• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Hvad er kalorier?

Hvad er kalorier?

kalorier
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Kalorier, kilokalorier og kilojoule er alle betegnelser for den mængde energi, der findes i fødevarer. Læs mere om kalorier her.

Kalorier og kilojoule er måleenheder, der angiver mængden af energi i mad.

Vores krop har brug for energi for at holde gang i alle kroppens livsprocesser, det gælder både når du bevæger dig og er fysisk aktiv, men også når du er i ro, som for eksempel når du sover.

Selvom du ligger helt stille bruger kroppen nemlig stadig energi på at holde gang i alle de livsgivende processer såsom hjertet, hjernen og fordøjelsen.

Kroppen har dermed et konstant energiforbrug, og denne energi kommer fra den mad, vi spiser. Man kan sige, at mad er kroppens brændstof.

Hvor mange kalorier er en kcal?

Kalorier og joule er begge måleenheder for energi, ligesom meter er en måleenhed for afstand, og gram er en måleenhed for vægt.

Kalorier forkortes ofte cal, men kalorieindholdet i mad er ofte angivet med betegnelsen kcal, der betyder kilokalorier.

Kilo står for 1000. Ligesom et kilogram svarer til 1000 gram, så svarer 1 kilokalorie (kcal) til 1000 kalorier (1000 cal = 1 kcal).

Man anvender blot kcal, så man kan undgå at skrive de mange cifre på næringsdeklarationerne.

I daglig tale udelader mange dog ”kilo” i kilokalorier, og kalder det bare for kalorier, hvilket selvfølgelig kan forvirre en smule.

På samme måde gælder det for Joule, der oftest angives i kJ (kilojoule) (1000 J = 1 kJ). Du kan også støde på betegnelsen MJ (megajoule), der svarer til 1000 kJ.

Fakta om kilojoule

Hvad er forskellen på kcal og kJ?

På samme måde som du kan måle afstand i både kilometer og miles, så findes der altså to forskellige måleenheder for energi: Kalorier og joule.

Kalorier angives ofte i kcal, mens joule angives i kJ.

Her kan du se forholdet mellem kcal og kJ:

1 kcal = 4,2 kilojoule (kJ)
1 kJ = 0,24 kilokalorie (kcal)

Anbefalet indtag af kalorier

Hvor mange kalorier du skal indtage, afhænger af flere forskellige faktorer såsom køn, alder og hvor fysisk aktiv du er. Det er derfor umuligt at komme med et præcist svar på, hvor mange kalorier vi har brug for.

Hvis du indtager samme mængde energi, som du forbruger, så er du i energibalance og din kropsvægt holdes stabil.

Indtager du mere energi, end du forbruger, så vil du tage på i vægt, mens du vil tabe dig, hvis du indtager mindre energi, end du forbruger.

Hvor mange kalorier du cirka skal indtage dagligt for at holde din vægt, kan dog estimeres.

Find dit køn, alder og aktivitetsniveau i følgende tabel og få et estimat for, hvor mange kcal du cirka bør indtage dagligt for at holde vægten:

KønAlder (år)Stillesiddende (kcal/dag)Moderat aktiv (kcal/dag)Aktiv (kcal/dag)
Kvinde19-301900-20002200-23002500-2600
Kvinde31-601800-19002100-22002300-2400
Kvinde61-741700-18001900-20002100-2200
Mand19-302400-25002800-29003100-3200
Mand31-602300-24002600-27002900-3000
Mand61-742000-21002300-24002600-2700

Baseret på Nordic Nutrition Recommendations 2012.

Estimaterne i tabellen er dog yderst forsimplede, og der kan være mange andre faktorer, der spiller ind på dit personlige energibehov.

Kalorier i protein, fedt og kulhydrat

Energiindholdet i fødevarer beregnes på baggrund af oplysninger om indhold af henholdsvis protein, fedt, kulhydrat, kostfibre og alkohol i fødevaren.

Ved forbrænding i kroppen omdannes disse næringsstoffer til følgende energimængder:

1 gram protein giver 17 kJ (4 kcal)
1 gram fedt giver 37 kJ (9 kcal)
1 gram kulhydrat giver 17 kJ (4 kcal)
1 gram kostfiber giver 8 kJ (2 kcal)
1 gram alkohol giver 29 kJ (7 kcal)

Som det kan ses af ovenstående, indeholder 1 gram fedt over dobbelt så meget energi (37 kJ) som 1 gram protein eller kulhydrat (17 kJ), mens 1 gram kostfibre kun indeholder 8 kJ.

Det er blandt andet derfor, at det anbefales at spise godt med kostfibre: De har en god og mættende effekt samtidig med, at de indeholder få kalorier. Samtidig har de en forebyggende effekt overfor livsstilssygdomme.

Læg også mærke til, at alkohol indeholder relativt meget energi (29 kJ per gram), så det er vigtigt at huske alkohol og andre drikkevarer i kalorieregnskabet.

Anbefalet energifordeling

Det er ikke kun vigtigt, at du indtager den rette mængde kalorier, der passer til dit energibehov. Det har også en betydning, hvor kalorierne kommer fra, og at du får den rette fordeling af kalorier fra henholdsvis protein, fedt og kulhydrat.

Den optimale sammensætning af din kost indeholder både fedt, kulhydrat og protein i følgende fordeling:

Protein 10-20%
Fedt 25-40% (max 10% fra mættet fedt)
Kulhydrat 45-60%

Følg kostrådene

Det kan være en svær og omstændelig proces at tælle kalorier eller udregne energifordeling i den mad, du spiser. En enklere måde at spise sundt på, er ved at spise efter de officielle kostråd udarbejdet af Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsens kostråd er din rettesnor til at få en sund og klimavenlig balance i den mad, du spiser og drikker.

Følger du kostrådene, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.

Det vil også gøre det nemmere for dig at holde en sund vægt samtidig med, at du nedsætter risikoen for livsstilsrelaterede sygdomme som eksempelvis hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og nogle former for kræft. 

Se de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen her

Kilder: DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen, Nordic Nutrition Recommendations 2012.

Få mere viden om fødevarer i disser artikler:

  • Hvad er sund kost?
  • Kalorietabel: Så mange kalorier er der i din mad
  • Plantefars – er det et sundt alternativ til kød?
  • Hvilke morgenmadsprodukter er sundest?
  • Derfor skal du ikke spise palmeolie
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Forsiden lige nu

Billede af sød kartoffelgryde.
Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler→ Se opskriften
Torsk - sunde retter
10 gode bud på sunde retter→ Se opskriften
spaghetti med gulerødder
Spaghetti med gulerødder - nem kødfri pastaret→ Se opskriften
Hjemmebagte knækbrød
Hjemmebagte knækbrød med masser af kerner→ Se opskriften
Billede med asparges.
Asparges - fakta og de bedste opskrifter→ Se opskriften
Billede af wokret med stangbønner.
Wokret med stangbønner og kylling→ Se opskriften
Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
billede med rabarbercrumble
Rabarbercrumble med friske eller frosne rabarber→ Se opskriften
kyllingebryst med frossen spinat
Kyllingebryst med frossen spinat→ Se opskriften
Friterede hyldeblomster
Friterede hyldeblomster - en dejlig junidessert→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her