.
Den er ualmindelig hårdfør, og kan passe sig selv uden at blive nippet og vandet.
Anvendelse
- Først og fremmest kan du lave en lækker hybenmarmelade af frugterne og et par æbler.
- Hjemmelavet snaps smager godt, og det er nemt at lave: 1 del tørret hyben, 2 dele neutral snaps trækker et par måneder, hvorefter det sis og serveres.
- Wienerbasser med hybenremonce er virkelig kræs. Her er frugterne karameliseret i en gryde, før de blandes med smør og sukker.
- Du kan også bruge frugterne til at lave gele, kompot og chutney, der smager fantastisk til ost og stærke retter.
- Vil du lave din egen hybente, skal du bruge rosebladene i stedet for frugterne. De skal tørres i ovnen et par timer ved en lav temperatur og voila: Du har nu din egen hybente.
- Du kan også bruge hybenroser i maden eller som pynt, da de er spiselige. Se også vores oversigt over spiselige blomster.
Sådan fjerner du kernerne
Når man skal bruge hyben til for eksempel marmelade, er det et pillearbejde uden lige at fjerne alle kernerne.
Du kan spare dig selv for det kedelige arbejde ved at skære enderne af dine hyben, dele frugterne i to og fryse dem ned.
Når de er frosne, vil mange af kernerne drysse ud, når du ryster dem.
Resten kan skrabes ud med en lille ske.
En invasiv art
Der findes ti forskellige hybenrose-arter herhjemme. Den mest udbredte er rynket rose. Desværre.
For lige netop denne robuste plante tåler alt fra frost til tørke - og fortrænger de naturligt forekommende planter.
Så selvom man kan plukke lækre hyben fra buskene, er der mange steder, hvor man prøver at slå dem ned.
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan man læse følgende: 'Rynket rose sætter så mange og tætte rodskud, at den kan udkonkurrere den naturlige vegetation i et område.
Spredningen af rynket rose medfører en markant nedgang i tilgængeligheden af lys.
Dette fører til, at andre arter skygges ud af deres habitat og resultatet er et artsfattigt plantesamfund'.
Næringsindhold
De vilde rosers frugter indeholder blandt andet masser af kostfibre og har et højt indhold af kalium, kalcium, A- og C-vitaminer.
De er især rige på C-vitaminer, men ved kogning svinder en del af vitaminerne ind.
Derfor er hybenpulver blevet populært som kosttilskud, her bevares de gode mineraler og vitaminer, så man får fuldt udbytte af dem.
Mennesker med slidgigt kan have glæde af hybenpulver, da det virker anti-inflammatorisk.
Her er energiindholdet for 100 gram rå hyben:
Energi: 79 kalorier.
Proteiner: 0,9 gram.
Kulhydrater: 15 gram.
Fedt: 0,5 gram.
Opbevaring
Hyben kan holde sig i køleskabet i to uger, hvis de opbevares i en lukket pose. De kan også fryses og opbevares i op til et år i fryseren.
Kilder: Madpyramiden, Miljøstyrelsen, DTU Fødevareinstituttet m.fl.
Del dine ideer og tanker med os andre her: